начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дочут от един дознател

Дискусии на тема съдебната власт в България

дочут от един дознател

Мнениеот delo_1981 » 25 Дек 2006, 20:23

Здравейте, колеги, с голям интерес досега следих всички изказвания относно статута и положението на дознателите в системата. Интересно ми е това, че все още доста от вас имат нагласата, че дознанието ще бъде отделено като самостоятелна структура в МВР.
Нямам представа колко от вас присъстваха на "срещата" (поставям в кавички, защото бе не среща, а халтура), обещана от министъра, проведена впоследствие в негово отсъствие. Този среща, породена от протеста на дознатели, мисля, от 04 РПУ- СДП, започна и завърши в ултимативен тон от страна на "ръководството". При поставяне на въпроса за липсата на каквито и да било материални условия, липсата дори на хартия и автомобили за пренос на наркотици за експертиза, отговорът бе "знаем за тези проблеми, работи се, моля, не ни занимавайте с тези ДРЕБНИ неща, има ли други въпроси". На въпроса за 24- часовите безумни дежурства бе отговорено, че огледни групи няма да има, тъй като "юристите там закърняват и приключват като специалисти"- все едно това не може да си го прецени всеки за себе си... А, и при 24- часово дежурство не можеш да почиваш повече от ден, защото сроковете хем текат, хем няма да имаш необходимите работни дни. На въпроса дали ще има отделяне на дознанието в отделна структура ни бе казано в прав текст, че няма да се повтаря модела на следствието, а ще си останем по РПУ на подчинение на началниците както досега, защото сме точно толкова полицаи, колкото и оперативните работници. Бе ни казано да не се изживяваме като началници на оперативните, защото не сме нищо повече от тях.
Знаейки как въпреки разпределянето на преписка или дознание на мен и на някой ОР, всичко по делото изработвам аз, ми е ясно кой е и винаги ще бъде всъщност "началникът" в РПУ- тоя, който си измисля "разкрити" и с мазна усмивка носи кафенце сутрин на груповия си. Нищо няма да се промени. Трупайте опит и тичайте в адвокатурата.
Аватар
delo_1981
Младши потребител

Re: дочут от един дознател

Мнениеот gosho72 » 26 Дек 2006, 00:40

delo_1981 написа:Здравейте, колеги.......Трупайте опит и тичайте в адвокатурата.

Където обаче никой не Ви чака.Ако не сте придобили 5 год.юридически стаж ще ходите на изпит,който не е нещо особено.Трудното идва после:ще се охарчите по встъпителните вноски поне 2 000 лв;осигуряване на кантора с всичкото и необходимо обзавеждане и техника,намиране на клиенти.Ще минете изцяло на самоосигуряване и самоиздръжка.Няма кой знае колко да спечелите,ако си зарежете службата и излезете на свободна практика.А пък и малко ми е трудно да си представя бивш дознател да адвокатства по граждански дела.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Мнениеот sledovatel » 26 Дек 2006, 02:35

Всичко това написаното е вярно, но просто повтарянето на модела на следствието е неизбежен. Единния следствен апарат при МВР си беше най доброто решение на разследването както бяхме до края на 1994 година. И все пак живота ще го наложи. Като започнат да се "дънят" делата, като започне дознателската система да се "самовъзпламенява" отвътре, милицеонерските управници щат не щат ще видят как са нещата. В адвокатотурата не е толкова лошо, лошото е че не е за всеки. Какво да Ви посъветвам.....аз много съм писал, напоследък не пиша толкова, защото нещата следват своя логичен ход. ОТ 14 години /1992/ съм в следствието, много неща видях, много експерименти преживях, но простотия и тъпизъм като тоя не съм виждал. Но знайте едно - против тъпи милиционерски кратуни със сила не става. Просто щете или не - ще трябва да изчакате логичния развой на нещата. Ако не напуснете естествено. Не се дървете направо на шефовете....повечето са пълни некадърници. А в резултат на това си проявление са злобни и отмъстителни. Просто замълчавайте за момента. С наблюдаващите прокурори се разбирайте колегиално....те все пак са магистрати, не милиционерски щеки...:)
Участвайте в конкурси за съдии и прокурори, че защо не и за следователи.....при нас има ваканции.....независимо от реформите, колкото и невероятно да Ви се струва. Разследващия трябва да си е разследващ. Той не трябва да се "разтваря" в оперативно - охранителната помиярщина. Това не значи, че не трябва да работи с тях. Но "да работи с тях" пък не значи че трябва да им слугува. А всички тия проблеми пък идват от обстоятелствата че ДОЗНАТЕЛЯТ В МОМЕНТА НЯМА СВОЕ САМОСТОЯТЕЛНО МЯСТО КАТО РАЗСЛЕДВАЩ, а е със "СУБСИДИАРНО" приложение в структурата, колкото и убийствено гадно да звучи това....:::)))
ДАНО СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.... :lol: :lol: :lol:
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот milicioner » 27 Дек 2006, 00:17

в мвр-то няма практика да се назначват мислещи хора,пречат и не пасват на системата.необходимите субекти са можещи,но по профил-добри изпълнители.дознателите като цяло са също такива и ще изтърпят неволите,заради търпеливостта си.да ме прощават изключенията,но повечето ще бъдат претопени.спасението е навън,но и това е доста трудно щом веднъж си влязъл.в следствието бе по-различно,но е безмиселно да се обсъжда-минало е!реформа реално има,но е в началото и е за сметка на новоназначените млади юристи,млади полицаи и блзиките до тях хора:)резултатите-вливане в европейската правна система,след време...за малките,дребни началници по места важи перфектно теорията за марионетките и техните стремления..тръпки ме побиват и хич не от студ:)играта продължава...честита нова година добри хора!
milicioner
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 27 Дек 2006, 16:17

А после... "Борим се с престъпността....!?!?"

Няма да се оправят нещата докато, не стане кристално ясно, че без самостоятелна структура за разследване, подкрепена с експерти няма да има никога ефективно досъдебно производство. Дано приключат по-скоро със замазването на следите за "придобитите начални капитали", че да спрат с дивите експерименти по отношение на следствие и дознание.
Никой не може да ме убеди, че стореното през 1995 г. разбиване на следствените екипи беше само по политически причини, за да се отчете псевдореформа.

Не ме резбирайте погрешно колеги от следствието и дознанието, но на мен като адвокат ми дойде до гуша от тези неразбории, а какво ли остава за вас.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот delo_1981 » 27 Дек 2006, 21:33

здравейте, не ви ли писна от хора, които само мрънкат- без грам усилие да попроменят нещата? на мен- да. лошото е, че вдигнеш ли си главицата, посичат ти я без грам запитване доколко си грамотен юридически. в случай, че си изряден (що- годе, защото с такова нетърпение чакам да видя някой не- престъпник- дознател ;), и не играеш по правилата им- не пъхаш изземащи се в момента ВД-та където ти падне под якето, не си правиш устата за услуги на всеки по- заможен, влязъл по един или друг повод в "кабинета" ти, да не задълбавам в поръчките за крайния изход на производството, за теб започва да важи законът на "по желание"- то. независимо от разпоредбите на ЗМВР, си охрана по мачове, по празници, седиш в РПУ по цяла нощ без причина, а като поискаш да ти се изплати извънреден труд, казват "ааааааааа, не може, няма как да ти се изплати, защото по ЗМВР не могат да ви се възлагат други функции освен разследването, и няма основание да ти се плаща". казваш " ок, следващия път просто няма да дайда", те казват стандартната любима релика "ок, за мястото ти чакат 100 човека". при мен нещата се развиват така ежедневно. О, свещена оперативна тъпота.
Аватар
delo_1981
Младши потребител

Дочут от един дознател

Мнениеот urist80 » 28 Дек 2006, 22:02

Здр!И аз доскоро бях една от дознателите.Само, че и на мен ми омръзна от простотията и разправиите с ОР в МВР, от незаинтересоваността на ръководството от факта, че на дознателите се изсипа работа, която е прекалено много за малкото на брой разследващи в системата на МВР.Каквото и да си говорим, дознателите никога няма да са подготвени така, както е един следовател с 10 или 15 год. стаж в системата.Да не говорим за лошите материални условия и трудната комуникация с останалите служители на МВР(особено с ОР).Не казвам, че между тях не е имало свестни хора.Само, че съм имала моменти, в които съм се чудила кое местопроизшествие да посетя първо-кражбата, ПТП-то, изнасилване или иманярството и точно тогава ще се намери някой ОР, който ще ми заяви, че ме мързяло да работя, при това на фона на цялото напрежение, докато той стои и си клати краката.Явно господа законодателите не са съобразили, че измененият в НПК, които предвидиха, са добри, но ако имат не 1500, а 10 000 дознатели, като те следваше да са разпределени на групи и да се заемат с различните по трудност случаи, в зависимост от стажа и опита си в разследването.А не както се оказва в момента, ти, който си с 6 месеца стаж и доскоро си работил дребни кражби или измами, в един момент се озоваваш на местопроизшествие на убийство и то като знаеш какво трябва да предприемеш само на теория, но никога не си го правил практически.Защото в нито една лекция в Университета не ни показаха или научиха на спецификите при един оглед на местопроизшествие-независимо какво е то.Да не говорим, че в един момент правех огледи на ПТП-та и то когато самата аз нямах шофьорска книжка.Скъсах се да чета разработки на вещи лица и специалисти, но това не ме подготви за действителността.В следващият момент вече бях на ПТП с починало лице, въоръжена с ролетката, компаса и фенерчето.И после се чудим как адвокатите няма да оспорват разследванията, когато те се правят от толкова млади и ненатрулаи достатъчно опит юристи.Но, 1,5 година ми беше достатъчна в системата на МВР.В момента съм юрист на частна фирма и не съжалявам за решението си да напусна системата в която ме приеха след редица изпити, протекли в продължение на 10 месеца.Просто се питам за какво беше необходима цялата тази тромава и дълга процедура при положение, че всички бяхме завършили юристи, със съответното, изискващо се по закон образование.В един момент дори се шегувахме помежду си, че дори кандидатите за Президент на Република България не преминават през такъв подбор.Единствено ми е мъчно за колегите, които останаха в системата.Млади, кадърни и желаещи да работят.Опасявам се, че при това напрежение, много скоро ще им изчезнат и желанието и хъса за работа.Но, все пак, желая им успех.
urist80
Младши потребител

Мнениеот lidi07 » 25 Яну 2007, 12:17

Работила съм и в следствието, и в полицията - има разлика, ама голямаааа :roll:
Към момента нещата се напасват, трудно, защото промените се правят на парче. ....
Но и да ги обсъждаме тук - нима нещо ще се промени?
lidi07
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Яну 2007, 19:19

Не зная колегите как, къде и с кого работят, но мога да заявя с ръка на сърцето, че до сега /2 г./ не ми се е случвало началник да ми казва /направо или по заобиколен начин/ как да си реша делото. А и с оперативните се сработвам нормално. А ако някой иска да си седи само в кабинета и да не ходи на огледи или да не дава нощни дежурства - то си е сбъркал професията. И следователте го правеха преди. Кой да ви направи огледа, колеги?
Gabi1
Потребител

Re: Дочут от един дознател

Мнениеот lidi07 » 25 Яну 2007, 20:51

urist80 написа:...

Колежке, занаят се краде, не се дава :wink: :D
Междувпрочем - затова е предвиден практическия стаж - за да се научи този, който иска. За да отидеш заедно със следователя на оглед, за да присъстваш на разпит и мнооооого още. Само желание да имаш.
lidi07
Младши потребител

Назад към Съдебна власт