начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Моля, за съвет и помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, за съвет и помощ

Мнениеот skinshell » 12 Мар 2008, 17:03

Съкратен съм по чл. 328(1) т2 от КТ. Съда ме възстановява на работа. Работодателя изпълнява решението на съда но на следващият ден ме съкращава отново. Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение. И може ли Работодателят да ме съкрати пак по същия чл. 328 (1) 2 от КТ или трябва да си измисли друга причина. Който знае моля да каже. Благодаря предварително.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот skinshell » 12 Мар 2008, 17:20

Защитава ме адвокат, но адвоката е от В. Търново а аз съм от Белене. Вече свърших парите . Още не са ми изплатени обещетенията - 6 заплати . Изключиха ми телефона. Какво да направя . Ходих до Бюрото по труда , но там директора го нямало и никой не може да ми каже как е. Този сайт го намерих случайно и виждам че има разбиращи хора . Ако някой знае може и да ми каже. Иначе трябва пак да гладувам. Ако имам някакъв шанс ще взема пари на заем и пак ще отида до В. Търново . Но първо искам да попитам дали имам такъв шанс.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот Raffaello » 14 Мар 2008, 13:58

Мога да ви отговоря на единия въпрос - да, работодателят може отново да прекрати трудовия договор на основание съкращаване в щата /чл. 328, ал. 1, т.2 КТ/. Но първо следва да Ви е връчил предизвестие за прекратяването и да издаде заповедтта за прекратяване след изтичане срока на предизвестието или да заплати неспазеното предизвестие. И разбира се отново имате право да обжалвате заповедта за прекратяване поради съкращаване.

За обезщетението от Бюрото по труда - не мога да отговоря в момента, най-добре питайте служтелите от бюрото.

А за присъденото обезщетение следва да си извадите изпълнителен лист.
Raffaello
Младши потребител

Re: Моля, за съвет и помощ

Мнениеот 7777777 » 15 Мар 2008, 02:14

skinshell написа:
Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение.

Важно е да уточните за колко месеца Ви отпуснаха обезщетение от НОИ при първото съкращение. Ако осигурителният Ви стаж е между 10 и 15 год., сте имали право на 9 месеца обезщетение за безработица и сте ги получили. В този случай в момента нямате право на ново обезщетение. Но ако стажът Ви е по-голям и са Ви отпуснали обезщетение, примерно, за 12 месеца, което е било прекратено поради възстановяването Ви на работа, при новото съкращение имате право да получите остатъка.
7777777
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 17 Мар 2008, 13:49

7777777 написа:
skinshell написа:
Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение.

Важно е да уточните за колко месеца Ви отпуснаха обезщетение от НОИ при първото съкращение. Ако осигурителният Ви стаж е между 10 и 15 год., сте имали право на 9 месеца обезщетение за безработица и сте ги получили. В този случай в момента нямате право на ново обезщетение. Но ако стажът Ви е по-голям и са Ви отпуснали обезщетение, примерно, за 12 месеца, което е било прекратено поради възстановяването Ви на работа, при новото съкращение имате право да получите остатъка.

Колега, според мен не сте прав. Щом въпросното лице е възстановено със съдебно решение то са му възстановени всички права и задължения по тр. договор преди незеконното уволнение. Срокът от уволнението до възстановяването се зачита за трудов стаж и работодателят е длъжен да внесе дължимите осигуровки за периода. Нйа вероятно този период е повече от 2 години. Според мен лицето има право на ново обещетение в пълния му размер, а не само за остатъка.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот skinshell » 17 Мар 2008, 14:42

И според мене ivankavrakov е прав . Но от Бюрото по труда са толкова некомпетентни, че не могат да ми дадат никакав отговор, пък бил той и неправилен. Само казват - "НЕЗНАМ ТРЯБВА ДА ПИТАШ" а кого да питаш ако не тях . Все пак това и е работата - да бъдат компетентни и да помагат. Говорих с Главния счетоводител и тои ми каза същото като ivankavrakov. Само че ми каза и че със сигурност ще искат пак да ме съкратят по този гаден член /чл. 328, ал. 1, т.2 КТ/. , защото ги е яд че някакъв си "селянин" ги е осъдил . Към 30 март си чакам да излезе съдебното решение и тогава ще видя какво ще стане. Все още незнам дали ще се захвана да ги съдя пак. Първия път направиха грешка , а сега сигурно са си взели поука и няма да я направят пак. Благодаря на всички които се отзоваха на молбата ми за помощ. Бъдете здрави и ..... късмет.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот 7777777 » 17 Мар 2008, 15:11

ivankavrakov написа:
Колега, според мен не сте прав. Щом въпросното лице е възстановено със съдебно решение то са му възстановени всички права и задължения по тр. договор преди незеконното уволнение. Срокът от уволнението до възстановяването се зачита за трудов стаж и работодателят е длъжен да внесе дължимите осигуровки за периода. Нйа вероятно този период е повече от 2 години. Според мен лицето има право на ново обещетение в пълния му размер, а не само за остатъка.

Питащият твърди, че 9 месеца е получавал по 180 лв. Тъй като за 2006г. максималният размер на обезщетението за безработица беше 160 лв., предположих, че събитията са изцяло от 2007г. и не е имал възможност да натрупа нови 9 месеца осигурителен стаж.
Впрочем, skinshell, по този въпрос трябва да питате не в Бюрото по труда, а в НОИ. Регистрацията в Бюрото по труда е само необходимо условие за получаване на обезщетението за безработица, но разпореждането за неговото отпускане се издава от НОИ.
7777777
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 17 Мар 2008, 17:54

От написаното разбирам, че уволнението е станало преди повече от 9 месеца и след като е възстановен и работодателят плати осигуровките може да се възползва от обещетение за безрабица, но може би за минималния срок 4 месеца.
skinshell сигурен ли сте, че работодателят няма да обжалва решението. Все пак производството е триинстанционно.
Моят съвет е да изчакате не само излизането на решението, но и влизането му в сила и едва тогава да предприемате каквото и да е.
А за обещетението за безработен, наистина, най добре е да попитате в НОИ.
ivankavrakov
Потребител

Назад към Трудово право