начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

регистрация на фирма (ООД) от чужденец (чужденци)

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистрация на фирма (ООД) от чужденец (чужденци)

Мнениеот millenium » 25 Окт 2004, 17:45

приемам мнения по този въпрос и особено доколкото е възможно това да стане чрез упълномощаване - без лицето да присъства в България по време на регистрацията - мисля си да не би да пропусна нещо по преводи и легализация на документи и други подробности.
Ако някой е минал по този път и е наясно с всички (евентуални) подробности, нека да ме посъветва. Търся най-удачния и удобен начин.
Ще бъда благодарна на всеки, който ме посъветва!
millenium
Нов потребител

Re: регистрация на фирма (ООД) от чужденец (чужденци)

Мнениеот Mилена.П » 26 Окт 2004, 11:09

чуждунците физически или юридически лица са?
Mилена.П

Мнениеот frantic » 27 Окт 2004, 11:11

I kak da stane....Palnomostnoto triabva da e notarialno zavereno ili legalizirano, s pechat ot tamoshnoto konsulstvo....I da go upalnomostish toia pich tuka vkliuchitelno i da ebe ot negovo ime i za negova smetka...V SGS bez pari tova neshto ne minava!!!
frantic

Мнениеот Гери » 27 Окт 2004, 11:18

Айде бе, кой каза, че не става. Аз имам поне 3-4 такива дружества.
Заверяват се нещата или в консулския отдел или тук (ако чужденеца се е отбил за малко и е на почивка).
Гери

Мнениеот evgo » 27 Окт 2004, 11:41

Считам, че няма пречка това да стане, но трябва да се имат предвид следните моменти:
1.Пълномощното следва да бъде изрично и в него да са залегнали всички действия, които ще се извършват от дружеството в бъдеще, включително и за внасяне на документите по регистрацията на дружеството в съда.
2.Пълномощното трябва да съдържа задължително клаузи за откриване на сметка по която да бъде внесен капитала за учредяване на дружеството, както и клауза за последващото му изтегляне след регистрацията, откриване на разплащателна сметка /хубаво е банката/ите да бъде/ат точно определена/и/, разпореждане със средствата по нея и т.н.
3.Както каза Гери, пълномощното може да бъде заверено при "Случайно идване на чужденеца в Б-я". Считам, че е по-удачно пълномощното да бъде написано на български език и заверено в наша консулска служба в съответната държава /при нужда с преводач/. Така се избягва нуждата от легализиран превод при наличие на апостил и цялостна легализация при положение че държавата от която е чужденеца не е подписала Хагската конвенция.
4.Много добре би било всички документи по регистрация на дружеството да бъдат изготвени на два езика-български и другият /във всеки един документ да е записано, че са изготвени на два езика/ и да са подписани от учредителя. За пълномощника ще остане задължението да ги внесе в съда.
5.Консулът ще завери пълномощното и подписа на учредителя.
Може и да не съм изчерпателен, допълвайте.
evgo

Назад към Търговско право