начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 02 Фев 2009, 11:11

Напоследък стана модно да се говори и на тази тема .... http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201

Но кога всъщност възниква конфликтът на интереси в съдебната власт и как той може да се предотвратява ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Re: Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Мнениеот orangesweetfire » 03 Фев 2009, 01:12

Съгласна съм, че има истина в общото мнение на много от работещите в системата, адвокати, съдии и прокурори, следователи също, че България е много малка държава, и този вид потенциално конфликтни ситуации са неизбежни.

Много от хората се женят в университета още за колеги, много други просто вървят по стъпките на родителите си в правото.

Не съм сигурна дали забрана за брак между прокурор и съдия/адвокат е решение за Българската действителност.

Според мен е възможно просто създаването, проследяването и спазването на стриктни правила, които да предотвратяват фактическите конфликти на интереси.

Основният проблем в случая е друг. Не липсата на закон. А манталитета на много хора в системата. Не само съдебната, но и административната. Роднинщината и шуробаджанащината.

Над това трябва да се работи.

Вече практиката доказа, че наготово внесени правила от чужбина не действат по предполагаемия начин на наша почва.

Нужна е реална и конструктивна работа и сред гилдията и сред обществото, целяща реално реформиране на фактическата обстановка и на мисленето на хората.
По пътя, не е зле и някой и друг, прекрачили границата да бъдат оличени, и да понесат последствията. А не, както се случва на практика - да им издърпаме ушите...
orangesweetfire
Нов потребител

Назад към Съдебна власт