начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Адвокат и пълномощно

Дискусии на тема съдебната власт в България

Адвокат и пълномощно

Мнениеот leator » 05 Дек 2008, 15:46

Здравейте,
Наложи ми се да подам молба за издаване на свидетелство за съдимост.
В чл. 35, ал. 3 от НАРЕДБА № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост е записано, че когато се подава молба за друго лице трябва да се приложи изрично нотариално заверено пълномощно.

Според вас дали това не противоречи на чл. 25 от Закона за адвокатурата, съгласно който : Чл. 25. (1) Адвокатът представлява своя клиент въз основа на писмено пълномощно
leator
Потребител

Re: Адвокат и пълномощно

Мнениеот donna » 05 Дек 2008, 15:49

За мен лично е в разрез , но аз възприемам тая услуга като административна и спорад чл.18 АПК ал.1 АПК -Чл. 18. (1) Гражданите и организациите се представляват по закон и по пълномощие по реда на Гражданския процесуален кодекс .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Дек 2008, 15:59

Между другото по гражданско дело съм се снабдявала със Свидетелство за съдимост за ответника естествено със съдебно удостоверение ,там просто нямаше как с пълномощно ,ама при развода трябваше да докажа какъв хубавец е ответника съпруг , та тая съдимост беше само 8 страници.
donna
Старши потребител

Мнениеот leator » 05 Дек 2008, 16:32

Благодаря Донна,
В моя случай лицето ще отиде лично.
Но.
Това за мен не е решение. Как мислите, в колегията ли да пиша, до ВАС или до Министерството?
leator
Потребител

Мнениеот Ralinko » 05 Дек 2008, 23:17

Колега, ето още един подобен безумен казус - снабдяване с удостоверение за постоянен и настоящ адрес на лице въз основа на съдебно удостоверение - ако не дай си Боже Вие, като процесуален представител на клиента си, не фигурирате в съдебното удостверение, отново трябва да представите нотариално заверено пълномощно пред органите на МВР. И то не само за да получите исканото удостоверение за адрес, но дори и да подадете молба за издаване на такова. В случай вашият процесуален статут не е от значение. Ха сега обжалвайте, ако можете!
Ralinko
Младши потребител

Назад към Съдебна власт