начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да се промени съдебната система - 2

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот gudio » 09 Юни 2006, 19:12

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 19:59, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот expertyt » 09 Юни 2006, 20:01

ббб
expertyt
Потребител

Мнениеот gudio » 09 Юни 2006, 20:32

Гега не е приел баса. Списъкът към днешна дата е:
1. mi_lena (символично участие)
2. cruel_la (ефективно участие)
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Недопустимо

Мнениеот yugoslav » 09 Юни 2006, 21:00

cruel_la написа::lol:....Хайде, аз ще стана поемно лице едно..

Недопустимо е единственото поемно лице cruel_la да се конституира като страна по делото "Бас "за" и "против" Европата"! Рискуваме недействителност на Протокола за цепене на бас, колеги /опсс, каква дързост от моя страна- аз, простият дознател, ви нарекох "колеги" :oops: :)/ Рискуваме да "падне" цялата облигация....и тогава никой нема да яде кИфтета!
yugoslav
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 09 Юни 2006, 21:45

Ще ни приемат, ще... И в деня на ратифицирането всички юристи в България ще станем по-умни и с по-висок морал! Защото и останалите граждани на родината ще бъдат такива - културни, високобразовани и дисциплинирани!
Ясно е, че всичко зависи от полагането на подписите върху съответните документи!
И септември ще бъде май, ще бъде... Изведнъж всички чиновници на държавна службица в тесните си канцеларийки ще разберат, защо аджеба са в тия канцеларийки ... Хиляди, маса народ! Народ от чиновници.... Това звучи гордо! А останалите от нас с ведро лице ще си платим данъците, таксите и дори глобите от КАТ - защото трябва да ги храним с тях и защото всички сме братя! :lol: "Братя мой, бедни мои братя, пленници на орис вечно зла, ледно тегне и души мъглата на живота сивата мъгла..." Така е било през двайсетте, а сега няма да е така, защото ще сме в ЕС! Не бойте се, деца! :lol:
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот katya01 » 09 Юни 2006, 22:15

Срам ме е, че съм българка!!!
Срам ме е, че българия е най-бедната държава в Европа. Срам ме е, че българските чиновници. магистрати и академици са корумпирани и некадърни. Срам ме е, че българите, поляците и румънците са белите роби в Европа.
Срам ме е, че спорите дали България ще влезе в ЕС, а Словения вече е част от еврозоната.
Айде да ходим да гледаме световното ..., че вече нямаме и футболисти :wink:
katya01
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Юни 2006, 23:39

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 20:03, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

kakvo 6te kajete?

Мнениеот consultgrup » 12 Юни 2006, 09:05

Kakvo 6te kajete za idejata da se vyvede sistema za kompjutyren kontrol na rabotata na magistratite? Naprimer da se syzdade baza danni, kojqto da se poddyrja ot ministerstvo na pravosydieto no da se kontrolira ot grajdanska organizaciq s 4lenove na izboren majoritaren princip, i tazi baza da ot4ita avtomati4no vsjako vlqzlo v sila sydebno re6enie, objalvano opredelenie i prisyda. I ako vljazloto v sila re6enie, opredelenie ili prisyda potvyrjdava napisanoto ot po- dolnite instancii, syotvetnite sydii ot po- dolnite instancii polu4avat AVTOMATI4NO uveli4enie na mese4nata zaplata i 4ervena to4ka v "dosieto", kojato da formira 6ansa na magistrata da raste v slujba i zaplata. Syotvetno - ako sydebnijat akt byde korigiran 4asti4no, syotvetno 4asti4no se korigira nadolu zaplatata za sy6tiq mesec na magistrata, 4iito akt e promenen, i da polu4i malka 4erna to4ka. Ako aktyt byde izcqlo otmenen - togava po- golqma udryjka ot zaplatata i golqma 4erna to4ka!!! Njakoi magistrati 6te im se naloji da si pla6tat, za da hodjat na rabota, i sami 6te napusnat sistemata. Molja za komentar!
consultgrup
Младши потребител

Мнениеот gudio » 12 Юни 2006, 09:28

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 20:04, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 12 Юни 2006, 11:21

И след критиките, които отправи по отношение на всичко извършващо се в системата, дай ни възможност да разберем и какви са конструктивните ти предложения за промяната и, Гъдьо. Все пак, темата е такава.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Юни 2006, 11:35

mi_lena написа:И след критиките, които отправи по отношение на всичко извършващо се в системата, дай ни възможност да разберем и какви са конструктивните ти предложения за промяната и, Гъдьо. Все пак, темата е такава.

Своето скромно мненийце "по същество" (и изглежда непрочетено от никого) изказах доста отдавна:

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p ... ht=#115666

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p ... ht=#116022

Обаче, вместо евентуално да се заядете с мен, започнахте да доказвате на "простия дознател", нямащ нищо общо със западната ни съседка, колко оскъдни са му познанията по "обща теория на държавата и правото" :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 12 Юни 2006, 12:51

Ясно.
Не че към момента на първия ми постинг е било ясно кой е дознател и кой не, но презумпцията за вина и високомерие вече е въведена от защитик на онеправданите, та каквото и мнение да бъде изказано от моя страна (дори да е базирано на знания и дългогодишен опит) - ще бъде тълкувано в този аспект.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Юни 2006, 20:19

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 20:08, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот aequietboni999 » 12 Юни 2006, 22:56

Kakvo 6te kajete za idejata da se vyvede sistema za kompjutyren kontrol na rabotata na magistratite?

Consultgrup, доколкото с тази система ще се покаже статистическата истина за хармонизацията на съдебната практика, мисля, че е интересна. Също така мисля, че практически е трудно приложима, поради една проста истина - наивно е да мислиш, че хората могат да бъдат контролирани с машини. Хората са измислили машините, те ги управляват и определят как да бъдат използвани. Компютърния контрол ми прилича малко на утопия.
Заставам 100% зад сценария на колегата Гъдю и го считам за неминуем. Лично аз не бих се учудил цифрите, които споменава да се окажат близи до евентуалната истина, което би било чиста загуба за всички нас!
В този смисъл една сложна система, която да поддържа компютърен контрол би била губене на време. Връзката статистика - заплати, мисля че почти не се нуждае от коментар. Просто няма да стане. Считам, че една такава система обаче би била интересна за обществото, ако е организирана максимално просто.
Мисля, че проблемът на нашата правна система е, че се опитва с норми или дори механично да контролира некачествените или злонамерени хора, в нея. Това е наивно и скъпо занимание и къса нервите на другите. Не си спомнам кой беше казал: "Не ме е страх от лоши закони, прилагани от добри съдии".
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот aequietboni999 » 12 Юни 2006, 23:06

Ето една друга утопична идея: Да си направим виртуален съд. Някой маи беше измислил правителство такова.
Правим си конкурс ако искате. Можем да си изберем уважавани от нас участници в тоя форум. Нека Консултгруп да измисли как да номинираме и гласуваме. Избираме си така демократично съд. И пред него поставяме казусите, които считаме за интересни. За предпочитане са реалните казуси. Ето мисля една съвсем безпристрастна инстанция. Решенията по тия виртуални дела могат да бъдат поставяни на таблата за обяви в съда примерно. Какво ще кажете?
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот mi_lena » 12 Юни 2006, 23:23

gudio написа: Това ми беше по принцип цялото мнение - станаха твоите колеги (а ти поради участието си в този форум, явно не си точно такава) прекалено важни, прекалено високомерни. По дефиниция трябва да сте най-умните измежду юристите, но това не значи, че наистина сте такива и в никакъв случай не ви дава повод да се самозабравяте...

Толкова си свикнал да мислиш, че сме се самозабравили, колкото е и ненакърнимото ти убеждение, че сме марионетки на "вожда Айвън" (както се изразяваш), та не допускаш хипотезата, че в последните 10-15 години толкова често са предавали доверието ни, че сме престанали да общуваме с голяма част от адвокатите, за да не даваме повод за вдигане на пазарната им цена на наш гръб. Способът за повишаване пазарната цена на некадърния адвокат - реални или съчинени (за пред клиентите) връзки със съда/прокуратурата/следствието би трябвало да са ти известни.

Не допускаш, че известната (неволна) рязкост в общуването във форума може да се дължи не на важност и високомерие, а на размит от времето критерий за елементарността на въпроса и отговора. И на теб (вероятно) ти се струва, че няма нищо сложно в смяната на скоростите при управление на МПС, но опитай се да дискутираш по този въпрос с някой, който току-що е седнал зад волана.

Вероятно сме от едно поколение, Гъдьо, но за разлика от теб - деля юристите не на "съсловия", а на почтени и непочтени; компетентни и некомпетентни; конструктивни и деконструктивни.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот yugoslav » 13 Юни 2006, 00:14

нема
Последна промяна yugoslav на 13 Юни 2006, 00:17, променена общо 1 път
yugoslav
Потребител

Мнениеот yugoslav » 13 Юни 2006, 00:15

Здравейте, колеги и cyber-приятели! Не смея да давам рецепти за чейнча на съдебната ни система, не защото към настоящия момент принадлежа към "НЕдържавотворната" изпълнителна власт в лицето на ситемата на МВР т.е. не съм заел позицията "вашингтонски наблюдател"! И не защото главата ми не може да роди това-онова като идея! Мисля, че приемането на нови процесуални закони /наказателен, граждански и административен/ само по-себе си не могат да доведат до осезателна промяна на съдопроизводството в положителна посока. И това не се корени в липсата на достойнства у редовите български съдии-професионални и морални. Гордиевият възел на съдопроизводството е "усукан" от лавинообразното "нормотворчество" на нарастващите в геометрическа прогресия материални закони/в широк смисъл/. Утвърдената практика за изработка "на ишлеме" на акцесорни подзаконови нормативни актове, които по същество не само не поясняват и не изчистват всякакви колебания по приложението на закона-майка, а напротив създават първични правни норми...често заобикалящи и "нагло" променящи същността му. Сега веднага се сещам като пример отменения ЗТСУ, ППЗТСУ и Наредбите/комай последните бяха равни на Конституцията на РБ!/ Примери с подобни действащи законови "фамилии" към настоящия момент не се наемам да посоча. За мое съжаление съм се отдръпнал към настоящия момент от внимателно следене на гражданскоправната материя. Ето защо, че българският съдия е ангажиран и принуден да хвърля енергията си за проучване, сравняване и самотълкуване на "подзакона" на "подзакона". Някои веднага ще ме опонират, че Съдът е длъжен да знае закона. Да, длъжен е, но за да го узнае докрай просто трябва освен професионална подготовка, воля и желание от негова страна и нещо , което си е природно...физическото време! Ето, защо колкото и "по-опростенчески" и "процесуално икономични" да станат различните съдопроизводства, те не биха имали кой-знае какъв голям ефет за обикновенния българин, ДРЪЗНАЛ да потърси защитата на правата си от родния Съд, ако преди това не бъде решен проблема с конвейрното "нормотворчество" на подзакончета. Това обаче , не е проблем на българското Съдство/"судство"-старобълг. дума от Закона за съдене на людете/. Иначе няма как "за две недели време" да има качествени и справедливи Решения/Присъди, само поради обстоятелствата, че Съдът е задължен/най-малкото за да формира вътрешното си убеждение и в крайна сметка да възтържествува обективната истина/ да изчаква събирането и представянето на "милиьоных алых" документи по делото/най-комичното и че някой нямат и връзка с обективната истина/... издавани от служби, отдели, направления, агенции, пенсионерски дружества, дружества за защита на късокосместите котки и прочее...
Разбира се , че личностния момент в българското правораздаваане, респективно "държавоохраняване" :wink: е повече от гаранция за успеха или за неуспеха на рИформата. Аз контактувам само със съдии/-ки /май тази дума няма ж.р. :idea: / от "низшите" нива на системата, но със задоволство мога да си кажа мнението, че са съвестни и професионално подготвени личности. За "висшите" нива на българското Съдство, вие в София сте по близо до "Алабин" и до сградата/някои даже и в сградата , може би :) / с двата лъва "отпреде", та черпите от извора информация за тях...а аз тук съм "пас"! Тук му е мястото обаче да кажа една стара цинична, но по детски откровена поговорка /все пак ще ми простите, но нали съм си "милиционерче" :roll: /: " Със стари к...и, нов бърдак не се прави!"
Приятелю,Gudio, позволи ми да не се съглася с теб относно констатацията ти, че съдия Mi_lena показва с форумските си постинги традиционната съдийска "надменност и високомерност". Ако тя беше "заразена" от тези съдийски болести, то със сигурност нямаше да отделя от времето си за "простосмъртни" дознатели, адвокати и други "недържавнотворни" субекти :D! Mi_lena е положителната версия на българския съдия, за което я поздравявам искрено...а аз рядко си позволявам каквито и да било констатации за хора, които не познавам!
"Европата" няма да ни промени! Погледнете към юг т.е. към Гърция-пълни затвори, скандал след скандал за документни престъпления , извършени от висши държавници, хаос в трудовото им законодателство и все такива балкански тарикатщини!
Поздрави до съдия Mi_lena , адвокат Gudio, до "поддържащата разследваща група" :D Crue_la и Amorosa и всички знайни и незнайни борци за святата форумска истина!
yugoslav
Потребител

Re: За милион алени рози...

Мнениеот mi_lena » 13 Юни 2006, 09:23

cruel_la написа: Милена.......не иска да види,че все пак може да си купиш съд.

Круела, нека се уточним: За съжаление, нещата сега са такива, че може да бъде купен съдия. Но наистина не считам, че това се отнася за целия съд и като институция и като персонален състав. Последователно поддържано е разбирането ми за належаща необходимост от изчистване на системата от корумпираните и некадърните по всички нива.

Разбирам болката ти от неглижирането на следователския ти труд. Просто искам да ти покажа, че същата болка изпитва и един първоинстанционен или въззивен съдия, който е вложил силите си в събирането на писмени и гласни доказателства, поемал е негативните излъчвания в залата дни и месеци наред, изсушил е мозъка си да обоснове 4-5-10 страници решение и то пада на следващата инстанция, поради същите причини.

Да не си мислиш, че на мен никога не са ми отменяли нищо или са го правили винаги законосъобразно :P
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот mi_lena » 13 Юни 2006, 10:16

gudio написа: за разлика от други участници, които определено се подмазват на mi_lena

Пропуснах нещо. :D
Пак не си прав, Гъдьо (не мисля, че се познаваме). Подценяваш и мен и другите участници.
Тук сме относително анонимни. Посещавам и активно участвам в този форум от около 2 години. Едва наскоро се обозначих като съдия. Не мислиш ли, че за предходната 1 1/2 година, когато не знаеха какво работя, участниците са успели да преценят професионалната ми и житейска компетентност? И устойчивост? Колко негативна енергия е излъчил срещу мен дори само "gega" - бедна ти е фантазията 8) Но намерихме общ език, не поради длъжностите, които заема, който и да било от нас, а поради отношението си към правото и промените в системата. А то е положително.
Аватар
mi_lena
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт