начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

продажба или замяна на идеална част !!!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба или замяна на идеална част !!!

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 12:28

Колеги , моля за съвет , защото се сблъсквам с казус , който не ми е по моята материя .
Та : има 20 собственици на парцел / обединени някаолко парцела в един , ве4е / за да се строи върху него .Сключва се договор със сроителна фирма . Единия от съсобствениците тайно ''заменя '' своята идеална част на трето лице / шефа на фирмата строител / без да уведоми съсобстениците си и без да им го предложи на тях , разбира се . Има ве4е НА за замяна на тази идеална част с друг имот / гараж / , на безумно смешна цена . Мога ли да оспоря НА . Целта е да ги върже да не развалят договора , защото има други проблеми . Какво може да се направи ??????????????Благодаря ви .
гала

Re: продажба или замяна на идеална част !!!

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 12:42

Моля за мнение , колеги ,много ми е спешно . Длъжен ли е да ги уведомява / съсобствениците / при замяна .
гала

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 12:52

Едо не ми е ясно : Всичко ли е някаква измама от страна на третото лице или не . Как го тълкувате чл. 33 от Закона за собствеността - продажба - говори се за продажба , но нали ''замяната '' също е сделка на разпореждане . Как е възможно и Нотариуса да ни изиска Декларация от съсобствниците .
гала

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 13:05

Здравейте, Гала!
Мнението ми е, че в никакъв случай не става въпрос за измама.
Трайната нотариална практика е в случай на замяна да не се търси прилагане на чл.33 от ЗС.
Аз мисля по същия начин. Да, замяната, също както и продажбата, и дарението например, е разпоредителна сделка. Насрещната престация, обаче /за разлика от продажбата/, не е определена сума пари. Тя е собственост върху точно определена вещ, която съсобственикът /дори да му е предложено/, не може да прехвърли /тъй като не е негова/.
Поради това считам, че не бихте могли успешно да оспорите НА. Съжалявам, понякога се използва този вариант, и във Вашия случай /по мое мнение/ не можете да направите нищо.
protekta
Потребител

Мнениеот tervel » 18 Фев 2005, 13:05

Виж чл.223 ЗЗД!
tervel
Нов потребител

Мнениеот адв. » 18 Фев 2005, 13:08

СДЕЛКАТА СИ Е РЕДОВНА, 33 ЗС Е ПРИЛОЖИМ САМО ЗА ПРОДАЖБА. ПРАВИЛ СЪМ САЩОТО, ЗА ДА "СТЪПИ" СТРОИТЕЛЯ КАТО СЪСОБСТВЕНИК.
адв.

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 13:23

Много ви благодаря , колеги .
Сега се почва голямото ходене по мъките . Желая приятен ден на всички .
гала

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 13:24

Успех!
protekta
Потребител

Мнениеот soros » 18 Фев 2005, 14:05

Какво ще кажете за следната хипотеза: два договора за покупко продажба на недвижими имоти , като купувачът по единия е продавач по другия. Предмет на едната сделка е правото на собственост върху съсобствен недвижим имот и сделката е извършена в нарушение на чл. 33 ал.1 ЗС. Отношенията между страните се уреждат като едната от тях прави изявление за прихващане. Уговорената цена и на двата имота е една и съща. Мислите ли, че тук е приложим чл 33 ЗС? Аз мисля, че да.
Друга хипотеза: замяна, като описаната по-горе от гала. Само че предмет на договораса така описаният от нея парцел и някаква родово определена вещ(и) - н. пр. 100 тона жито. Мисля, че чл.33 ЗС отново може да бъде приложен.
soros
Нов потребител

Мнениеот soros » 18 Фев 2005, 14:09

Според мен смисълът на чл.33 от ЗС е да предпази съсобствениците от възникването на съсобственост с едно лице, с което те не желаят. В случая на гала чрез договор за замяна просто се заобикаля закона.
soros
Нов потребител

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 14:17

Смисълът е такъв, но не може разпоредбата да се тълкува разширително ! При дарение на идеална част съсобствениците също не могат да бъдат "предпазени", нали?!
protekta
Потребител

Мнениеот soros » 18 Фев 2005, 14:38

Разбира се. В случая обаче сделката е възмездна. Има един такъв момент - имотите, предмет на замяна са оценими в пари, т.е. парцелът може да бъде купен от другите съсобственици срущу опр. съма пари, с която продавачът да си купи гараж - нещо като примера ми с прихващането. Разбира се, ще си прав ако кажеш, че така фактически съсобственикът на един недвижим имот би бил ограничен в правомощието си да се разпореди със собствеността си по друг начин освен чрез продажба.
Освен това мисля, че се дарява с оглед на лицето, на което даряваш. А заменяш с оглед на вещта, която получаваш насреща. Т.е. дарението е сделка с оглед на личността.
soros
Нов потребител

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 14:41

колеги , дойде ми нещо на ум / да знам за друг път , де / . Възможно ли е след като собствениците на парцелите са решили да ги обединят в един общ и да станат съсобстеници с идеални части , то могат ли тогава да подпишат Декларация , че няма да продават , заменят , даряват и изобщо да се разпорежат с имота и да се променя собственика / освен наследяване , естествено / .
гала

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 14:45

Да, заменяш с оглед на вещта, която получаваш.
И тъй като сделката, извършена в нарушение на чл.33 от ЗС /ако приемем, че в случая на "гала" е така/ си е действителна /има достатъчно съдебна практика по въпроса/, единственият изход за "пострадалия" съсобственик е да иска изкупуване в срока след узнаването, предвиден от закона. Да, ама това изкупуване може да се иска ПРИ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ. Как тогава той може да предложи СЪЩИЯ гараж /мисля, че беше гараж в казуса/????!!!!
protekta
Потребител

Мнениеот soros » 18 Фев 2005, 14:46

интересна идея!
Все пак признавам си, че това което писах по-горе е чиста теория и на практика нещата сигурно имат друг вид. Не, че е невъзможно да бъде осъществено(според мен), макар и трудно...
Ти разбира се търсиш най-практичното решение - така, че успех и от мен!
soros
Нов потребител

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 14:48

Ако е само декларация, каква правна сила би имала тя ?!
protekta
Потребител

Мнениеот гала » 18 Фев 2005, 14:52

Е да ,ама каква друга форма е възможна ? Или по - точно надеждна .
гала

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 14:56

В момента не се сещам за такава. Сигурно би могло да се мисли за някаква конструкция, но дали ще бъде сигурна....... На практика не съм срещала подобна.
protekta
Потребител

Мнениеот soros » 18 Фев 2005, 14:57

В ал. 1 на чл.33 се говори за същите условия - т.е. съсобственикът е казал на останалите съсобственици "Искам този гараж"(примерно) и никой от тях не е могъл да му го набави. Тук няма значение, че в горния момент гаражът е бил собственост на трето лице, а не на останалите съсобственици. Декларация и предбожение в горния смисъл мисля, че трябва да има във всички случай, тъй като престави си, че въпросният гараж се продава или собственикът му е готов да го замени с една трета вещ принадлежаща на някой от съсобствениците(вещ, която не е съсобствена). Ако заменилият съсобственик не е направил горното, не е изпълнил и зад. си по чл33. Сделката е недействителна!
soros
Нов потребител

Мнениеот protekta » 18 Фев 2005, 14:59

Дори да се сключи договор между съсобствениците, с достатъчно големи неустойки, които да ги "плашат" при евентуално неизпълнение, доколко действителна ще бъде клаузата в договора, която практически представлява предварителен отказ от права ?!
protekta
Потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба