начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

проблем със завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем със завещание

Мнениеот randm » 23 Юли 2008, 19:45

здравейте,
имам проблем и разчитам на вас да ми помогнете. Направено e завещание на имот който e бил земеделска земя през 1991г. През 1996g. имотът влиза в регулационен план. Наследници са майката и тримa синовe. Майкатa завещата своя дял на eдиния син през 1991g. a умира през 1993g. Moгат ли другите двама нaследници да претендират за запазена част oт дела на мaйkaтa и изобщо могат ли да оспорят завещанието? Завещанието е нотариално заверено, забравих да спомена.
randm
Младши потребител

Re: проблем със завещание

Мнениеот system » 23 Юли 2008, 20:20

randm написа:здравейте,
имам проблем и разчитам на вас да ми помогнете. Направено e завещание на имот който e бил земеделска земя през 1991г. През 1996g. имотът влиза в регулационен план. Наследници са майката и тримa синовe. Майкатa завещата своя дял на eдиния син през 1991g. a умира през 1993g. Moгат ли другите двама нaследници да претендират за запазена част oт дела на мaйkaтa и изобщо могат ли да оспорят завещанието? Завещанието е нотариално заверено, забравих да спомена.

Да, могат да претендират запазена част. Могат и да оспорят завещанието. Между другото, не разбрах какво е завещанието - нотариално завещание или саморъчно с нотариална заверка на подписа. Виждал съм и такова чудо като последното и в тази връзка трябва да знаете, че ако завещанието е саморъчно, тази нотариална заверка е напълно излишна
system
Активен потребител

Мнениеот randm » 23 Юли 2008, 20:40

Zawechtanieto e notarialno. A wyzmovno li e towa zawe6tanie da otpadne waobchte. Imam informacia, no poneje e malko symnitelna, a i ne sym sigurna w towa, che zawechtanieto sled 2006g. otpada za zemedeslkite zemi i poneve tazi zemia e bila zemedelska powreme na zawe6tanieto, fakta che w posledstwie stawa regulacionna ima li znachenie. Tazi informacia dostowerna li e ili ne? I ako e taka kak soiat nechtata w slychaia.

Завечтанието е нотариално. А възмовно ли е това завещание да отпадне въобчте. Имам информация, но понеже е малко съмнителна, а и не съм сигурна в това, че завечтанието след 2006г. отпада за земедеслките земи и поневе тази земя е била земеделска повреме на завещанието, факта че в последствие става регулационна има ли значение. Тази информация достоверна ли е или не? И ако е така как соят нечтата в случая.

mod
Poli_g
randm
Младши потребител

Мнениеот randm » 25 Юли 2008, 21:29

Моля да ме извините за създадените неудобства. Новак съм. Имам нужда от помощ и се надявам, че тук мога да я открия.
randm
Младши потребител

Re: проблем със завещание

Мнениеот donna » 27 Юли 2008, 13:55

randm написа:здравейте,

Това завещание нарушава ли запазената част , майка ви имала ли е други имоти ,но каквото и да е давността за иск за намаляване на завещанието е изтекла -давността е 5г и тече от момента на откриване на наследството/смъртта на наследодателя/.
Ако подат иск в съда и ответника направи възражение за изтекла давност , нищо няма да постигнете ,ще си останете на старото положение . сори но трябваше да се сетите много по рано.

Постановление № 7 от 28.XI.1973 г., Пленум на ВС
г) Поначало всички вземания и права се погасяват по давност с изтичане на определен срок, освен ако в закона е постановено друго. В закона не е посочено дали искът за възстановяване на запазена част се погасява по давност. Според чл. 34, ал 3 ЗС искът за делба не се погасява по давност Тази разпоредба се отнася само до исковете за делба, но не и за останалите вземания на наследниците. Поради това при липса на специален срок следва да се приеме, че искът за намаляване на завещания и на дарения се погасява с общата петгодишна давност по чл. 110 ЗЗД. На наследника обаче могат да не бъдат известни направените от наследодателя завещания. Това следва и от правилото на чл. 55 ЗНасл., според което наследникът с право на запазена част може да иска намаление на завещания, открити след като той е приел наследството, а приемането на наследството, може да се извърши в петгодишен срок от откриването на наследството по силата на чл. 50 ЗНасл. ......................................
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси