начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Лична или семейна собственост?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лична или семейна собственост?

Мнениеот penka_taneva » 10 Мар 2006, 17:42

Притежавам жилище, придобито през 1983 г. чрез жилищно-строителна кооперация, като стойността му е покрита с лични средства на родителите ми преди са сключа граждански брак през 1984 г. Нотариалният акт обаче беше издаден чак през 1987 г., когато бях вече омъжена. В същия имот в момента живеят родителите ми, които искат да продадем този имот и да закупим друг, по-голям. Сега за да продам имота нотариусът иска подпис от съпруга ми като обявява имота за семейна собственост. Това от своя страна поражда проблеми, защото съпругът ми започна да поставя условия и да ме изнудва. Моля ви, посъветвайте ме какво мога да направя за да докажа, че той няма принос и че не може да има претенции към този имот!!!
penka_taneva
Нов потребител

nora

Мнениеот nora » 12 Мар 2006, 12:12

Triabva da dokagete ,4e imotut e li4na sobstvnost , no ako givte sus suprugut si v tosi imot , toe neobhodimadeklarazia ot nego po 4l 23 K
nora
Младши потребител

Мнениеот evgo » 13 Мар 2006, 13:08

С Вашия въпрос влизате в областта на доста заплетената материя, която се регламентира от Закона за ЖСК, отмемения ЗТСУ, постановления на ВС и съдебна практика на ВКС.
При положение, че не сме наясно с документите, удостоверяващи придобиването собствеността на този имот, имаме ли отчужден имот или не - не може да се каже със сигурност дали имотът е СИО или не.
Вижте Постановления № 3/12.11.83г. и № 8/80 от 17.06.81г. на Пленума на ВС, както и решение № 297/31.03.92г. по гр.д. № 114/92г. на ВКС, решение № 196/0.03.97г. по гр.д. № 1428/96г. на ВКС и решение № 1141/06.11.00г. по гр.д. № 355/2000г. на ВКС - все практика по чл.100 от ЗТСУ /отм./ и чл.35 от ЗЖСК.
Определено работа за адвокат, и то познаващ и практикувал по казусите на ЗЖСК и надявам се да не се наложи - бракоразводен процес.
evgo
Младши потребител

Назад към Семейни казуси