начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Новите възнаграждения в съдебната система!!!

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Новите възнаграждения в съдебната система!!!

Мнениеот huligan » 09 Мар 2009, 17:30

huligan написа:
plamen_penev написа: .. Впрочем запитвал ли сте се почитаеми, защо не ви коментирам? ..

Защо да се питам? Аз просто ЗНАМ :)

Нещо взе да ми омръзва това забавление, та дай да се поясня и да си ходя. Не ме коментираш, защото се заблуждаваш, че не ти е това нивото. Има една детска фантазия, че като пик.еш срещу високо дърво и ти самия порастваш. Та и ти затова скачаш предимно срещу тези дето ги мислиш за магистрати, защото искаш да си мериш .... с тях. Мислиш си, че имат власт, а теб това те гложди. Смеееех. :D Дай на приключване да ти отворя очите, Пенев. Кандидатствай право това лято. Университетът в Пловдив не е лош и току виж след 5-6 години си взел тапия. Като те гледам - не си много зает. Ще се изучиш и даже ще имаш време преди пенсия и да поработиш няколко години. Гледам, че ти е хоби да се буташ между юристите. Използвай го.
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Мар 2009, 14:37

Правото е призвание, а не задължение на всеки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот simo99 » 17 Мар 2009, 12:17

Това за възнагражденията в съдебната система не е чак толкова лошо. Поне от гледна точка на това, че поне една част от обществото има възможността да живее що годе!? Както и да стимулира друга част да се добере до тази възможност... Но това, че чистачката в еди кой си РС получава възнаграждение (основно+допълн.+ДМС+...) по-високо от юрист (работещ също бюджетната сфера с близо 9-10 г. стаж) е малко в по-вече!?!?! Каква е отговорността впрочем на чистачката в този случай, пред тази на юриста? Кой е определящият критерий? Добре, да речем, че за хората, работещи в съдебната система е оправдано по един или друг начин да получават такива заплати. Въпросът е в това кога другите т.е. останалата част от обществото ще бъдат третирани като достойни и заслужаващи по вече. Прозвучах доста наивно и идеалистично, но това е положение на държавата, а не на отделни нейни структури. И не магистратите и работещите в съд. система да вземат по-малко, ами другите да вземат по-вече, но...
simo99
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Мар 2009, 09:50

Като ти чета текстовете, huligan, не се изненадвам на прекомерното ти и очевидно неоправдано самочувствие...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 04 Апр 2009, 13:16

По едно и също време една от жените на декабристите и Надежда Крупская се оказали заточени на едно и също място.
Та от приказка на приказка стигнали до това коя за какво е заточена.
Крупская казала - Ами ние се борим да няма богати!
А жената на декабриста отвърнала - Така ли? Пък моят мъж се бореше да няма бедни!
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Апр 2009, 14:18

Не виждам кой ще се хване без пари, затворен по цял ден в мрачна, неприветлива сграда, с видеокамери навсякъде, без право на отпуски и без никакво професионално израстване - и ВКС и Рай-съд имат една и съща вътрешна система - доклад, резолюция и съдебни заседания.

Е, интересът на хората нараства с издигането в кариерата - например рангът на младши съдия е нисък, в сравнение на ВКС съдиите, ама все пак.

Но аз си мисля и за тиймбилдинга - кой младши съдия ще се хване на хорото 40 години - толкова от 23 години (24-25 години), като знае, че единствената печалба или кяр ще е сто лева разлика в заплатата.

Или да направим заплатата на генералите равна на артелчиците.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sansan » 04 Апр 2009, 15:57

Здравейте на всички , които разискват тази тема. Аз завърших юридическото си образование съвсем скоро, и тъй като до преди 2-3 месеца работех в търговската сфера реших, че може би мога да дам що годе компетентно мнение относно заплатите на магистратите. Според мен те не са особено високи(не са и никак малки разбира се) - аз например вземах до скоро 1400 лв чисто, а бях на най-ниското възможно стъпало в една търговска фирма(търговски представител). Имайте предвид, че фирмата, в която работех, дава средно големи заплати в сравнение с други такива от бранша(търговия със строителни материали). Лично аз предпочитам да търся реализация в частния сектор-за целта ще се опитам да започна работа при наистина кадърен адвокат, от който да науча тънкостите на занаята, така че да съм полезен както на себе си , така и на бъдещите си клиенти. Колкото до останалите професии в бюджетната сфера-поддържам мнението, че не заплатите на магистратите трябва да се намалят, а напротив - на останалите цитирани във форума полицаи, учители, лекари и т.н. трябва да се увеличат и то значително.
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
sansan
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 04 Апр 2009, 18:02

Sansan, това за търг.сфера което казваш е било така миналата 2008 г или послените 2-3 години, но при сегашната криза не може да се дадат тези пари. би могъл да провериш сега как е в тази фирма.
От друга страна приходите на съд.система са стабилни и разтящи и респ. такова е възнаграждението на съставите. От друга страна независимостта е от голямо значение, а най-важното според мен е правото да вземаш решения. Ти какво решаваше в тази фирма, освен да отговаряш за шапката си. Та дори шефа на тази фирма е ограничен в действията си и значението им.
p_dyan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Апр 2009, 16:10

Малко ще е трудно от гледна точка на процеса на обучение и самообучение да бъде научен един млад специалист за адвокат - адвокат се става минимум 10 години - считано от първото явяване на дело.

После има такъв момент, че по-висока от 350 лева заплата (примерно сегашни 500 лева) не е здравословно за юриста, поне в началото - липсата на контрол, на задръжки у един млад човек, често е предпоставка за бърз и качествен провал, нежели за изграждане на качества.

На второ място адвоката не може да бъде фабрика за пари - поне не директно, а трябва да има редица хуманни качества (например анти-типаж като разните адвокати - на всяка манджа мерудия, старсбургци и т.н.).
А това последното не върви много, много с високо заплащане и т.н.

Но, по въпроса за съдебната система въпросът стои точно така - има нужда в началота младите съдии да бъдат по-стегнати.
Да не свикват наготово, че всичко им е опечено, респективно да работят повече за кариерата си, а не за автоматично преместване на по-висок пост.

Но вече след определен период от време (през който вече е започнало изграждането на личността като съдия, има динамичен стереотип - квалификации, студиране, задълбочаване на материята и т.н.) е безразлично заплащането - но естествено е по-добре да се вдигне и то в пъти.

Заплатата на съдията трябва да е дори по-висока от тези на държавните ръководители и други магистрати.

За да е гаранция, че при следващ случай на корупция, че ще има крути мерки - осъждане на 20 години затвор и т.н. - напълно заслужено, защото сега съдиите гледат какви пари се правят в бизнеса и си казват - аз ли съм магарето.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 08 Май 2009, 08:42

Тези дни си говорих с една дама, чиято дъщеря, младо момиче без особен стаж, е започнало работа като счетоводител. В София. С начална заплата 4000.
Вече си мисля, че ние в провинцията нямаме и идея какви са реалните заплати в София и напразно мърморим за заплатите на висшите магистрати... Това, казвам, че ние в провинцията "огризваме кожите със зъби, докато ги опъваме" (Лукиан) не означава, че заплатите на съдебните магистрати са високи! Софиянци, дайте инфо!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 08 Май 2009, 09:11

4000 /четири хиляди лева/ ??? начална заплата ??? и то без особен стаж - или дамата лъже юнашки, или на дъщеря й се плаща за услуги несчетоводни - особено ако е по-засукана .
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Май 2009, 09:14

Bai_Ganjo написа:4000 /четири хиляди лева/ ??? начална заплата ??? и то без особен стаж - или дамата лъже юнашки, или на дъщеря й се плаща за услуги несчетоводни - особено ако е по-засукана .

Здраво лъже! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 08 Май 2009, 09:28

Не знам приятелю REVOLUTION... Само цитирам...
Обаче имам и други подобни данни, при това от първа ръка. Затова питам софиянци. Те имат повече информация. А дъщерята не познавам...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот sansan » 08 Май 2009, 16:42

Ето един виц, като отговор на безумната заплата 4000 лв за начинаещ(без значение в коя област):
Един старец се оплакал на доктора си, че съседът му, който дори е по-стар, му казал , че правил секс по 3 пъти на ден и все с различни млади и хубави момичета. Поискал му съвет, какво да прави , за да бъде и той като него - знаете ли какво му казал докторът - "ЛЪЖИ И ТИ , БЕ!!!" :D :D :D
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
sansan
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 08 Май 2009, 21:19

Ха-ха! Този го знам! Много е свеж, а в случая може би и точен!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 09 Май 2009, 01:52

Може, може!
Аз познавам момиче, на 22 години, още учи вишО, която е нещо средно между офис-мениджър и бизнес секретар. Явно се справя се отлично, а от както е започнала работа в тази фирмица (холандска), привлече и няколко нови дебели клиента. Дават й 1500 евро. И персонален автомобил. А момичето си е съвсем земно. И е толкова грозна, че даже е симпатична. Сега поне дрешки се накупи и доби вид. Ама от над 10 метра. Или е върхът, или вкусът на холандците ....
А за доходите в съдебната система - нищо ново. Знам колко взимаха като добавки призовкарките, при това преди промяната. Срам ме е да кажа колко ми е държавната заплатица. А и антикорупционно нищо не дават. А и корумпаторът ми нещо е счупен по рождение.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Май 2009, 02:59

Здравейте.
Е... те и тука ще си навра мнението...
Специално за съдиите считам, че наистина трябва да получават високи възнаграждения - тяхната дейност изисква доста себеотдаване и БЕЗПРИСТРАСТНОСТ
За прокурорите и следователите също за да не поглеждат към други "премии"...
Всъщност то парите /след идеалите/в днешния свят са единствения стимул за високи резултати, в коя да е свера. Не съм запознат със заплатите и надбавките в тази свера а и нямам навика да заничам в уждата паница.
Обаче си мисля, не може ли трудовите възнаграждения да зависят от извършената работа (ЕФЕКТИВНО извършената)тоест; да няма абсурдни и незаконосъобразни решения и постановления, да няма върнати дела за доразследване или преглеждане на предходна инстанция... и т.н.т Ако се съблюдават тези и други фактори при изчисляване на трудовите възнаграждения на магистратите мисля, че никой няма да има против те да получават заплатите си в хиляди лева. Аз лично не бих имал.
А и бих се покланял на такива магистрати.
Ами... това смятам аз :wink:

пп. Участващите прокурори и следователи във форума да не ми се обидят... аз визирам само тези, които по - "поглеждат" към странични "премиални" и същото важи и за съдиите.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Май 2009, 06:06

Проблемът е в това, че държавата ни не развива стопанска дейност от 1997-98 година.

Тоест, на държавният бизнес се гледа с лошо око. Държавата разчита на приходи от самоиздръжка - което е абсурд за фирма с над 3 милиона служители, с посолства, с митници, прочие.

Разбира се, горното е пристрастно и политически.

Но - няма как - заплатите на държавните служители да са високи, когато се разчита на самоиздръжката на държавата.

Държавата ни е бедна, за сметка на гражданите.

Тоест - богата държава (при Бай Тошо) - бедни граждани.

Бедна държава - богати граждани.
ivan_lawyer
Старши потребител

Предишна

Назад към Съдебна власт