начало

Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева

уволнение по време на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение по време на майчинство

Мнениеот desislava85 » 16 Юни 2008, 17:46

Имах сключен договор за заместване. Излезнах в отпуск по майчинство.
Детето ми още няма годинка.
Възможно ли е да ми бъде прекратен договора като все още трябва да съм в майчинство ?
Ползвам ли се от закрилата по чл. 333 от КТ ?
Какви ми са възможностите ако са ме уволнили без предизвестие ?
Благодаря Ви предварително !!!
desislava85
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 19 Юни 2008, 14:02

Здравейте,
Доколкото разбирам Вашият договор е за заместване на работник или служител, който отсъства от работа, т.е. по чл.68, ал.1, т.3 КТ.
Основание за прекратяване на такъв договор без предизвестие е чл.325, т.5 КТ - със завръщане на замествания, но такъв договор може да се прекрати и на някое от останалите основания, регламентирани в закона.
Не знам дали отпускът Ви е за бременност и раждане по чл.163 КТ или е отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст по чл.164 КТ. Ако е първият случай можете да бъдете уволнена само на основание чл.328, ал.1, т.1 (вж. чл.333, ал.6 КТ). Ако е втория - попадате под закрила съгласно чл.333, ал.1, т.1 (дори без да ползвате отпуск, а само заради това, че сте майка на дете до 3-год. възраст ) или на чл.333, ал.1, т.4 (като работник, започнал ползването на разрешен му отпуск) - всъщност разлика на практика няма. В тези случаи обаче (посочени в предходното изречение), може да Ви уволнят, но в изрично изброените хипотези в чл.333, ал.1 просто трябва да се вземе предварително разрешение на ИТ.
А ако Ви уволнят (дано не се стига дотам) имате право да оспорите уволнението пред съответния районен съд в 2-месечен срок (вкл. и като предявите искове за възстановяване на предишна работа и обезщетение за времето, през което сте останала без работа, но за не повече от 6 месеца) - чл.344, ал.1, т.т.1, 2 и 3 КТ.

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот sunrise » 20 Юни 2008, 11:02

Чл.333 КТ ,подробно урежда в кои случаи се иска разрешение от Инспекцията. Да виждате сред тях чл.325 т.5 :roll: ?Според вВас титуляра ли да уволнят, като се е върнал човека?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tania_gan » 24 Юни 2008, 09:30

Не се ползвате от закрилата на чл.333 от КТ.
tania_gan
Младши потребител

Назад към Трудово право