начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Лишаване от родителски права? Как в моя случай?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот donna » 31 Юли 2008, 15:46

Госпожо ,вие бъркате правните съвети с тия на психолог или брачен консултант , тук ще ви дадат правен съвет , той по начало е лишен от емоции , закона емоция няма. Никой от нас не е длъжен да се обременява с чужди проблеми.
Ако толкова търсите съчувствие по форуми идете в БГ мама форумите ,там ще намерите такова ,но не и тука .
Пишещите тук не са длъжни никому , ако са писали нещо ,то е защото така са преценили ,жената която попита поиска отговор и го получи , но да извадим кърпички и да ревем с нея над нейното лично нещастие моля ...това е прекаленно.
donna
Старши потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 31 Юли 2008, 16:01

Незнам какво става с този форум,но мисля,че мненията се разминават.Аз също преди време поисках съвет и го получих от Donna.Тя ми отговори с две думи и точка,а сега вие се надпредварвате да олюете женета(както и с мен се случи).Такива бащи да вървят да пасат зелено.Гонка до дупка.Да му взема родителските права и да го оставя да диша спокойно/не.Според мен нямаме закони това е.Ако може някои да помогне на жената ако ли не просто и кажете.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 31 Юли 2008, 16:03

Още веднъж изкам да БЛАГОДАРЯ на Donna.С мен бяхте много любезна.Благодаря.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 31 Юли 2008, 16:08

tsvetanka75 написа:Незнам какво става с този форум,но мисля,че мненията се разминават.Аз също преди време поисках съвет и го получих от Donna.Тя ми отговори с две думи и точка,а сега вие се надпредварвате да олюете женета(както и с мен се случи).Такива бащи да вървят да пасат зелено.Гонка до дупка.Да му взема родителските права и да го оставя да диша спокойно/не.Според мен нямаме закони това е.Ако може някои да помогне на жената ако ли не просто и кажете.

tsvetanka75, на питането на Brajana е отговорено още на първа страница /може ли да го лиша от права, как да пътуваме и т.н./. teolora честно казано не знам какво пита, виждам единствено, че буквално изплака. Ок, разбираемо е. Обаче, това е юридически форум, ще дадем съвет, насока и т.н., ама правен такъв - не сме нито психолози, нито брачни консултанти. После следват конкретните действия на питащите. Сега Вие кажете, на кого не е отговорено и къде има разминаване на мненията?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот teolora » 31 Юли 2008, 21:58

Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

Без емоции, дами и господа юристи, анализирайте втора точка от чл.75 на СК,най-вече конкретизирайки периода, който обхваща сказуемното определение "трайно"? И означава ли това, че плащането на мизерна издръжка освобождава "родителя" от полагането на грижи?
teolora
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Юли 2008, 22:48

teolora написа:Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

Без емоции, дами и господа юристи, анализирайте втора точка от чл.75 на СК,най-вече конкретизирайки периода, който обхваща сказуемното определение "трайно"? И означава ли това, че плащането на мизерна издръжка освобождава "родителя" от полагането на грижи?

Госпожо, ако ли имате въпроси- отворете нова тема.
Добронамерено Ви препоръчвам друга форма на употребените глаголи в питането- никой никому не е длъжен, още по-малко колегите. :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Авг 2008, 00:03

Аз бих искал да прочета решения на съдилища,постановени по искове за лишаване от род.права.

В АПИС-а по тази тема няма кой знае колко за четене.Хареса ми едно решение в РС-Дулово.Преди години прокуратурата там предлага лишаване по чл.75,ал.1,т.3 от СК една майка.на лице са били всички законови предпоставки .но пред съда майкат замола да не я лишават,можела да се грижи за детето.И съда уважава искането и.

Сега по новия ГПК е възможно при депозиране на ИМ по чл.75 от СК ,съда като прецени мотивите и доказателствата да счете същата за недопустима и да я върне на ищеца.И така ще е може би по-добре,с цел избягване на излишен процес.

По отношение на делата за пътуване на децата без съгласие на родител.видях и такива,при които съда е отказал. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот donna » 01 Авг 2008, 07:48

Производството по чл.72 СК е триинстанционно ,възможно е и да откаже съда с най различни мотиви ,но при факта ,че сме в ЕС , един отказ означава да забрани свободното движение на лецето в общността .
По чл.75 СК има много решения по които исковете се отхвърлят и то не само в Апис има такива и се чудя как са ги пейснали при условие ,че има нормативна забрана ,ето.

Чл. 16. (1) Всички сведения, получени в административни или съдебни производства, засягащи детето, не могат да бъдат разгласявани без съгласието на родителите, а ако детето е навършило 10-годишна възраст - и без негово съгласие.

(2) Съдът може да разреши на органите по този закон ползване на сведенията по ал. 1 и без съгласието на лицата по ал. 1, ако това се налага от интересите на детето и за предприемане на мерки в негова защита.

(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Социалните работници и длъжностните лица се задължават да спазват нормативните изисквания за защита на личните данни, станали им известни при или по повод осъществяване на мерките за закрила на детето, както и да зачитат честта и достойнството на личността.
donna
Старши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси