начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майчинство

Мнениеот boriv » 11 Ное 2006, 14:19

Здравейте,
бих искала да знам имам ли право на майчинство,защото живях 3 години в чvжбина.Не мога да представя удостоверение от работодателят ми от ужбина.
Върнах се през август и съм бременна в 8-ят месец.Платих си здравните осигуровки за да мога да родя безплатно.Но незнам как стоят нещата с майчинството имам ли право и какви документи са ми нужни.Кой ще ми изплаща майчинството.Благодаря ви предварително
boriv
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Ное 2006, 22:27

Кодекс за социално осигуряване:
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
.....................................................................................................
Чл. 52а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

Така или иначе пред ТП на НОИ следва да докажете наличие на 6 месеца осигурителен стаж по изискванията на КСО.
Отделно по закона за семейни помощи за деца независимо от осигурителния стаж имате право на:
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) (1) (Предишен текст на чл. 2 - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Семейните помощи по този закон са:
1. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при бременност;
2. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при раждане на дете;
3. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
4. месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;
5. целеви помощи за ученици.
(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Помощите по ал. 1, т. 3 - 5 могат да се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.
gosho72
Потребител

Мнениеот boriv » 12 Ное 2006, 13:13

Благодаря ви за изчерпателния отговор :D
boriv
Нов потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 13 Ное 2006, 16:11

Ако имате 6 м. осигурителен стаж, ще имате право на майчинство до навършване на две годишна възраст на детето. Ако имете по-малко от 6 м. ще получавате месечна помощ по посочения от колегата закон, до навършване на 1 г. на детето. Двете възможности са алтернативни, а не кобулативни, както може да си помислите от написаното от колегата.
megy_bogestvena
Младши потребител

Назад към Семейни казуси