начало

Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател

ET

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ET

Мнениеот mariika » 23 Юни 2004, 16:11

Здравейте, аз съм едноличен търговец. Фирмата ми е замразила дейността си, но имам един недвижим имот - склад, собственост на ЕТ-то, който ще узаконявам и искам да го прехвърля да е собственост на мен, а не на ЕТ-то. Казаха ми че това трябва да стане чрез покупко продажба, но не съм сигурна как да го продам от мен, на мен. Освен това, при условие че фирмата е неработеща възможно ли е да извърша продажба. Това няма ли да се яви печалба. Моля за вашето съдействие. Благодаря!
mariika

Re: ET

Мнениеот bgjurist » 23 Юни 2004, 16:39

Щом сте ЕТ, то Вие сте търговец-физическо лице. Такава сделка - прехвърляне от Вас на Вас, е нищожна. Необходимо е просто да изключите от масата на ЕТ-то въпросния имот. За без пари - толкуз!
bgjurist
Потребител

Re: ET

Мнениеот рая /Иван/ » 23 Юни 2004, 16:41

Не можете да продавате от ЕТ, който сте вие, на себе си. ЕТ е физическото лице с разширена правоспособност и дееспособност- по Търговския закон. Може счетоводно имота да бъде изведен от баланса на предприятието на ЕТ, като единствено виждам като основание промяна в предназначението на имота-същия вече не се използва за търговска дейност, а за лични нужди. Като цяло обаче това няма да промени нищо нито от гл.т. на данъчно облагане, нито от гл.т на режима на прехвърляне на собствеността, и т.н. Не смятам, че продажбата на имота ще трябва да се третира като печалба. Тази продажба не е предмет на търговската ви дейност. Тя не означава и възобновяване на търговската дейност. Кажете все пак, защо искате да прекратите притежаването на имота на името на ЕТ?
рая /Иван/

Назад към Търговско право