начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

наследяване от малолетен

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследяване от малолетен

Мнениеот hiugo » 28 Ное 2007, 15:36

Здравейте!!!

Имам следния казус
Починал длъжник, на когото съпругата и дъщеря му се отказват от наслеството(дъщерята е пълнолетна), но той има и друга дъщеря(малолетна) от съжителството си с друга жена за която не е женен. По какъв начин може малолетната му дъщеря да се откаже от наследството година и половина след смърта му.
hiugo
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 15:42

Не може да стане-чл.73 СК
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Ное 2007, 17:51

И какво печели малолетната дъщеря, ако се окаже, че няма валиден отказ от другите две наследнички? Нищо.
Тя приема задължително по опис, така че не може да изгуби повече, а ако съвсем случайно активът в наследството превишава пасива (едва ли - при тия два отказа; но да допуснем), дори ще спечели от отказа.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 18:02

Въпросът е , може ли по принцип едно малолетно(непълнолетно) лице да се откаже от наследство?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Ное 2007, 18:15

Според мен не може, защото то не може да бъде увредено от приемането на наследството, може само да спечели, т.е. отказът от наследство е на практика отказ само от (възможни) облаги.
Но някои смятат, че може.

Люти, виж ми хубаво мнението в оная тема, никъде не си казал нещо различно от мен (освен оценката по въпроса дали с Валя24 си противоречите малко, или много).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Ное 2007, 18:19

portokal написа:Според мен не може, защото то не може да бъде увредено от приемането на наследството, може само да спечели, т.е. отказът от наследство е на практика отказ само от (възможни) облаги.
Но някои смятат, че може.

Люти, виж ми хубаво мнението в оная тема, никъде не си казал нещо различно от мен (освен оценката по въпроса дали с Валя24 си противоречите малко, или много).

И аз така мисля , макар , че наистина има и противното мнение , а именно ,че може да се откаже от наследство при условието на чл.73(2) СК.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот may_baych2002 » 28 Ное 2007, 18:27

Майката на малолетното дете има право да извършва правно валидни действия от името на детето, но когато се отнася за недвижим имот, разпоредителни сделки се извършват с решение на председателя на РС по местонахождение на имота, доколкото си спомням.
may_baych2002
Потребител

Назад към Семейни казуси