начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Наследник ли е съпруг на починалата съпруга

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследник ли е съпруг на починалата съпруга

Мнениеот eli81m » 12 Окт 2012, 12:00

Здравейте, става въпрос за следното: Сестра ми почина преди доста години, имаше съпруг но не и деца. Скоро починаха родителите ни. Въпросът е нейният съпруг наследник ли е на земята на родителите ни? Веднъж съм вадила удостоверение за наследници може би преди две години и в него аз съм единствен наследник, но преди дни ми се наложи да вадя пак и от кметството ми бе казано че и нейният съпруг е също наследник!!?? Защо да е наследник при положение, че сестра ми е починала преди родителите ни? Вярно ли е това?
eli81m
Нов потребител

Re: Наследник ли е съпруг на починалата съпруга

Мнениеот portokal » 12 Окт 2012, 12:09

Не, нейният съпруг не наследява вашите родители.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dianna82 » 13 Окт 2012, 20:20

И аз имам подобно запитване.Баба ми (Мария) и дяди ми (Ангел)купуват имот имат и 2 деца (Данчо) и (Манол)
умира мария,година след нея умира и данчо( данчо няма наследници) и Ангел решава да предпише къщата на Манол след около 15години почива и ангел.Манол отива и оправя нотариалният акт на имота като там е записано (ПО ДАВНОСТ И НАСЛЕДСТВО) сега почина и манол но той пък има 3 деца и съпруга .И как се дели при този случаи този имот по равно на 4мата или съпругата е с по голям дял? :cry: :?преди време се консултирахме с адвокат малко след смърта на Ангел и тогава стана ясно че дела на данчо си остава и десет гони след смърта му манол го приема за неигова собственост или (дела на Данчо е на манол защото се е грижил за неиго като неигова собственос)а ето и от къде е думичката по( Давност)
dianna82
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Окт 2012, 21:40

Чл. 10. от Закона за наследството:
(1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.
(3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
Съпругът не наследява по коляно. 8)
iva_sh
Потребител

Назад към Семейни казуси