начало

Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов

Питане за разпространяване на чужд обект на авторско право?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за разпространяване на чужд обект на авторско право?

Мнениеот donchaz » 04 Сеп 2006, 21:59

Здравеите,
Трябвами компетентно мнение по следния вапрос?

Код за потвърждение: Избери целия код
"Свалянето на музика, филми и пиратски софтуер от интернет не е престъпление. Това решиха вчера депутатите с промените в Наказателния кодекс, който бе гласуван на второ четене. Щом потребителят точи файлове за собствена употреба и не ги разпространява, това не е наказуемо, гласува парламентът.

Новите текстове регламентират посегателствата върху интелектуалната собственост. Всеки, който записва, разпространява или предава чужд обект на авторско право с цел продажба, без съгласието на носителя на съответното право, ще се наказва с до 5 години затвор и глоба до 5000 лв."

Та въпроса ми е ако свалям от интернет записвам и разпространявам на мои познати без парични облаги със стикер на дисковете "разпространява се безплатно" това третира ли се като престъпление?

Благодаря предварително на отзовалите се!
donchaz
Младши потребител

Мнениеот mm222 » 05 Сеп 2006, 14:02

Добър ден ! Според мен това е престъпление.Инкриминирано е като такова в чл.172а на НК от 1995 г. сега само са вдигнати наказанията.Т.е ако имате повече от едно копие без разрешението на притежаващия авторските права сте осъществили състава на този член от НК.Аз лично съм приключил много такива предварителни производства и мога да ви уверя ,че съдиите не правят компромиси особенно по отношение на глобите.
mm222
Потребител

Мнениеот donchaz » 05 Сеп 2006, 14:30

Благодаря много за информацията!
donchaz
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост