начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Води ли се за стаж труда положен по "Граждански договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Води ли се за стаж труда положен по "Граждански договор

Мнениеот kaizersoze5412 » 07 Апр 2008, 13:28

Признава ли се за стаж труда положен по т.нар. "Граждански договор"за длъжността търговски -помощник? Доколкото знам тези договори не са по КТ и не се попълва трудова книжка за този труд.
kaizersoze5412
Младши потребител

Мнениеот punisher » 07 Апр 2008, 13:36

Доколкото знам тези договори не са по КТ и не се попълва трудова книжка за този труд.

Май сам/а си отговорихте.
Следователно стажът ви не е трудов по смисъла на КТ и точно това е целта да се сключват граждански договори.Както и относно осирутелната тежест,работното време и т.н.Т.е. все индикации,които са характерни за трудовия договор.
punisher
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 07 Апр 2008, 14:01

Не се признава за трудов стаж , но се признава осигурителен стаж - изчислява се в дни и часове от месеца . Не се попъпва трудова книжка, но се попълва осигурителна.

Вас кой стаж ви интересува- трудовият или осигурителният. За пенсия се взема предвид осигурителния стаж.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот Stiliana_Marinova » 16 Апр 2008, 22:06

tany_ivanova написа:Не се признава за трудов стаж , но се признава осигурителен стаж - изчислява се в дни и часове от месеца . Не се попъпва трудова книжка, но се попълва осигурителна.

Вас кой стаж ви интересува- трудовият или осигурителният. За пенсия се взема предвид осигурителния стаж.

Да се намеся и аз. Досега съм имала няколко граждански договора - водила съм курсове и съм взимала лекторски часове на хонорар, както и граждански договор за изпълнение на определена поръчка. Никой не ми е попълвал осигурителна книжка, дори не знам как изглежда. Бихте ли я описали и откъде да си я набавя, защото и сега продължавам да работя така. Взема ли се предвид при изчисляване на болнични?
Stiliana_Marinova
Нов потребител

Мнениеот 7777777 » 17 Апр 2008, 01:13

Stiliana_Marinova написа:
Досега съм имала няколко граждански договора - водила съм курсове и съм взимала лекторски часове на хонорар, както и граждански договор за изпълнение на определена поръчка. Никой не ми е попълвал осигурителна книжка, дори не знам как изглежда. Бихте ли я описали и откъде да си я набавя, защото и сега продължавам да работя така. Взема ли се предвид при изчисляване на болнични?

Граждански договор може да се сключи както с лице, което има статут на самоосигуряващо се, така и с лице, което няма такъв статут.
Във втория случай осигурителната тежест се разпределя между възложител и изпълнител в съотношение 60/40. Възложителят е длъжен:
1/ да издаде Сметка за изплатени суми, в която отразява: облагаемата част от възнаграждението след приспадане на нормативно-признатите разходи (25%), частта от осигурителните вноски, която е за сметка на осигуреното лице, удържания подоходен данък (10%) и изплатената чиста сума;
2/ да преведе по сметките на НАП дължимите осигурителни вноски (включително частта, която е за негова сметка) и удържания данък;
3/ да подаде Декларация обр. 1 ( персонална ) и Декларация обр. 6 ( обща за предприятието ) в ТД на НАП.
Ако възложителят / възложителите са изпълнявали добросъвестно тези свои задължения всеки месец, в който са ви изплащали хонорари, включвате получените суми в съответното приложение на Годишната си данъчна декларация и прилагате служебни бележки, издадени от възложителите. С копие от ГДД отивате в ТП на НОИ, където след проверка в Персоналния регистър и при коректно подадени данни от възложителите с Декл. 1, Ви заверяват осигурителния доход / стаж.
Ако не сте осигурена на друго основание, осигурителен стаж се признава само в случай, че получените хонорари за месеца са по-големи или равни на МРЗ.
Ако имате осигурителен стаж на друго основание, то получените хонорари увеличават осигурителния Ви доход за месеца, дори когато са по-малки от МРЗ.
Осигурителните книжки се издават от НОИ по Ваше писмено искане.
Така завереният осигурителен доход не се включва в базата за изчисляване на обезщетенията по болест, тъй като при този вид договори осигуряването обхваща само фонд "Пенсии" и Здравно осигуряване, но не и фонд "Общо заболяване и майчинство".
Забележка: ако възложителят не е превел дължимите осигурителни вноски, но ги е декларирал като дължими, осигурителните Ви права не се нарушават.
7777777
Младши потребител

Мнениеот Stiliana_Marinova » 17 Апр 2008, 20:15

Благодаря за изчерпателния отговор. Отговорихте на всичките ми въпроси
Stiliana_Marinova
Нов потребител

Назад към Трудово право