начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

от чужд съд изискват вещо лице относно родствени връзки

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от чужд съд изискват вещо лице относно родствени връзки

Мнениеот guchata » 07 Май 2013, 09:49

Здравейте,
от чужд съд изискват от мен документ, написан от вещо лице, излагащ членове и точки според българското законодателство, че съм наследник на баща ми. Мнението трябва да е подкрепено с кратко резюме
за експерта, опит и таланти. Трябва да бъде нотариално заверено, преведено и изпратено на съда.
Съдът разполага с нотариално заверено и преведено удостоверение за наследници, но го игнорира поради неизвестна причина.
Откъде да получа такова експертно мнение?
guchata
Нов потребител

Re: Откъде да получа вещо мнение?

Мнениеот borovinka » 07 Май 2013, 11:05

В каква връзка ви го искат това нещо? Според мен преведеното и заверено по съответния ред удостоверение за наследници ви върши работа. В България няма ред, по който да се удостовери този факт по друг начин.
Какво стои зад "неизвестните причини", поради които чуждият съд не признава удостоверението?

Друга идея, малко абстрактна и щура е, да намерите един адвокат по семейно и наследствено право, който да ви напише становище, в което да обясни на чуждия съд що за документ е това "Удостоверение за наследници", въз основа на какви законови норми се издава (тук са ви точките и алинеите), кой го издава, какъв е редът за това и с каква доказателствена сила се ползва. После нещото си го преведете и заверете където искате, може и да му свърши работа на чуждия съд, който си няма идея какво иска (по думите ви).

Дайте малко подробности по случая, за да ви дадем по-адекватен съвет.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Май 2013, 11:33

В съседна нам държава, изискват удостоверение за родствени връзки в този аспект, и не признават удостоверението за наследници, като достатъчен документ за тази цел.
fbr65
Потребител

Мнениеот guchata » 07 Май 2013, 11:41

Благодаря за отговора, ето подробности.
Дели се имот в чужбина с много наследници, дядо ми има в него 30%. Той не е гражданин на чуждата страна. За да се раздели имота трябва да се извади "тяхно" у-ние за наследници за дядо ми. Такава молба е подадена, но е прехвърлена на съда заради "чужда юрисдикция", въпреки че са приложени всички бг у-я за насл. Съдът заявява, че не може да определи кои са наследниците и дяловете им на дядо ми. Не се споменава нищо за приложените у-ния за наследници, преведени, легализирани. Иска се буквално следното: "Вещо мнение на специалист по законодателството в мястото на живеене на наследодателя, вещото мнение да се занимае с въпроса по проучването на закона, в сила върху наследството съответно на вида имот на наследодателя в /чуждата страна/. Ако е в сила чуждото законодателство, да се определят идентичността на наследниците и техните дялове в наследството. Вещото мнение да е придружено с законови основания и членове на съотв. закони, да съдържа опита и талантите на вещото лице."
Същото искат и за баща ми. Моля помогнете, че не мога да докажа, че съм наследник на баща ми!
Трябва да действам бързо, че има и крайни срокове.
guchata
Нов потребител

Назад към Семейни казуси