начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

продажба и съсобственици

Казуси за недвижими имоти

продажба и съсобственици

Мнениеот lexito » 18 Фев 2025, 15:28

Кратко и ясно :)

Съсобственик си на имот с още 3 (три) лица. Искаш да продадеш своите ИЧ.
Спомням си, че първо трябва да ги предложиш на съсобствениците си.

Питането:
1. На всичките ли съсобственици ли трябва да предложиш или на произволен брой;
2. Как удостоверяваш, че си предложил?

Идеята:
1. Може ли не участващ съсобственик да претендира, че също би закупил от вече продадените ИЧ на продажната цена?
lexito
Нов потребител

Re: продажба и съсобственици

Мнениеот guest1 » 18 Фев 2025, 15:49

lexito написа:Кратко и ясно :)
1. На всичките ли съсобственици ли трябва да предложиш или на произволен брой;
2. Как удостоверяваш, че си предложил?

На всички!
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Могат да се представят най-различни доказателства - нотариална покана за продажба на съсобствен имот, препис от писмо, телеграма или друг вид известие с налична обратна връзка, че предложението е получено.
lexito написа:Идеята:
1. Може ли не участващ съсобственик да претендира, че също би закупил от вече продадените ИЧ на продажната цена?

Не може, защото предварително трябва да е бил уведомен за условията и да е отказал сделка.
Ако продаващият „е забравил“ и е подал на декларация с невярно съдържание - тогава да.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lexito » 19 Фев 2025, 15:04

Да поясня:

Общо бяхме четири съсобственика.
Номер 1 продава ИЧ на 2 и на 3, на занижена цена.
Аз съм 4. Никой не ме е питал дали искам да купя.
Това ОК ли е?
lexito
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 19 Фев 2025, 15:38

lexito написа:Да поясня:

Общо бяхме четири съсобственика.
Номер 1 продава ИЧ на 2 и на 3, на занижена цена.
Аз съм 4. Никой не ме е питал дали искам да купя.
Това ОК ли е?

Не знам, дали е „Ок“ за Вас - но, ако бяхте отворили Закона за собствеността - другата част на същия член.
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.

Дано не сте изпуснали сроковете!

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 19 Фев 2025, 19:10

Има грешка в отговорите, няма проблем съсобственик да продаде на един или няколко съсобственици делът си, описания ред в член 33 от ЗС касае единствено продажбата на дял на трето за съсобствеността лице. Това, че не е предлагано на единия от съсобственици не е проблем.
dimist
Потребител

Мнениеот antoan01 » 20 Фев 2025, 08:53

dimist написа:Има грешка в отговорите, няма проблем съсобственик да продаде на един или няколко съсобственици делът си, описания ред в член 33 от ЗС касае единствено продажбата на дял на трето за съсобствеността лице. Това, че не е предлагано на единия от съсобственици не е проблем.

Правилно и аз не виждам пречка.
antoan01
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 20 Фев 2025, 09:59

antoan01 написа:
dimist написа:Има грешка в отговорите, няма проблем съсобственик да продаде на един или няколко съсобственици делът си, описания ред в член 33 от ЗС касае единствено продажбата на дял на трето за съсобствеността лице. Това, че не е предлагано на единия от съсобственици не е проблем.

Правилно и аз не виждам пречка.

Само аз ли виждам проблем? Не от писания закон, а от неписания.
Заради някакъв дял от имот - който ще се плати, няма да се получи безвъзмездно - да си развалят отношенията?
Толкова сте се заровили в членове и параграфи, че не виждате хората!

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 12:59

Гостенино, закона е писан от хората за хората, а справедливостта е въпрос, който всеки пречупва през собствения си интерес. Пък и да припомня стария принцип - "Родата - до делбата!". А които искат да си запазят отношенията, намират начин да се споразумеят. За останалите е съдът.
dimist
Потребител

Мнениеот lexito » 20 Фев 2025, 17:13

Благодаря на юристите :)
lexito
Нов потребител

Назад към Имотни казуси