начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Тълкуване на Чл.175,ал 2 и чл.178 ЗЗД

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване на Чл.175,ал 2 и чл.178 ЗЗД

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 18:44

Здравейте ,знайковци!Искам да ви помоля да ми обясните какви са идеите ,заложени в чл.175,ал.2 ЗЗД и чл.178 ЗЗД и каква е същността на посочените там правни действия.Много ще съм благодарна за оказаната помощ!
trainoneznaesht
Младши потребител

Re: Тълкуване на Чл.175,ал 2 и чл.178 ЗЗД

Мнениеот karanedeff » 08 Май 2009, 18:57

СУБРОГАЦИЯ – ВСТЪПВАНЕ В ПРАВАТА НА УДОВЛЕТВОРЕНИЯ КРЕДИТОР
Активен потребител

Мнениеот punisher » 08 Май 2009, 19:46

Колегата ви е насочил,оттам е ваш ред да почетете всичко по въпроса за суброгацията.
Успех :!:
punisher
Потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 22:04

Благодаря ви колеги за насочването,но аз урока за суброгация съм си го прочела.И двете разпоредби мога да си ги разтълкувам,но искането ми беше насочено към вас с цел да мога да разбера дали съм в правилната посока.Ясно ми е,че идеята е да се заеме мястото на удовлетворения кредитор,но конкретните ми въпроси са:
1.В хипотезата на чл.175,ал.2 купувачът поема обезпеченото задължение с цел да се запази ипотеката, но плаща ли той за имота ,тоест купува ли го като той е изнесен на публична продан или вместо да плати имота,поема задължението и така срещу това поемане става собственик на имота,но под условие,че изплати дълга.След като направи това той се суброгира в правата на удовлетворения кредитор и може да иска връщане на платеното .Ако длъжникът не плати тогава може да иска да се пристъпи към публичната продан и правото да се удовлетвори е с ред на ипотеката,която е поел?
2.При чл.178 идеята е почти същата (доколото мога да си го обясня)-ако купувачът на ипотекирания имот не е поел ипотеката при закупуването му,то той може да плати цената на имота вместо на длъжника по обезпеченото вземане(който е и продавач на ипотекирания имот) -на ипотекарния кредитор.Той дължи на кредитора само това,което дължи на длъжника.След като купувачът плати,то той се суброгира в правата на удовлетворения кредитор.Тази суброгация ще действа само,ако следващите ипотекарни кредитори поискат публична продан.Тогава нашият купувач ще трябва да търпи тази публична продан,тъй като върху имота може да има и други ипотеки,учредени преди той да е купил имота,но той ще се удовлетвори по ред преди тях,тъй като кредиторът на когото е платил при покупката на имота е имал по-преден ред ипотека,а той се е суброгирал в неговите права.МОЛЯ КОЛЕГИ,КАЖЕТЕ ДАЛИ Е ТАКА,И АКО НЕ Е-ПОМОГНЕТЕ МИ.Благодаря предварително мнооого! :(
trainoneznaesht
Младши потребител

Назад към Ипотека