начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Принцип за уседналост?

Дискусии и предложения по проекти за закони

Принцип за уседналост?

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2007, 15:56

Колеги , във връзка с приетия ,както разбрах от днешните вестници принцип за уседналост на местните избори и то в продължения на 10 месеца, си задавам следните въпроси:
1. Какво ще стане с хората , които са сменили постоянния си адрес в рамките на тези десет месеца? В такъв случай , те ще загубят правото си да гласуват и по старият си постоянен адрес, защото и там вече няма да имат десет месеца? Тук изхождам от хипотезата ,че се касае за хора , които обективно по една или друга причина местят постоянния си адрес/студенти, придобиващи нова работа или имот в друг град и т.н./
2. Придобилите българско гражданство в рамките на тези 10м. , също ли ще бъдат лишени от това си право?
3. Как ще се отрази върху реалните резултати на изборите, спадането на броя на избирателите и кой според Вас ще ползва това, като се има пред вид ,че предимно младите хора са по-мобилни в която и да е държава?
4. Могат ли три месеца преди изборите, да се въвежда такова ограничение по което срокът е 10месеца?
Аз също съм против т.нар. "изборен туризъм", но не съм съгласна заради невъзможността да се приборят управляващите с него , да се лишават други граждани от права по свободно избрани критерии.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот na4inae6ta » 06 Юли 2007, 17:18

Стана ми интересен парвият ти въпрос. Не съм запозната с последните изменения, които се гласуват, относно принципа на отседнлост, но те няма ли да касаят само граждани, които пребивават извън пределите на страната? Мислех, че смяната на посоянен адрес в рамките на страната няма да е проблем.
na4inae6ta
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Юли 2007, 17:28

Не, ще касаят гражданите, които се намират на територията на РБ и са сменили в рамките на последните 10 или 12 месеца постоянния си адрес.Проблемът е ,че така формулирано, те ще губят правото да гласуват и по стария си постоянен адрес.
sunrise
Активен потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти