начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ЛИШАВАМ СИ ДЕЦАТА,ЗА ДА ИМА ЗА НЕГОВОТО И БИВШАТА МУ СЪПРУГА

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЛИШАВАМ СИ ДЕЦАТА,ЗА ДА ИМА ЗА НЕГОВОТО И БИВШАТА МУ СЪПРУГА

Мнениеот vanianp » 24 Апр 2007, 15:43

Здравейте ! Имам нужда от съвет ! Ето за какво става въпрос накратко... Мъжът с когото живея , не се разбираше със съпругата си и преди 6 мес. се разделиха с презумцията за развод. Заедно сме от 3 години а преди 5 мес. ни се роди и дъщеря. Преди да се раздели със жена си , той и разказа всичко от " игла до конец" и след безкрайни среднощни дебати , се е стигнало до заключението и от двете страни, че е по-добре всеки да поеме пътя си. И така бащата на детето ми вече живее с нас. За мен , това е човекът , с който най-добре съм се разбирала и когото обичам повече от живота си...
Излизайки от бившото си семейство той им оставя всичко/имат син на 13 год./- мебели, техника кола..., като една голяма част от това движимо имущество той в момента изплаща на кредит на обща месечна стойност 300 лв.Освен тази сума той има устна уговорка да плаща издръжка от 100 лв. за сина си.Контактите с детето му не са преустановени и така трябва да бъде , но излизанията и разходките с него месечно му костват около 130 лв. До тук всичко е наред, но проблема е в това , че заплатата която получава е 500 лв.-чисто. Простата сметка показва , че тази заплата не му стига дори да издържа предишното си семейство. Аз съответно преди 3 год. също се разведох и имам дъщеря също на 13 год., която живее с нас. Наема , моите кредити / също 300 лв./,сметки за телефони, храна , бебето - всичко пада на моите плещи. Моят месечен доход е около 700 лв. и ми е много трудно да се справям сама с това положение. Ето , защо го помолих да поговори със жена си. Идеята беше , след като тя се възползва от всички онези предмети и не иска да му даде нищо от тях - да си поеме тя вноските по кредитите , или да му даде поне колата ако може да я продаде и да си погаси част от кредита , който е теглил за този автомобил. Естественно тя не се е съгласила. При създалият се спор по въпроса , той е заявил , че няма да плаща стоте лева за издръжка , защото така или иначе на него не му остават никакви пари от заплатата с кредите които плаща. И действително за предният месец той не и даде 100 лв.издръжка. Не след дълго обаче започнаха заплахите , че ще го съди за издръжка; че ще подаде молба за развод по негова вина и затова по-добре да се съгласи да си плаща и кредитите и издръжката , та да се разделят по взаимно съгласие...
Ясно ми е , че почти всеки 2-ри участник във форума ще упрекне мъж който си е тръгнал от семейството и ако може и душата му да вземе бившата му жена , ще я подкрепи. Но , дълбоко в себе си всеки е наясно , че там където нещата не варвят от първия ден от брака и 14 години двама съпрузи са се измъчвали взаимно и за двамата е по-добре да се приключи с това мъчение. И не е нужно децата да стават свидетели на нестихващи скандали...
Всъщност въпросът ми е : има ли разумен вариант за развод? Има ли законова форма която да защити мъж, на когото не стигат средствата от заплата за да изплаща още 4 год. покъщина , която ползва бившата му съпруга и не отстъпва да си поделят тази собственост? Има ли начин поради тези обстоятелства той да не плаща издръжка , та поне някакви пари да му остават и за другото дете...? Нямам никаква информация по тези въпроси и дори ми е неудобно да вземам инициативата в свои ръце , защото до сега мислех , че двамата ще се разберат човешки ... Безкрайно , обаче ми е неприятно , когато трябва да излиза със сина си аз да му давам пари за да ходят на боулинг или триизмерно кино , а аз самата не съм ходила на нито едно от двете и вече трудно си позволявам и кафе да пия навън.... Не искам да лишавам повече моите деца , за да има за чуждото и майка му....защото така излиза.... Дайте ми съвет!
vanianp
Нов потребител

Мнениеот sogio » 24 Апр 2007, 19:54

Доколкото разбирам мъжът с когото живеете в момента не се е развел ощел В такъв случай той не е длъжен да плаща издръжка на сина си. Да не говорим, че издръжка се присъжда в зависимост от възможността да се плаща и от нуждите на лицето, което иска нейното плащане, но дори и последното да докаже такава нужда, при липса на средства за плащането й, такава не се присъжда или пък се присъжда в размер, който ще съответства на свободните средства на лицето, което ще я плаща - във Вашия случай от заплатата на мъжа, с когото живеете след като си погаси кредитите остават само 200 лв.
Що се отнася до кредитите, които изплаща и вещите, които са закупени с тях, това е въпрос, който се решава при развода. Тъй като и кредитите и вещите закупени с тях са през време на брака, то те попадат в режим на съпружеска имуществена общност, т.е. както задълженията за изплащане на кредитите са в тежест и на двамата съпрузи, така и правото да се ползват вещите е в правото пак на двамата съпрузи - в общия случай - има и изключения, но не знам какъв точно е Вашия случай. При развода съпружеската имуществена общост се прекратява и правата и задълженията, които тя включва се поделят по равно - тук също има изключения - има вероятност да се иска присъждане на по-голям дял или на вещи, които обслужват децатал Това обаче са подробности, които зависят от много обстоятелства и които всеки бракоразводен адвокат може да Ви обясни по-детайлнол
sogio
Потребител

Мнениеот marter » 25 Апр 2007, 08:26

Издръжка се плаща и без да има развод!!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Апр 2007, 09:36

Длъжен е като поп, колегите са прави. Наистина откъде го измислихте? И да се присъди издръжка също може без развод. Но и да не е присъдена от съда, задължението го има - всеки родител е длъжен да се грижи за издръжката на децата си.
Ако не се разберат, май най-добрият вариант е развод и делба на покъщнината.
Или мъжът да си отмъкне от къщата, каквото прецени. :oops:

...дори и последното да докаже такава нужда, при липса на средства за плащането й, такава не се присъжда

При трудоспособен и още повече - работещ - родител няма вариант "такава" да не се присъди. Каквито и кредити да изплаща.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nayp_g » 25 Апр 2007, 14:35

при този среден доход , който има , предполагам , че съдът ще присъди издръжка около 40-50лв.
за СИО - по-добре грозен развод, отколкото празен джоб.
nayp_g
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Апр 2007, 14:45

Може и 60-70-80. Детето не е толкова малко, а доходът не е толкова нисък.
Максимумът при нормални условия е 80 (това към питащата, ако не знае).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sogio » 25 Апр 2007, 23:13

marter написа:Издръжка се плаща и без да има развод!!!

Съгласна съм, но това е само при добро желание от негова страна. Няма как, освен по съдебен ред (било в бракоразводен процес, било с отделен иск за издръжка) да се ПРИНУДИ 1 лице да плаща издръжка. Що се отнася до размера й, не трябва да се забравя, че въпросният господин има и второ дете от жената, с която живее в момента и не е ясно дали дохода, който получава се декларира в пълен размер или една част от него получава на черно.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 25 Апр 2007, 23:27

portokal написа:Може и 60-70-80. Детето не е толкова малко, а доходът не е толкова нисък.
Максимумът при нормални условия е 80 (това към питащата, ако не знае).

Ако за Вас разполагаем доход от 200 лв. (евентуално + 150 лв. ако се стигне до развод и се подели имуществото и плащането на кредитите)е голям, то не е лошо да се разходите по магазините и да видите какви са цените. Разбире се всеки преценява по себе си, но лично на мен тези пари много рядко ми стигат дори и за 1 ден.
sogio
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 26 Апр 2007, 02:21

30Х200=6000 лв.

евала Согио!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот vanianp » 26 Апр 2007, 09:02

Благодаря на всички , които се включиха с коментар!
На пръв поглед , всичко изглежда много лесно при добро желание на "бъдещата бивша " госпожа.... Но , тя е обзета от чувство за вид отмъщение и не отстъпва от позициите си / напр.за подялба на сем.собственост /. От своя страна мъжът с когото живея , е човек, който предпочита да не си създава излишни проблеми от тези , които вече има и според него не може да и се противопостави и убеди , че има право на половината от това имущество. На нас не ни трябва нищо от това , което имаме - идеята е ако може чрез продажба на тази собственост ,да си върне част от задълженията към банките. И доколкото зная по този начин при задействан развод , не може да се стигне до СПОРАЗУМЕНИЕ , което трябва да фигурира с молбата за развод. Тогава съдът , поема ли ангажимент да се намеси в спор за подялба , когато това не може да стане между тях предварително?
vanianp
Нов потребител

Мнениеот vanianp » 26 Апр 2007, 09:08

Пропуснах нещо:
В договора за единия кредит съпругата му е фигурира като съкредитоискател - както по принцип формално се изписва другия съпруг. Но , значи ли това , че ако той спре да плаща , банката ще търси съпругата за да си набави вземанията?
П.П. ....... да речем, че това е вариант да разбере госпожата , че трябва малко да се укроти ....
vanianp
Нов потребител

Мнениеот ru_salka » 26 Апр 2007, 10:53

Здравейте Ваня,

Като малко уточнение искам да добавя, че полагането на подписа на съпруг/съпруга в договор за банков кредит не е толкова формално действие, колкото изглежда на пръв поглед. С този подпис другия съпруг солидарно се задължава за изплащане на задължението.
Ако Вашият приятел прекрати погасяването на кредита, банката ще се снабди с изпълнителен лист срещу двамата солидарни длъжници (съпрузите). И съгласно закона има право да търси вземането си от всеки от тях.
При образуване на изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ, ако кредита не е обезпечен, обикновено се иска пълно проучване на имуществото на длъжниците. Мога да Ви гарантирам, че при наличие на регистриран трудов договор с възнаграждение, в рамките на законовите изисквания, първото действие на СИ ще бъде запор върху ТВ. От Вашия постинг не става ясно дали съпругата на приятеля Ви има доходи от трудово правоотношение. В този случай запорът ще бъде върху неговото възнаграждение.
По отношение на споменатото от Вас МПС също може да бъде насочено принудително изпълнение.

По отношение на развода - колегите бяха пределно ясни - намерете си адвокат !

Извън темата бих искала да Ви кажа, че според мен позицията на приятелят Ви да не си създава излишни проблеми само му помага да потъва още повече в тях.

Пожелавам Ви възможно най-безболезнен изход от тази ситуация и скоро да се радвате на едно по-спокойно ежедневие ! Успех !
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот poptop » 12 Май 2007, 09:47

Clavdivs. написа:30Х200=6000 лв.

евала Согио!

Е ,явно така е някои работят за пари...
:roll:
poptop
Нов потребител

Мнениеот inatri » 21 Май 2007, 15:24

Разбирам Ви много добре! Допреди няколко години бях в същата ситуация! За да избегне грозните скандали и развод, моята половинка, отлага развода си близо 8 години! Междувременно децата му пораснаха, нашето общо също! Преди няколко месеца се отказа от апартамент, закупен по време на брака в полза на двете си деца от предишния брак, но естествено той остана за бившата му съпруга, защото тя не пожела да преотстъпи своя дял в тяхна полза. Цялата идиотия е в това, че по време на "фактическа" раздяла ние купихме жилище, в което да заживеем заедно, а се оказа невъзможно да докажем, че е било по време на фактическа раздяла, независимо, че бившата му съпруга беше подавала преди това молба за развод по повод факта, че той живее на семейни начала с друга жена, от която има дете! Иди доказвай, че нямаш самолет! Така, че колкото по-скоро се уредят тези формалности, толкова по-добре!Не отлагайте тези неща, защото с времето нещата се усложняват все повече! И моят казваше, че бившата му не е "такъв" човек, но времената се менят, а хората още повече!В действителност тя няма интерес да настоява за развод, по простата причина, че всичко, което той придобие е и нейно, не разчитайте да доказвате, че не са живеели заедно по това време! ВЕРВАЙТЕ МИ
inatri
Нов потребител

Назад към Семейни казуси