начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот RitaZaprianova » 21 Авг 2008, 13:37

Здравейте, реших да се посъветвам с вас, защото информацията, която получавам по въпроса, който ще ви предтавя сега, е противоречива.
От 2 месеца имам назначен при мен служител, който абсолютно не отговаря на изискванията за длъжността, която заема. Дори нещо повече - освен, че работи неефективно, съвсем случайно разбрах, че използва контактите с моите клиенти, за да "върти" личен бизнес, което е недопустимо! За съжаление нямам документални доказателства за всичко това, поради което просто искам моментално да освободя от длъжност въпросния служител. В трудовия договор, който сме подписали, е заложено едномесечно предизвестие. Не мога да допусна обаче такъв човек да продължи да работи още месец при мен. Какво мога да направя? Съветът, който имам до момента е за подписване на споразумение, с което да прекратим взаимоотношенията си по взаимно съгласие. Не съм сигурна обаче, че той ще се съгласи на това. Моля, дайте ми съвет, защото ето, че и на мен ми се случи да сбъркам в преценката си и то лошо. До момента не съм имала проблеми със служители........
Благодаря предварително!
RitaZaprianova
Нов потребител

Мнениеот tonitta_bg » 21 Авг 2008, 14:40

Един вариант: Прекратявате трудовия договор по чл. Чл. 328. ал. 1, т. 5 или 6 като отправите предизвестие. Не спазвате предизвестието и изплащате обезщетение по чл. 220 ал. 1.
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот RitaZaprianova » 21 Авг 2008, 16:15

Благодаря Ви и аз най-любезно. Просто исках да получа още едно мнение, а не да предизвиквам подобна реакция. Искам да съм коректна пред закона, въпреки непроявената коректност към мен. Пък и видях, че тук, в този форум, се правят подобни консултации, за социален статус не видях ограничения. Все пак, благодаря.
RitaZaprianova
Нов потребител

Мнениеот Slarty » 25 Авг 2008, 15:49

От значение е факта дали това "не отговаря на длъжността, която заема" е съществувало към момента на сключване на трудовия договор - тогава питам, защо сте го сключили и какво значи "са назначили", Вие ли сте работодателя или друг? Ако в последствие /след като е бил назначен/ сте изменили длъжностната характеристика и сте променили изискванията за заемане на длъжността, бихте могли да го освободите на осн. чл. 328, т.6, но ако още при постъпването той не е отговарял на тези изисквания не бихте могли да приложите това основание.
От друга страна разгледайте основанията за дисциплинарно уволнение, тъй като твърдите, че има нелоялност. В КТ са посочени видове нарушения на тр. дисциплина от този род. В този случай си има спец. процедура.
И като трето - както вече Ви отговориха, можете да ни си спазите предизвестието и да изплатите обезщетение за неспазено предизвестие.
Не забравяйте, че за всеки казус са важни подробностите, за да се намери най-правилното решение.
Slarty
Младши потребител

Назад към Трудово право