начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

покупка на имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупка на имот

Мнениеот spirov » 15 Окт 2012, 21:11

здравейте,
става въпрос за прехвърляне на жилищен имот от родители на син. Данъчната оценка е 56 000 лева. Родителите ми реално не искат да им изплащам цената, но тази сделка е по-сигурна от дарението с оглед на това, че имам сестра, която винаги ще има 1/3 запазена част. Тя няма намерение да оспорва дарението/получи от родителите ми друг имот/, но не съм сигурен от нейния съпруг или дето в случай, че сестра ми почине. Затова родителите ми искат да ми прехвърлят жилището с покупко-продажба.
1. Може ли да се изповяда сделката без реално да изплатя на родителите си сумата от 56 000 лева.
2. Възможно ли е сумата да не се изплаща наведнъж, а примерно в рамките на 1 месец-4 пъти по 14 000 лева и чак като платя и последната вноска да ми се издаде нотариален акт. Ако се предприеме втория вариант трябва ли да подготвим предварител договор между мен и родителите ми?
spirov
Младши потребител

Re: покупка на имот

Мнениеот boiko_62 » 16 Окт 2012, 15:53

щом родителите ви са решили да ви прехвърлят имота отивайте направо при нотариус и изповядайте сделката
boiko_62
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Окт 2012, 16:15

Може реално да не плащате , но трябва едни 56 000 лв. да преминат от вашата банкова сметка , към банковата сметка на родителите Ви или внесени директно в банкова сметка на родителите Ви.
Може да е на разсрочено плащане, но горния проблем си стои , тъй като се взема предвид общата цена , а не отделните платежи.Хубаво е да има предварителен договор , но не е задължително.

Нотариалната практика е разнородна.Някои нотариуси искат да фигурира изречение , че е платено по еди коя си банкова сметка+документ доказващ това.Някои се задоволяват с простото деклариране , че е платено предварително по банков път.
Но дори и да мине сделката , въпросът със сериозната глоба си стои.
С какъв акт е получила собствеността сестра Ви?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот spirov » 16 Окт 2012, 16:23

Разбрах, трябва да платя по банков път 56000 лв. на родителите ми. Тази сума по равно в две отделни сметки ли трябва да платя-по 28 000 лв. в сметката на майка ми и 28 000 лева в сметката на баща ми, или мога да преведа цялата сума от 56 000 лева само в сметката на майка ми, тъй като двамата с баща ми са женени и са в състояние на Съпружеска имуществена общност. Възможно ли е някой да изиксква от мен произхода на парите?
spirov
Младши потребител

Назад към Семейни казуси