начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Припознаване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Припознаване

Мнениеот portokal » 12 Юли 2012, 11:26

Анкетка: съгласни ли сте, и доколко, с изказванията "припознаването не се интересува от биологичния произход" и "жена може да припознае детето на друга жена, тъй като става дума за дееспособен родител, а не само за дееспособен баща"? 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Припознаване

Мнениеот sunshine_75 » 12 Юли 2012, 12:01

Здравей, Портокалче!
Хмммм :roll: .... с първата част, за липсата на биологична връзка между припознаването и биологичния произход, съм съгласна...Бащата би могъл да припознае и дете с неизвестен произход от майката. Всъщност, титулът за бащинство, в общия случай, аксиоматично си е необвързан с биологичния произход.
Що се отнася до втората част от въпроса, съм скептична: припознаването е способ за установяване на произход от родител, за когото детето няма наличен произход. Под "родител" законодателят регламентира майкаТА и бащаТА (чл. 60 и съотв. 61 СК), а не майка и майка или баща и баща. Доколкото детето на тази друга жена ще има произход от нея- произход от майкаТА, "свободен" произход то би имало само по отношение на бащата. Тъй като баща би могъл да бъде само мъж в чисто биологичен смисъл, не виждам как друга жена би могла да се намести в този свободен сектор....
Благодаря ти са освежаването, което ми донесе с темата! :)
sunshine_75
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Юли 2012, 12:14

По първото изказване - произходът не се проверява при извършването на припознаването, но според мен това не значи, че двете са независими. Не се проверява, защото се предполага, че биват припознавани собствени рождени деца и няма нужда от усложнения. Припознаването е замислено като лесен начин за установяване на биологичен произход, не за създаване на връзка родител - дете между кои да е две лица. Че едно дете може да се окаже припознато от някой, който биологично не му е родител (баща), е страничен ефект за мен. Нали и оспорването на припознаване - те с новия СК го ограничиха доста, но го има - е свързано с доказване или опровергаване на биологичен произход, не на нещо друго. Ако припознаването не се интересуваше от биологичния произход, нямаше да има и възможност за оспорване по такъв начин.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2012, 13:10

portokal написа:...... "припознаването не се интересува от биологичния произход" ...

Точно така смятам и аз- няма никакво значение, според мен, биологичния произход( в т.см. П№ 5)- стабилитет на гражданските отношения и прочее- бащата, воден от различни подбуди и мотиви, обявява едно дете за свое.
При припознаване истината за произхода не се абсолютизира. Казват, заради интересите на детето- по-добре да има баща, макар и да не е биологичния, но да не остане без такъв.

Второто е дълбоко неверно съждение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юли 2012, 13:22

С тази статистика на децата родени от родители без брак, проблемите с припознаването ще стават все повече и по -сложни. И аз смятам, че при припознаването фокуса се измества от това кой е биологичния баща на детето. И сега ситуация: дете родено без брак, родителите се скарват малко преди да се роди, и майкат намира друг , който да се впише като баща. И сега биологичния , какво прави :roll: ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Юли 2012, 13:45

Нищо, щото новият СК изключително справедливо и на място :twisted: отне възможността на всяко лице, имащо интерес, да оспори припознаването.
Евентуално биологичният сигнализира прокуратурата, за да предяви иск тя (ДСП също има право, но едва ли ще го направи)? И прокуратурата, примерно, му отговаря: "ние в граждански отношения не се месим". ;) Последното е шега, всъщност не знам какво ще му отговори. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2012, 13:51

Не, че е съвсем по темата, но на мен не ми е известно едно, поне едно дело, където искът да е предявен от помощната агенция ( визирам хипотезата на чл. 38 СК отм.). А на вас?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юли 2012, 14:06

Именно, а прокуратурата ще отговори , че те не са осветителни тела и не знаят кой къде и с кого.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Юли 2012, 15:16

Преди години бяха писали за такова дело за оспорване на припознаване, заведено от Д"СП" - Габрово при стария СК - свързано с триковете за избягване на регистрите при осиновяване, разбира се. ;) Но не знам какво стана.
Помня как спорех в един друг форум на социални работници (стара слабост, някога работех в Д"СП"), един от които смяташе, че искът е обречен, понеже припознаването не е свързано с биологичния произход и майката има право да избере кой да припознае детето и. Тогава делото не беше приключило още. Не помня да съм срещала нещо за резултата в медиите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 07 Авг 2012, 11:12

Една статия - не я поставям с цел дискусия, дискусията я проведохме вече, а само защото има отношение към темата:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/08/03/1880869_edno_bebe_molia/?ref=akcentmenu
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси