начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Назначаване на пенсионер на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Назначаване на пенсионер на работа

Мнениеот xectora4o » 31 Яну 2009, 16:25

Моля да ми помогнете за следното - възможно ли е въз основа на проведен конкурс да бъде назначен пенсионер на работа, при положение че е спечелил конкурса, а следващите класирани след него кандидати са хора в продуктивна трудова възраст
Изобщо правомерно ли е назначаването на пенсионер /бивш военен /въз основа на проведен конкурс в качеството му на директор
xectora4o
Нов потребител

Re: Назначаване на пенсионер на работа

Мнениеот fani_i » 31 Яну 2009, 16:42

А Вас коя нормативна разпоредба Ви навява на мисълта, че пенсионерът няма право да работи по трудово правоотношение, включително възникнало въз основа на конкурс, щом отговаря на предявените от работодателя изисквания и го е спечелил?
fani_i
Потребител

Мнениеот xectora4o » 31 Яну 2009, 16:50

За съжаление нито КТ нито в ЗВО мога да открия правна уретба- затова търся съдействието Ви - къде, в кои нормативни актове мога да погледна
xectora4o
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 31 Яну 2009, 17:56

Нормативна уредба, която да ограничава правото на господина да заеме мястото въз основа на спечелен конкурс и да работи по трудово правоотношение, просто няма, затова и не намирате. След като сте го допуснали до участие в конкурса (очевидно е отговарял на изискванията) и го е спечелил, ще трябва и да продължите процедурата.
P.S. Човекът е млад пенсионер, както разбирам, така че може да издържи да работи не по-малко от т.нар. от Вас "хора в продуктивна трудова възраст", а може и повече :)
fani_i
Потребител

Мнениеот xectora4o » 31 Яну 2009, 19:56

Благодаря Ви за отговора - след като порових внимателно в учебника на проф. Мръчков, разбрах че разпоретбата от 2001 година относно едногодишното назначаване на пенсионер, поради липсата на друг желаещ е отменена, а чл.8 на КТ забранява дискриминация по отношение на възрастта.
Тези неща ме вълнуват защото са ми дадени като казуси за назначаването ми на работа- затова съм толкова притеснена. Ще съм Ви много благодарна, ако ме насочите в кой норм. актове да търся уретба на следния въпрос- какъв е способът на 91 души притежаващи акции, които са 5 процента от едно АД да получат своите дивиденти, при положение че вече 11 години не са получили нито лев от съществуващо в момента и реализиращо добра печалба АД
xectora4o
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 31 Яну 2009, 22:44

Не знам на каква длъжност ще ви назначават след отговорите на тези казуси, но не е нужно да четете учебник, за да си актуализирате знанията за приложимия закон - достатъчно е да отворите закона.
По втория въпрос виждам, че сте пуснали отделна тема и даже имате отговор, така че...присъединявам се към него.
И още нещо - съвсем добронамерено - ако ще отговаряте писмено на казусите, не пишете "разпореТба" и "уреТба" - това ще е достатъчно за изпитващия Ви.
Просто си четете закона и спокойно!
fani_i
Потребител

Назад към Трудово право