начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

Секвестируемо и несеквестируемо имущество

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Секвестируемо и несеквестируемо имущество

Мнениеот marmaid » 02 Сеп 2006, 15:47

Колеги нужна ми е помощ! В момента чета данъчно право,последния ми семестриален изпит.Нямам учебник и всички материали си ги набавих от интернет.Единствено не можах да намеря информация за секвестируемо и несеквестируемо имущество.Необходимо ми е нещо като определение за тях с малко обяснения.Предварително Благодаря на всички отзовали се!
marmaid
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 02 Сеп 2006, 16:40

Несеквестируемостта произтича по силата на закона и не може да бъде уговаряна. По своя правен характер, тя представлява изключване на възможността за принудително изпълнение върху определен кръг имуществени права с цел да се гарантира нормалното съществуване на лицата. При определени условия обаче, е напълно възможно, самото защитено от закона лице да се откаже от тази привилегия!

Несеквестируемостта е различна за отделните взамания - частноправни (пр. вземания за издръжка, вземания произтичащи от непозволено увреждане и т.н.) и публичноправни (пр. вземанията на държавата за данъци). Т.е. не можем да говорим за абсолютна несеквестируемост, а само за една релативна (относителна) такава, която се определя от Законодателя с оглед особеностите на различните обществени отношения, респективно нуждата от защита при различните права на вземане.

Успех!!!
П.П. Опитах се да направя собствена интерпретация, тъй като определението дадено в ПИС на Сиела е много повърхностно! Дано да съм Ви бил полезен!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот gosho72 » 02 Сеп 2006, 17:04

Ако търсите литература по този проблем,полезни могат да Ви бъдат учебниците по:

- Облигационно право /проф.Александър Кожухаров/ Общо учение за облигационното отношение,книга втора;

- Българско гражданско процесуално право /проф.Живко Сталев/

Това да успеете да прочетете ще Ви е достатъчно
gosho72
Потребител

Назад към Лекции и материали