начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Право на наследство при втори брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на наследство при втори брак

Мнениеот metodi77 » 08 Ное 2012, 21:05

Здравейте! Искам да се допитам до вас по следния казус:
През 1952г. Баба ми и биологичния ми дядо встъпват в брак. В последствие се раждат едно след друго 3 деца като първите 2 са починали след ражданията си, а третото (баща ми) оцелява. През 1959г е починал биологичния ми дядо. Шест години по-късно - 1965г. баба ми( като вдовица) встъпва във втори брак. Три години по-късно баща ми е осиновен от Дядо ми-(мъжа на баба ми от втория брак). Въпроса ми е имат ли право баща ми и баба ми (която почина преди няколко месеца) на наследство от биологичния ми дядо (т.е от първия брак на баба ми)?
metodi77
Нов потребител

Re: Право на наследство при втори брак

Мнениеот boiko_62 » 09 Ное 2012, 16:37

баба ви има наследство от първият си съпруг ако са имали валиден граждански брак, а баща ви зависи от осиновяването му
boiko_62
Потребител

Мнениеот bebitor » 10 Ное 2012, 01:08

И двамата имат право на наследство. Въпросът е дали са го приели, тъй като към действащото законодателство към 1959 г. наследниците са имали пет годишен срок за приемане на наследство. Последващото осиновяване няма значение- ако вече наследството е било прието, то имуществото на наследодателя вече е било преминало е преминало в патримониума на баща Ви, още преди да е бил осиновен. В каква връзка е въпросът, след толкова години? Ако поясните, може да очаквате по-точни отговори.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Ное 2012, 11:29

И двамата имат право на наследство. Въпросът е дали са го приели, тъй като към действащото законодателство към 1959 г. наследниците са имали пет годишен срок за приемане на наследство. Последващото осиновяване няма значение...

+1. Ако питащият разчита на мнозинството. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот metodi77 » 12 Ное 2012, 19:37

Здравейте, извинявам се за отсъствието си - нямах достъп до интернет просто. Искам да доуточня детайлите:
Става въпрос за наследство във вид на земя (помалко от 10 декара). Тъй като по време на смърта на биологичния ми дядо същата тази земя е била към ТКЗС-то, не знам дали е имало начин за приемане на наследството. Така че един вид момента за приемане на наследството става 1992 година, когато са започнали да връщат земите. Отговорите който получихме от адвокат са:
- не се знае дали баба ми имаправо на наследство защото не е живяляминиум 10 години с първия си съпруг
- в документа за осиновяване на баща ми пише, че е по чл.54 от тогавашното семейно законодателство. Но адвокатката твърд,и че това не е правилно. т.е обосновката не е трябвало да бъде чл.54...
metodi77
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Ное 2012, 09:38

Имат право. Не само имат право, но съпругата и децата, с равни дялове, са единствените наследници на починалия през 1959 г. дядо.
Няма никакво значение дали бракът е продължил повече от 10 години - съпрузите винаги наследяват. В някои случаи - но не в този! - продължителността на брака е от значение само за размера на дела им.
Няма значение и дали детето е било осиновено впоследствие, след смъртта на баща си.
В случая, понеже става дума за наследяване на реституирани през 90-те години земи, няма значение и 5-годишният срок за приемане, който иначе би текъл от 1959 г.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси