начало

Търси се граждански съдия за член на КАК Търси се граждански съдия за член на КАК

почивка по време на стачка???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

почивка по време на стачка???

Мнениеот fester1 » 24 Сеп 2007, 15:39

Никога не ми е хрумвало, че може да изникне такъв въпрос, но все пак: имат ли право стачкуващите на законоустановената си почивка при положение, че са на работните си места?
За мен въпроса е абсурден. След като не полагат труд каква почивка?
Но все пак... :roll: :roll: :roll:
Не съм учител, не бързайте да ме упреквате :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот g.atanasova » 24 Сеп 2007, 16:30

Днес вече ме питаха :D Смешно наистина...
Може и да не съм права, но си мисля, че следва да ползват почивки. ЗУКТС казва, че "Докато трае стачката, работниците са длъжни да бъдат в предприятието през установеното за тях работно време ." А установеното за тях работно време е онова, което е фиксирано в трудовия договор и чието разпределение е регламентирано в правилника за вътрешния трудов ред. Почивките пък от своя страна не се включват в работното време (КТ). При това положение, позволявам си да мисля, че те са длъжни да присъстват на работното си място в установеното за тях чрез правилника работно време, т.е. да си ползват почивките.
Ама от друга страна пък, като не работят, от какво си почиват?!
:lol: :wink:
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот zapetaia » 25 Сеп 2007, 15:09

Ехееееееее!
Браво!
Намерихте за какво да се хванете!
Имали ли право стачкуващите на почивка по време на стачка... Ха- ха.
zapetaia
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 28 Сеп 2007, 12:55

Zapetaia, аз не съм "се хванал" за този въпрос. Той е съвсем конкретно поставян и то неведнъж. Абсурден е и затова не съм предполагал, че може да възникне, но явно може. А право на почивка се оказа, че имат. :? Голяма веселба... :lol: :lol: :lol:
fester1
Потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 14:40

Здравейте, аз пък съм учител. От понеделник в училището, в което работя ще започне ефективна стачка и както винаги се опитват да ни обвият в информационна мъгла. При поставените ни условия, горе-долу при посещение до тоалетна ще бъдем вече в нарушение, така че въпросът с почивката няма за какво да се коментира. По-скоро аз имам въпрос:
Как се тълкува "работниците са длъжни да бъдат в предприятието ..." (чл.12 от ЗУКТС)?
Колективът ни е от около 50 учители, очаква се да стачкуват около 40 човека и ни се налага изискване да не напускаме учителската стая - помещение от около 40 кв.м. за т.нар. работно време от 8 часа!
tochica
Нов потребител

Мнениеот nevena_kovacheva » 04 Окт 2007, 15:27

А имат ли право на възнаграждение стачкуващите? Сега плашат учителите, че няма да им се заплатят дните, през които са стачкували.
nevena_kovacheva
Младши потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 15:45

стачкуващите, разбира се, нямат право на възнаграждение. това е уточнено в ЗУКТС, то иначе кой ще работи в тая страна :D . В закона си пише:
" Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения. ...."
tochica
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 04 Окт 2007, 17:10

И понеже не съм се задълбавала в материята, а явно тук има вещи хора, два въпроса и от мен, така на "прима виста".
1. Заплати не получават , а осигуровки? Ще се дължат ли, при положение ,че нямат трудов доход, но правоотношението си съществува?
2. Ами , ако някой пострада в трапаната в учителската стая, това трудова злополука ли ще се брои? :roll:
Ако ми остане време утре, ще се занимая с това.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tochica » 04 Окт 2007, 17:22

без да съм юрист, струва ми се, че би трябвало по време на стачки да се дължат осигуровки, защото в
чл. 18 (4) пише:(4) Времето на участие на работниците в законна стачка се зачита за трудов стаж.
tochica
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 05 Окт 2007, 10:19

Sunrise, тъй като напоследък ми се наложи да се "специализирам" в ЗУКТС, на въпросите:
1.Чл. 18, ал. 3 ЗУКТС
2.Чл. 14 ЗУКТС :wink:
fester1
Потребител

Назад към Трудово право