- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдия по вписванията
|
|
Здравейте, колеги!
Мисля, че е време да насочите усилията си към нещо наистина полезно, защото доколкото знам не остава много до изпита Ви.
Ето ви едно въпросче съвсем леко, от мен: "Съдията по вписванията откзва да впише законна ипотека. Нотариусът обжалва отказа, съдът оставя частната жалба без разглеждане. Защо?"
Мисля, че е време да насочите усилията си към нещо наистина полезно, защото доколкото знам не остава много до изпита Ви.
Ето ви едно въпросче съвсем леко, от мен: "Съдията по вписванията откзва да впише законна ипотека. Нотариусът обжалва отказа, съдът оставя частната жалба без разглеждане. Защо?"
- a_ni
- Потребител
ами нотариусът, въпреки, че предоставя за вписване, не е страна в производството и не е правно легитимиран да обжалва
- n_ikito
- Активен потребител
Ето още един лесен и популярен въпрос:
На съдията по вписванията се предоставя препис от обявеното от нотариус саморъчно завещание за вписване. Съдията постановява отказ, заради това, че датата на саморъчното звещание е положена след подписа на завещателя. С частна жалба наследниците на починалия сезират възивния съд, който се произнася с определение, с което.....................?
На съдията по вписванията се предоставя препис от обявеното от нотариус саморъчно завещание за вписване. Съдията постановява отказ, заради това, че датата на саморъчното звещание е положена след подписа на завещателя. С частна жалба наследниците на починалия сезират възивния съд, който се произнася с определение, с което.....................?
- a_ni
- Потребител
Здравейте,
Ето още един въпрос
През 1998г. А продава на Б собствения си апартамент като си запазва правото на пожизнено ползване върху него. През 2002г. Б продава на А същия този апартамент. През 2005г. А решава да продаде апартамента на С. С подава молба за удостоверение за вещни тежести. Има ли вещна тежест върху имота/право на ползване/
Ето още един въпрос
През 1998г. А продава на Б собствения си апартамент като си запазва правото на пожизнено ползване върху него. През 2002г. Б продава на А същия този апартамент. През 2005г. А решава да продаде апартамента на С. С подава молба за удостоверение за вещни тежести. Има ли вещна тежест върху имота/право на ползване/
- svy71
- Нов потребител
Какво ще е саморъчното завещание, опорочено или не, ако в него са направени добавки от трето лице със съгласието на завещателя?
Подлежи ли на вписване искова молба с правно основание чл.336 от ГПК?
- a_ni
- Потребител
lanna написа:...при комисия съставена от пет човека, в която ще участват представители на министерството на правосъдието и хабилитирани преподаватели по право ...
кой ви обеща такова нещо, колежке?
- mypoints
- Потребител
mypoints написа:lanna написа:...при комисия съставена от пет човека, в която ще участват представители на министерството на правосъдието и хабилитирани преподаватели по право ...
кой ви обеща такова нещо, колежке?
Ами правя аналогия с конкурсите за нотариуси и съдия-изпълнители. ПО- скоро се успокоявам..
- lanna
- Младши потребител
Здравейте, колеги. A_ni, радвам се да те видя отново във форума, следях с интерес участието ти в темата за административните съдилища и много съжалявам за това, че не успя. Мненията ти бяха много ценни, а позитивизмът ти беше заразителен. Искрено се надявам да успееш следващият път. Сега по въпросът ти, да се пробвам и аз
на първия въпрос:
Мисля си, че няма да бъде опорочено, просто добавките няма да произведат никакво действие. Стига разбира се саморъчното завещание да отговаря на изискванията по чл.25 от ЗН.
на втория въпрос
колебая се, като намирам аргументи и за положителе и за отричателен отговор:
а/не се вписва, защото не е посочена в актовете подлежащи на вписване
б/ но пък би следвало да се вписват всички искови молби, които имат за предмет право на собственост или друго вещно право върху недвижим имот, най -малкото затова, че уважаването със съдебно решение на предявения иск неминуемо ще доведе до обвързване на неучаствалия в процеса/който е придобил ВП върху процесния имот/ с констатациите на съда и влязлото в сила решение. По тази моя логика обаче/без да претендирам да я вярна/ би следвало да се вписват и решенията по чл.108, чл.109 от ЗС, по чл.97 от ГПК за установяване съществуването на право на собственост.
По горе някой беше попитал кога вписването е неправилно? Какво имате предвид под неправилно?Това съдията по вписванията май не може да го преценява. Той може да откаже само ако не са изпълнени формалните изисквания по чл.32а от ПВ.
a_ni написа:Какво ще е саморъчното завещание, опорочено или не, ако в него са направени добавки от трето лице със съгласието на завещателя?
на първия въпрос:
Мисля си, че няма да бъде опорочено, просто добавките няма да произведат никакво действие. Стига разбира се саморъчното завещание да отговаря на изискванията по чл.25 от ЗН.
на втория въпрос
колебая се, като намирам аргументи и за положителе и за отричателен отговор:
а/не се вписва, защото не е посочена в актовете подлежащи на вписване
б/ но пък би следвало да се вписват всички искови молби, които имат за предмет право на собственост или друго вещно право върху недвижим имот, най -малкото затова, че уважаването със съдебно решение на предявения иск неминуемо ще доведе до обвързване на неучаствалия в процеса/който е придобил ВП върху процесния имот/ с констатациите на съда и влязлото в сила решение. По тази моя логика обаче/без да претендирам да я вярна/ би следвало да се вписват и решенията по чл.108, чл.109 от ЗС, по чл.97 от ГПК за установяване съществуването на право на собственост.
По горе някой беше попитал кога вписването е неправилно? Какво имате предвид под неправилно?Това съдията по вписванията май не може да го преценява. Той може да откаже само ако не са изпълнени формалните изисквания по чл.32а от ПВ.
- Be.Free
- Младши потребител
Не съм сигурна за отговорите, но да се пробвам:
- искът по чл. 336 е установителен иск за собственост и би следвало да се вписва;
- добавките, направени от трето лице със съгласието на завещателя, правят завещанието не изцяло саморъчно и би трябвало да го опорочават (освен ако не са само някакви за украса, де).
- искът по чл. 336 е установителен иск за собственост и би следвало да се вписва;
- добавките, направени от трето лице със съгласието на завещателя, правят завещанието не изцяло саморъчно и би трябвало да го опорочават (освен ако не са само някакви за украса, де).
-
portokal - Старши потребител
Какво й е нарушено на формата с дописването? Ако завещанието е изцяло написано саморъчно, има датата и подписът е след завещателните разпореждания, няма да е нарушена формата, според мен, де.
- titin
- Потребител
Благодаря ти, Be.Free, включих се, защото исках да насоча колегите, които ще кандидатстват, да концентрират сили и ум, в решаване на конкретни въпроси във връзка с охранителното производство, а не да се изнервят предварително, относно това, как ще ги изпитват, кой и т.н......
На поставените от мен въпроси:
1. Добавките в саморъчно завещание направени от трето лице, без съгласието на завещателя не го правят невалидно. В този случай добавките не са част от завещанието, те са акт на трето лице. Когато добавките са направени от трето лице , но със съгласието на завещателя, за да не опорочат акта, същите трябва да са "излишни/те не променят волята заявена от завещателя/. В обратния вариант - добавки направени от трето лице, със съгласието на завещателя, правят завещанието невалидно. Практика: / Решение № 1686 от 21.06.1971г. по гр. д. №966/71г.г.о. на ВС /
2. На вписване подлежат всички установителни искове с предмет право на собственост и ОВП върху НИ и Р по тях , в т.ч. и ИМ по спец. установителни искове - искът по чл.336 от ГПК. Вписват се и осъдителни СР, в чиито диспозитиви се съдържа установяване ПС и ОВП в/у НИ - по искове предявени на осн. чл.97, ал.1 от ГПК, ревандикационния иск и др.
3. Съветвам всички, които ще кандидатстват за този конкурс да си намерят книжката на съдия Людмила Тенева, ръководител на службата по вписванията към СРС, " Практически аспекти на вписванията", на издателство "Фенея". Всичко, по-горе написано, е обсъдено в тази книжка и още много други интересни казуси от нотариалните производства.
Желая УСПЕХ на всички!
На поставените от мен въпроси:
1. Добавките в саморъчно завещание направени от трето лице, без съгласието на завещателя не го правят невалидно. В този случай добавките не са част от завещанието, те са акт на трето лице. Когато добавките са направени от трето лице , но със съгласието на завещателя, за да не опорочат акта, същите трябва да са "излишни/те не променят волята заявена от завещателя/. В обратния вариант - добавки направени от трето лице, със съгласието на завещателя, правят завещанието невалидно. Практика: / Решение № 1686 от 21.06.1971г. по гр. д. №966/71г.г.о. на ВС /
2. На вписване подлежат всички установителни искове с предмет право на собственост и ОВП върху НИ и Р по тях , в т.ч. и ИМ по спец. установителни искове - искът по чл.336 от ГПК. Вписват се и осъдителни СР, в чиито диспозитиви се съдържа установяване ПС и ОВП в/у НИ - по искове предявени на осн. чл.97, ал.1 от ГПК, ревандикационния иск и др.
3. Съветвам всички, които ще кандидатстват за този конкурс да си намерят книжката на съдия Людмила Тенева, ръководител на службата по вписванията към СРС, " Практически аспекти на вписванията", на издателство "Фенея". Всичко, по-горе написано, е обсъдено в тази книжка и още много други интересни казуси от нотариалните производства.
Желая УСПЕХ на всички!
Последна промяна a_ni на 12 Мар 2007, 13:03, променена общо 1 път
- a_ni
- Потребител
titin написа:Какво й е нарушено на формата с дописването?
Защото е СЪС съгласието на завещателя. Т.е. завещателят се сеща да допълни нещо и казва на третото лице: я вземи допиши еди-какво си. Получава се, че част от окончателния текст не е написана саморъчно от завещателя.
Аз затова казах: ако не са някакви украси без значение. Ако е дописано нещо от съществения текст.
-
portokal - Старши потребител
Някой може ли да ми каже, кои са тези придобивания на недвижим имот по силата на закона- чл.5, буква"а" от ПВп? Нещо не се сещам?
- Be.Free
- Младши потребител
Be.Free написа:Някой може ли да ми каже, кои са тези придобивания на недвижим имот по силата на закона- чл.5, буква"а" от ПВп? Нещо не се сещам?
Аз се сещам за чл. 11 от ЗН за получаване на наследство от държавата, респективно общината при липса на наследници или такива отказали/изгубили правото да наследяват.
- lanna
- Младши потребител
|
|