начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Съпругът ми е подсъдим

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съпругът ми е подсъдим

Мнениеот milenaqankova » 16 Юни 2006, 22:19

Не зная изобщо редно ли е да задам въпроса си тук.Ако греша, моля да бъда извинена.Съпругът ми работеше като охрана в предприятие.По време на нощна смяна е пуснал четирима роми,работещи там,да си вземат някакви забравени неща,както са му казали.На другия ден,се оказва,че са откраднати части от машини,които са приготвени предварително от тях.Съпругът ми описва всичко това в РПУ.Част от откраднатото е върнато от ромите.От 2 месеца всички,включително съпругът ми са задържани в Следствен арест.Сега го обвиняват/не само него/ по чл.195 и чл.194 от НК.Оценката на откраднатото е първоначално 5000 лв.,после 60000лв.,въпреки че в момента предприятието връща тези и други машини за скрап,защото са неизползваеми от години.Би ли могъл някой да даде прогноза за присъдата,която очаква съпругът ми,като се има предвид,че на 45 год.,това е единствения път,в който той влезе в полиция,а за криминални прояви да не говорим.Има 27 год. непрекъснат трудов стаж.Извинявайте,ако съм била неясна,това се дължи на нестабилното ми емоционално състояние,от кошмара,в който се намирам от 2 месеца.Ще бъда много благодарна,ако някой ми отговори.
milenaqankova
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 16 Юни 2006, 23:12

Частично върнатите вещи, предмет на кражбата не могат да доведат до смекчаване на наказателната отговорност!!! За повдигнатото обвинение по този член се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години! Съпругът Ви най-вероятно е обвинен за помагачество?! По всяка вероятност е възможно условно осъждане..

Все пак не разбрах - предмета на престъплението е оценен на 5000 или 60000? Във втори случай нещата стават по сложни :?
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот milenaqankova » 16 Юни 2006, 23:19

От предприятието са казали,че липсващите части са за около 5000 лв.А оценката от оценител в предварителното следствие е за 60000 лв.Не се базира на нито един официален документ,фактура,или каквото и да било.
milenaqankova
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 17 Юни 2006, 00:09

Хмм.. лошо.. размера на наказанието тук се определя в зависимост от стойността на откраднатото

Чл. 195.
......
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За кражба в големи размери наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Чл. 196а. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Потърсете добър адвокат.. още повече както твъдите, че той не е участвал в извършването на престъплението.

Пожелавам Ви успех и дано случаят се разреши скоро!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 17 Юни 2006, 00:13

Все пак ми звучи малко странно - какви са тези части, които въпросните роми са пприготвили предварително, чиято стойност е 60000 лв?!?! Още повече, че това са били стари машини (за скрап - както твърдите).

Някак си не се връзват нещата :shock:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот milenaqankova » 17 Юни 2006, 13:29

Много Ви благодаря,Mishi,той има добър адвокат.Просто исках да чуя и друго мнение.Успех и на Вас!
milenaqankova
Нов потребител

Мнениеот 1968 » 23 Юни 2006, 10:31

Абе, защо изобщо се обсъжда стойността на предмета на престъплението, квалификация и евентуален размер на наказание.Ако е вярно това, което е написано в първия пост, няма никакво престъпление извършено от пазача.След като не е извършител и липсват доказателства с нещо умишлено да е подбудил или подпомогнал други съучастници, изобщо не може да се говори за извършване на престъпление и налагане на наказание.
1968
Потребител

Мнениеот tzveti24 » 23 Юни 2006, 11:27

1968 написа:Абе, защо изобщо се обсъжда стойността на предмета на престъплението, квалификация и евентуален размер на наказание.Ако е вярно това, което е написано в първия пост, няма никакво престъпление извършено от пазача.След като не е извършител и липсват доказателства с нещо умишлено да е подбудил или подпомогнал други съучастници, изобщо не може да се говори за извършване на престъпление и налагане на наказание.

Напълно съм съгласна с Вас - от така изложеното не намирам извършено престъпление по НК. От друга страна ми се губи субективния елемент на престъплението кражба, което прави извършеното несъставомерно. Но въпреки това е възможно да е налице и уговор между ромите срещу пазача, така че нищо не се знае - все пак се запознаваме само с една от версиите.
Относно определянето на наказанието (ако се стигне до там, че признаят пазача за виновен), по всяка вероятност ще намери приложение разпоредбата на чл.55 от НК - наличие на многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства, както и разпоредбата на чл.66 от НК - имайки предвид обстятелството, че не е налице предходно осъждане за престъпление от общ характер, по - всяка вероятност ще са събрани добри характеристични данни и др.
tzveti24
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 23 Юни 2006, 15:21

Имам предвид, че в поста пише, че" ги е пуснал да си вземат забравени неща".От тук правим извод, че няма доказателства пазача умишлено да е подпомогнал кражбата, като е осигурил достъп до предмета на престъплението.Иначе ЦВЕТИ24 е права, че нищо не се знае.....В момента ние анализираме само данните, които имаме дадени в първия пост.Ако приемем, че стойността на предмета е 60000 и има четирима съучастници, както казва МИШИ, работата е лоша.Съмнявам, се че ще мине само с условна, но това зависи само от съдията и заседателите.......
1968
Потребител

Назад към Наказателно право