начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

въпрос относно правото на майченство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно правото на майченство

Мнениеот ivalina » 21 Сеп 2008, 17:24

Здравейте ! От снощи съм изпаднала в размисъл и чета разни закони , наредби но нещо май не ги тълкувам правилно, затова моля за компетентно мнение по казуса ми. Случаят е следният:
До края на май месец се водих на работа на минималната работна заплата 220 лв. Юни месец разбрах че съм бременна и от 17.07 започнах работа на ново място на работа където ме осигоряват на 400 лв, но договора ми е за срок за изпитване от 6 месеца. Термина ми е за 11.02.2009. Искам от 01.11 да изляза в болничен, но незная дали това е възможно.Имам няколко въпроса:
1. Когато се водя на договор за срок за изпитване имам ли право на майченство?
2. мога ли да изляза в болничен от ноември и ще ми се изплаща ли от НОИ?
3. До като съм в болничен може ли да ме уволнят, при условие че съм на договор за срок за изпитване?
4. Ако сега напусна работа и започна да се осигурявам в друга фирма на постоянен договор, възможно ли е да си платя осигуровките за един месец и след това да изляза в болничен. Ще ми се изплащят ли от НОИ и така ще имам ли право на майченство ?

Как е най добре да постъпя? Моля за съвет
Благодаря предварително.Много съм объркана!
ivalina
Младши потребител

Мнениеот ivalina » 23 Сеп 2008, 11:23

никой ли не може да отговори????
ivalina
Младши потребител

Мнениеот platon » 23 Сеп 2008, 13:03

Имате право на майчинство. Договърт за изпитване си е нормален договор. Можете да излезете в болнични.
Когато сте в болнични не могат да Ви уволнят, но това все пак зависи в чия полза е уговорен договора за изпитване. Ако е за работодателя може да ви уволни. Болничните се изплащат от НОИ
platon
Младши потребител

Re: въпрос относно правото на майченство

Мнениеот ivalina » 25 Сеп 2008, 12:49

Благодаря за отговора, договора ми е в полза и на двете страни. Вчера говорих с работодателя ми и в нправ текс го питах какви са му намеренията, каза да не се притеснявам че нямало да има проблем.Поисках да сключим постоянен договор за да съм сигурна, че ще е така.Съгла си се но да видим какво ще стане
ivalina
Младши потребител

Назад към Трудово право