начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Връчване на срок за предизвестие със задна дата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връчване на срок за предизвестие със задна дата

Мнениеот filew » 21 Апр 2008, 09:55

Учител съм в основно училище и поради въвеждането на делегираните бюджети в системата на образованието положението в училищата стана трудно. В тази връзка подразбрах, без да съм уведомен от работодателя си /в случая директора на училището/, че ще бъда съкратен. До настоящият момент не ми е връчвано писмено предизвестие, което според последното подписано допълнително споразумение към трудовият ми договор /във връзка промяна на възнаграждението ми/ е 3 месеца. Днес - 21.04., идвайки на работа, разбирам, че искат да ни връчат такова предизвестие със задна дата?!! Възможно ли е такова своеволие? На какво имам право в случая? Отказът ми от подписването на "предизвестие" с дата 10.04. счита ли се че документа няма стойност? Предварително ви благодаря за помощта!
filew
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 21 Апр 2008, 10:22

Каквато и дата на издаване да е записана в предизвестието, срокът му, съгласно закона, тече от деня, следващ връчването му.
Т.е. релевантната дата, от която ще се брои срокът на предизвестие и след чието изтичане правоотношението се прекратява, е отбелязаната дата на получаването.
В случай, че работодателят със заповед прекрати правоотношението на по-ранна дата, ще Ви дължи обезщетение за неспазения срок по чл.220(1) КТ.
rosi_i
Потребител

Мнениеот filew » 21 Апр 2008, 10:29

А работодателят ми има ли право да променя с допълнително споразумение срокът ми на предизвестие? Може ли да го направи едностранно? А ако не се съглася да го подпиша?
filew
Нов потребител

Мнениеот tania_gan » 21 Апр 2008, 10:35

Срока на предизвестието е определен в трудовия договор.Без ваше съгласие няма право да променя срока му.Просто няма да подписвате ДС.
Подписа ви върху предизвестието е затова,че е връчено,а не дали сте съгласна или не.
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 22 Апр 2008, 08:48

filew написа:А работодателят ми има ли право да променя с допълнително споразумение срокът ми на предизвестие? Може ли да го направи едностранно? А ако не се съглася да го подпиша?

Работодателят не може едностранно да променя клаузите в трудовия договор.
Ако трудовият Ви договор е срочен, то предизвестието е 3 месеца, но не повече от срока на договора. Ако е безсрочен, е 1 мецец, ако не е уговорен по-дълъг период.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот rosi_gb » 23 Апр 2008, 15:33

Искам да Ви попитам член ли сте на синдикатите - КНСБ или КТ "Подкрепа", защото ако сте такъв можете да се поинтересувате какво пише в Колективния трудов договор /в раздел Прекратяване на трудови правоотношения/, а ако сте председател или секретар на СО - още по-добре - ще трябва да искат съгласие от съответния синдикат, което ще видат "зор" да го вземат
rosi_gb
Младши потребител

Назад към Трудово право