ludi написа:Айде сега пък неравнопоставено положение, май забравяме служебното начало, териториалната компетентност, публичните вземания, ЗОЗ, европейско финансиране, електронен достъп, медиен комфорт и т.н и т.н. Въпроса с таксите сте го решили отдавна- чл.79, ал.2 . Стига с този смешен плач и приказката за майката и мащехата, че и до ЕК стигнахте. В България е така- враг трябва да има. Какво ще стане ако врага изчезне и вашия отбор вземе, че стане по-голям или пък се наложи истински контрол/знаете за какво става дума/. Може да се окаже, че дърпате дявола за опашката.
Не се чувствам оторизиран да отговарям от името на гилдията на ЧСИ, най-малкото защото аз самият не съм ЧСИ, а само ПЧСИ. А и съм бивш държавен служител като Вас /ПИ/, така че съм наясно с плюсовете и минусите на "държавното". Не желая и да се конфронтирам с никого, най-малкто с ДСИ. На мен ДСИ не ми пречат, напротив, имам много добри отношения с някои от тях. По делата, по които провеждам изпълнение, има само по 2 възбрани на ДСИ, и двете са прехвърлени вече на колеги-ЧСИ
Все пак, ми се струва, че сте с доста грешна представа по повечето въпроси за ЧСИ. Ще започна отзад напред, защото така ми е по-лесно
1/ чл. 79, ал. 2 ГПК не решава нищо. Налагането на обезпечителни мерки и извършването на действия /най-вече запори на банкови сметки/, без да са заплатени авансовите такси от взискателя, е закононарушение. Има и становище на камарата по този въпрос. А мисля, че точно това имахте предвид. Така че "въпросът с таксите" е "решен", но не по начина, който Вие си мислите.
2/ за медийния комфорт - няма такъв. Всеки ден излиза някаква гнусна статия в някой жълт вестник как еди-кой си ЧСИ бил прегазил еди-как си закона. Статии, писани от журналисти, които нищо не разбират от закона. ПО-тъжното е друго - че се цитират мнения дори и на зам. министри, а цитираните обвинения към ЧСИ за нарушения на закона въобще не са нарушения. Напр. - ЧСИ от "провинцията" налага запор на БЦК в ЦД. Цитирано е мнение на зам. министър, че ЧСИ не е спазил териториалната си компетентност - запорът трябвало да бъде наложен по делегация от ЧСИ в София. Нищо, че чл. 427, ал. 2 ГПК казва друго. Или зам. министърът не е чел този текст, или журналистът е изкривил думите му/й.
Имаше статия дори и срещу нашата кантора - бирник взема детските на майка, на която това е единственият доход. Обаче истината е, че е запорирана дебитната карта, по която си получва детските, а при налагане на запора на банковата сметка няма как да се знае какъв е характерът на запорираното вземане, още повече, че запорът е поискан от взискателя и би било нарушение на чл. 19 ЗЧСИ, ако запорът не бъде наложен. Да не говорим, че в чл. 444 и 446 ГПК изобщо не се споменава за несеквестируемост на детските надбавки, това е отделен въпрос.
Има още десетки подобни примери, които според мен опровергават пресилените Ви твърдения за "медиен комфорт".
3/ За електронния достъп - касае се за достъпа до ГРАО, ИКАР, НОИ, Булстат и РИОС. Когато аз започвах работа в кантората на ЧСИ, нито един от тези не беше наличен. Първо се въведе достъпът до ГРАО - след усилия, положени от КЧСИ. След това дойде достъпът до НОИ - обаче същият се заплаща, а и не само ЧСИ имат такъв, но доколкото знам, и банките също. ИКАР-ДСИ също имат такъв. Ако Вие във Вашия РС нямате, това е отделен въпрос. РИОС-без практическа полза на този етап. Булстат - Регистър Булстат ни трябва най-вече за налагане на запори на дружествените дялове, но много често делът на съдружиницте не излиза там и пак опираме до ПИС. Аз лично не ползвам достъпа до Булстат. Електронният достъп е голямо удобство, макар че не ни помага за налагане на възбрани, когато трябва да вадим кадастрални скици. Достъпът е резултат на услията на Камарата, а това, че ДСИ нямат такъв /говорим най-вече за ГРАО и НОИ/, е проблем на МП - и тук следва да насочите негативните си емоции, а не към КЧСИ.
4/ европейско финансиране - много бих се радвал да ми обясните какво имате предвид, защото аз не зная за такова. КЧСИ е създадена най-вече благодарение на услията на американското правителство и тази професия дължи не малко за съществуването си в България на САЩ /може би ЦРУ
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
/, а не на Европа. Единствено холандското правителство оказва дейно помощ на КЧСИ, най-вече с опит и съвети /за пари не съм чувал/ - може би защото в Холандия всички СИ за частни. И там съдебното изпълнение е наистина ефективно.
5/ ЗОЗ - такива дела има едно на хиляда. Обикновено се касае за МПС, които ги няма и никой не знае къде са, или за машини и строителна техника, които или са в много лошо състояние, или са строго специфични и реално много трудно продаваеми в България /особено в условията на криза/. Следва да се има предвид, че ЗОЗ позволява депозитар да бъде не само ЧСИ.
6/ публичните вземания - имаше предложение на Яне Янев да се възлагат за събиране и на ДСИ, изглежда не е прието, защото не намирам такъв текст в ЗСВ. Както и да е, малко е тъпо да има два държавни органа /ДСИ и НАП/, които да събират публични вземания.
7/ териториалната компетентност-в София районът на СГС и СРС съвпада. Така че този Ваш аргумент мен не ме касае. В Чехия ЧСИ могат да действат на територията на цялата страна. Така или иначе, въпрос на законодателно решение, очевидно законодателят е решил, че ЧСИ има по-добри възможности да организира дейността си така, че да покрие района на ОС, отколкото ДСИ. Все пак ДСИ е сам, има най-много 1-2 деловодителки, а в канторите на ЧСИ работят доста повече хора.
8/ служебното начало - може да се напише реферат на тази тема. При всички положения това не е панацея - много взискатели предпочитат да не възлагат на ЧСИ по чл. 18 ЗЧСИ, а дори и да възложат, заради огомния обем работа взискателите пак са принудени да си следят сами делата и да пускат молби за някои действия, още повече, че пак изниква въпросът с авансовите такси. Чл. 18 е голямо предимство най-вече при проучване имуществото на длъжника, а не толкова при изпълнителите действия /опис и публ. продан/.
Накрая за контрола - тук най-малко мога да си позволя да кажа, защото този сайт се чете и от много ЧСИ, а и сигурно и от служители на МП, както и от мои колеги в кантората, които след това "услужливо" докладват на шефа всичко, което съм написал тук. Само ще кажа, че живеем в Булгаристан и с това мисля, че темата е изчерпана
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Аз лично съм доволен, че имаше конкурс за ДСИ преди 2 г., защото той позволи в тази иначе доста закостеняла система да навлязат много млади и амбициозни хора. Доколкото си спомням, Вие също сте от този конкурс. Що се отнася до старите кадри, предпочитам да замълча - за тях или хубаво, или нищо. Моето лично мнение като на човек, който само временно пребивава с областта на частното съдебно изпълнение /и при първа възможност ще напусне/ е, че има още много какво да се желае. ЧСИ съществуват най-вече заради подкрепата на банките, лизинговите компании, енергоснабдителните и топлофикационните дружества, както и други по-големи организации и фирми, т.е. заради т.нар. "едър капитал". Години наред енергоснабдителните и топлофикационните дружества проявяваха недоверие към ЧСИ и упорито възлагаха делата си на ДСИ. Софийските ДСИ обаче сами изгониха клиентите си. Същото се отнася и за банките и т.н. Клиентите сами дойдоха при ЧСИ, отчаяни от вечните спънки, които колегите ДСИ им създаваха. Моето лично мнение е, че ако не беше реформата с ЧСИ, имаше голяма вероятност сценарият от 1996-1997., когато властваха ДСИ, а кредитните милионери си се разхождаха на воля, да се повтори. За хубаво или лошо, тези времена минаха. Кредитните милионери започнаха да губят секвестируемото си имущество, запорирани са им сметките и не могат да напускат страната. Доскоро ДСИ изобщо не налагаха ПАМ на длъжниците, а възбрани - все още твърде рядко. Запори на банкови сметки - да не говорим. Не е проблемът в липсата на служебно начало, а в явното нежелание на някои ДСИ да работят - не говоря за Вас, защото Вие сте от "новата генерация"
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Много от ДСИ /а и от ЧСИ! - бивши ДСИ/ упорито отказват да се научат да работят на компютър, да ходят по описи и т.н. Както каза един колега от една банка - преди нямаше истинско съдебно изпълнение. Сега поне има конкуренция, макар че за съжаление понякога придобива уродливи форми. Но както казах, живеем в Булгаристан, а тук моралът и етиката са мръсни думи.