начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Въпрос относно напускане на работа.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно напускане на работа.

Мнениеот ADN89 » 18 Сеп 2008, 11:11

Здравейте!
В момента съм назначен в 1 фирма , имам договор , който е слючен в полза на работодателя. Въпросът ми е следния - мога ли да подам молба за напускане и вместо да работя 1 месец и след това да напусна , да си взема болнични за 1 месец , понеже съм си намерил по-хубава работа и трявба да започна до 1 седмица ?

Благодаря предварително !
ADN89
Нов потребител

Мнениеот laridi » 19 Сеп 2008, 00:56

Всичко зависи от това, което ще се договорите с настоящия Ви работодател, той може да Ви пусне и без предизвестие. Ако обаче не иска с болничния няма да стане. Първо трудничко ще намерите болничен за 1 месец, защото лекарите вече не ги дават като едно време на килограм, а и да си намерите болничния не се брои за предизвестие, доколкото знам, и работодателя Ви спокойно може да поиска след като изтече болничния да си изработите предизвестието.
Ако толкова искате новата работа плащате на работодателя Ви една месечна заплата и все едно сте си изкарали предизвестието.
laridi
Младши потребител

спазване на предизвести

Мнениеот rumyana_b » 19 Сеп 2008, 17:32

Щом договорът е в полза на работодателя - трябва да си спазите предизвестието в противен случай дължите обезщетение на работодателят - една брутна заплата. Колкото до болничния - в периода на болничен не тече предизвестие - то се спира. По-добре седнете и говорете с вашият работодател - предполагам, че той не е звяр и може да ви влезе в положение, най-малко можете да договорите по кратък период за прекратяване на договора ви.
rumyana_b
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 19 Сеп 2008, 17:40

А и винаги можете да се възползвате от дадената принципна възможност да прекратите правоотношението си - по взаимно съгласие...позовете се на чл.325,т.1КТ, входирайте заувление на това основание,работодателят ви има 7 дни на разположение да действа...,но не е задължен да го прекрати,а и не дължи мотивирано да ви откаже,т е може и да ви откаже с т. нар. мълчалив отказ.
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Трудово право