начало

Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева

Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Мнениеот gasho » 08 Юли 2008, 09:12

Майка, която в момента е отпуск по майчинство, иска да си назначи на трудов договор лице, което да и гледа детето, а тя да започне работа. От БТ ще и изплащат по ЗНЗ, осигуровките за сметка на работодателя за тази работничка.
Съгласно действащата нормативна уредба, на тази работничка трябва да се изготви Осигурителна и Трудова книжка.
За Осигурителната книжка ми е ясно. Ясно ми е, че тя се заверява от НОИ, тъй като ФЛ (майчето) явявайки се в този случай в ролята на работодател, няма право да заверява осигурителният стаж на работниците назначени по ТД при него.
Въпросите ми, са:
Как майчето да издаде ТК (съгласно &1, т.1 от ДР на КТ, тя се явява работодател), като няма печат, и ще наруши Наредбата за трудовите книжки и трудовият стаж. Т.е., трудовият стаж трябва да се завери с подпис и печат.
Кой има право да си изготвя кръгъл печат и къде го пише?
И трябва ли въобще на такъв работник да се издава ТК.
Последна промяна gasho на 09 Юли 2008, 16:52, променена общо 2 пъти
gasho
Нов потребител

Мнениеот kavage » 09 Юли 2008, 11:53

Направете разлика между трудов и осигурителен стаж и ще си отговорите на въпроса.
kavage
Младши потребител

Мнениеот gasho » 10 Юли 2008, 09:41

Това за разликата ми е ясно ...
Но след, като с ОК се доказва и трудов и осигурителен стаж.
За какво ми е да издавам и ТК?
Това според мен си е една "мъртва ...норма"
gasho
Нов потребител

Re: Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Мнениеот gudio » 10 Юли 2008, 21:28

gasho написа:Майка, която в момента е отпуск по майчинство, иска да си назначи на трудов договор лице, което да и гледа детето, а тя да започне работа. От БТ ще и изплащат по ЗНЗ, осигуровките за сметка на работодателя за тази работничка.
Съгласно действащата нормативна уредба, на тази работничка трябва да се изготви Осигурителна и Трудова книжка.
За Осигурителната книжка ми е ясно. Ясно ми е, че тя се заверява от НОИ, тъй като ФЛ (майчето) явявайки се в този случай в ролята на работодател, няма право да заверява осигурителният стаж на работниците назначени по ТД при него.
Въпросите ми, са:
Как майчето да издаде ТК (съгласно &1, т.1 от ДР на КТ, тя се явява работодател), като няма печат, и ще наруши Наредбата за трудовите книжки и трудовият стаж. Т.е., трудовият стаж трябва да се завери с подпис и печат.
Кой има право да си изготвя кръгъл печат и къде го пише?
И трябва ли въобще на такъв работник да се издава ТК.

А тя ("майчето") май ще трябва да се регистрира и в Булстат като работодател... На база регистрацията в Булстат без проблем "печатари" ще и направят някакъв печат - забелязвам, че "печатарите" напоследък са се поуплашили и се притесняват да правят печати без фотокопие от някаква "тапия"... Ще си направи "майчето" печат с имената си и толкова... В този форум мисля, че Каранедев беше пуснал един хубав трактат за печата и неговото ориенталско-символно-заклинателно значение у нас :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gasho » 10 Юли 2008, 22:24

Сърдечно ви благодаря за отговорите!
gasho
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 11 Юли 2008, 06:40

Гъдьо, имам някакъв смътен спомен, че простите физически лица нямат право да имат печат, а само щемпел, каквото и да означава това ;-))) (Указ 612 за печатите от 1965) Та се чудя кръгъл и квадратен щемпел дали ще отива ;-)))
А за Регистър Булстат си абсолютно прав... ако няма регистрация, системата на данъчните не поема уведомлението по чл.62 от КТ - лично пробвано ;-)
prnedev
Активен потребител

Назад към Трудово право