начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследяване от втори съпруг?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване от втори съпруг?

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 14:52

Здравейте, чисто хипотетично имам нужда от помощ при следния казус... Ако съм придобила преди брака имоти , апартаменти и т.н., които са си лично имущество и имам деца от първи брак , но впоследствие се омъжа повторно вторият ми съпруг има ли някакви право върху имуществото ми ? :roll:
megans
Младши потребител

Мнениеот uvella » 16 Ное 2006, 15:04

Да, има. За да ви кажа квотите - вашата, на децата от първия брак(колко са?) и на втория съпруг (а деца с него?), нямам инфо.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:17

От първия брак имам 2 деца , а от втория съпруг нямам деца и сме сключили брак преди 15 години. Ако аз почина преди него , каква част от личното ми имущество /придобито преди брака/ ми той има право да получи заедно с децата от първия ми брак?И не е ли редно само децата ми да получат съответна част от личното ми имущество?
megans
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 16 Ное 2006, 15:31

Не е редно.
Законът за наследството казва, че съпругът наследява заедно с децата на починалия и наследява част, равна на частта на всяко дете.

Така че, ако вие починете преди съпруга Ви, той ще Ви наследи, заедно с децата.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:41

Имат ли значение колко години ще бъде брака или при всички случаи той унаследява заедно с децата?
megans
Младши потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:51

има ли значение факта, че имуществото което съм придобила преди брака е придобито по наследство !
megans
Младши потребител

Мнениеот edvina » 17 Ное 2006, 15:46

megans написа:има ли значение факта, че имуществото което съм придобила преди брака е придобито по наследство !

нищо няма значение в случая, от това което казвате. Ако вие починете първа вашите наследователи са двете ви деца и мъжът ви по равно, т.е. по 1/3 в случая
edvina
Младши потребител

ттжгт

Мнениеот vesvan » 17 Ное 2006, 16:18

НЕ СА ВЕРНИ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ-ЧЛ.20,АЛ.1-2 СК.
vesvan
Младши потребител

Мнениеот emka80 » 17 Ное 2006, 17:09

Колега vesvan, не мога да се съглася с вас. Разпоредбата на чл.20 от СК касае СИО, а не дяловете при наследяване - справка - Закона за наследството!!! :lol: Действително, при наследяване СИО от бездялова собственост, се превръща в "дялова" (кавичките са защото не ми харесва термина, ама не се сещам за по-добър в момента) - т.е. 1/2 част става собственост на преживелия съпруг, а другата 1/2 от имуществото - СИО се наследява от преживелия съпруг и останалите наследници по закон.
А в конкретния казус даже не става въпрос за вещи които са СИО, а са лична собственост - в този случай преживелият съпруг ще наследи заедно с децата на починалия и то част, равна на частта на всяко дете.
emka80
Нов потребител

Мнениеот MAILIN » 17 Ное 2006, 17:15

Колега Vesvan какво общо има чл. 20, ал.1-2 от СК с наследяването по закон. Преживелият съпруг наследава наравно с останалите редове наследници. В конкретния случал право на наследство ще имат нисходящите/децата/ и преживелият съпруг, като времето на брака наистина е от значение при определяне на квотите. Колегите са напълно прави наследствения дял ще бъде 1/3. Без значение е приживе как наследодателя е придобил имуществото, което влиза в наследсвената маса.
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот vesvan » 19 Ное 2006, 17:46

Извинете ме колеги, не съм прочел достатъчно задълбочено въпроса. Прави сте, аз се заблудих поради това, че въпросната госпожа е жива. Не съм отразил в съзнанието си, че тя говори за след смъртта си!!! Явно не мисля злото на хората. УСПЕХ НА ВСИЧКИ. ПРОСТЕТЕ МИ ЗА ГРЕШКАТА...
vesvan
Младши потребител

Назад към Семейни казуси