начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

прекъсване на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекъсване на майчинство

Мнениеот glenda » 02 Авг 2007, 14:41

Ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Искам да започна работа при нов работодател.Ако прекъсна майчинството при стария,трябва ли да уведомявам новия за това и нужно ли е той да предприеме някакви действия или майчинството се начислява автоматично?
glenda
Младши потребител

Re: прекъсване на майчинство

Мнениеот Julyan » 02 Авг 2007, 15:01

glenda написа:Ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Искам да започна работа при нов работодател.Ако прекъсна майчинството при стария,трябва ли да уведомявам новия за това и нужно ли е той да предприеме някакви действия или майчинството се начислява автоматично?

Запитването Ви е непълно и от там повечето колеги няма да могат да Ви отговорят.
За да започнете работа при втория си работодател първо следва да прекратите трудовото правоотношение с първия. Или поне аз така разбирам- че желаете да започнете работа на пълен работен ден при друг работодател.
При стария си работодател просто майчинството си ли искате да прекъснете или да прекратите трудовото си правоотношение с него?
Напишете по- подробно какви са в същност намеренията Ви?
Julyan
Потребител

Мнениеот glenda » 02 Авг 2007, 15:09

Съжалявам за неточно зададения въпрос. Да, ще прекъсна правоотношението с настоящия си работодател, но непосредствено преди това ще прекъсна ползването на отпуска. Такъв вариант е приемлив и за двете страни.
glenda
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 02 Авг 2007, 15:20

Ако със стария си работодател сте договорили явяване на работа /което е прекъсване на майчинството/ и след това- прекратяване на трудовите правоотношения, това не Ви задължава да уведомявате новия си работодател към този момент, нито към момента на сключването на договора си с него, че сте ползвали и, съответно, прекратили този отпуск.
Новото Ви трудово правоотношение е самостоятелно. Можете да сключите новия си трудов договор и дори да излезете след това отново в отпуск за гледане на дете до двегодишна възраст.
Какво точно Ви притеснява в случая?
За да Ви се изплаща 50% от обезщетението за неползваното майчинство, ако желаете да работите до навършване на 2 г. възраст на детето, следва при новия си работодател да представите молба за това с приложена декларация /формуляр най- вероятно той ще Ви представи/, както и копие от АР на детето.
Julyan
Потребител

Мнениеот rts » 02 Авг 2007, 15:29

Колегата преди мен е прав, ако искате да напуснете сегашната си работа. Имате още един вариант: да се върнете на работа, да излезете в НЕПЛАТЕН ОТПУСК ПРИ ПЪРВИЯ СИ РАБОТОДАТЕЛ и по време на неплатения отпуск да работите на временен трудов договор при втория работодател - но за този неплатен отпуск е необходимо съгласието на първия работодател. по този начин ще запазите трудовия си договор при първия работодател. Смисълът от това е: по време на неплатения отпуск при първия работодател да получавате по-голямо възнаграждение при втория (на временния договор). При всички случаи, ако започнете работа в периода до навършване на 2 г. на детето, ще получавате освен заплатата си и обезщетение в размер на 50 % от майчинските (което се дава от държавата, а не от фирмата).
rts
Активен потребител

Мнениеот dalila2308 » 02 Авг 2007, 15:42

Има и трети вариант:
Оставате си на основен трудов договор при стария работодател, подписвате втори трудов договор с новия.
При това положение до двете години на детето не губите право на 100 % майчинството.
dalila2308
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 02 Авг 2007, 15:47

dalila2308 написа:Има и трети вариант:
Оставате си на основен трудов договор при стария работодател, подписвате втори трудов договор с новия.
При това положение до двете години на детето не губите право на 100 % майчинството.

Нали жената пише, че иска да прекрати първия си договор и да сключи нов с втори работодател...
Поне аз така я разбрах- не мотивът да получава обезщетение е водещ, а смяната на работодателя, при когото смята да работи за напред.
Julyan
Потребител

Мнениеот dalila2308 » 02 Авг 2007, 19:12

Да, Julyan, но след изброените варианти, може да преосмисли намерението си... и за реши нещо друго :)
dalila2308
Младши потребител

Мнениеот glenda » 02 Авг 2007, 20:26

Благодаря ви за отговорите. Действително искам да сменя работодателя и да преустановя взаимоотношенията си с НОИ във връзка с майчинството. След тежък диспут със служителката в НОИ, която беше категорична, че не мога да прехвърля майчинството на бащата на детето, с когото не съм в брак, стигнах до по-високопоставени служители и аргументирах намерението си да прехвърля майчинството с факта, че КТ говори за баща /настойник/, а не за съпруг на майката. Поискаха 15 минути, за да помислят и решиха, че наличието на съпружески отношения е изскване според остарялата практика и е възможно прехвърляне на бащата и без да е налице брак. Мисля, че това решение ще преустанови отношенията ми с НОИ във връзка с майчинството окончателно, така че да не ми се налага да обяснявам на новия си работодател, че имам малко дете, което всъщност е целта ми. Описвам случая, защото може да е полезен на някой и още веднъж благодаря за отговорите.
glenda
Младши потребител

Мнениеот glenda » 02 Авг 2007, 20:38

извинявам се, КТ говори за баща/осиновител/, а в декларациите по НРВПО се използва и "настойник".
glenda
Младши потребител

Назад към Трудово право