начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

акт 16 и съпружеска собственост

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

акт 16 и съпружеска собственост

Мнениеот joana12345 » 06 Юни 2012, 11:17

Здравейте! Моят случай е следният: Приятелят ми притежава земя УПИ, на която ще строи къща. Чувам, че ако къщата е въведена в експлоатация преди брак, то тя става съпружеска собственост, това така ли е и къде мога да потърся информация за това, един адвокат ме насочи към закон за собствеността, но там не открих нищо подобно, други предложения?
joana12345
Нов потребител

Re: акт 16 и съпружеска собственост

Мнениеот karanedeff » 06 Юни 2012, 14:06

joana12345 написа:ако къщата е въведена в експлоатация преди брак, то тя става съпружеска собственост, това така ли е
Не е така.
joana12345 написа:един адвокат ме насочи към закон за собствеността
и Семейния кодекс
:idea: Без брак обаче каква съпружеска общност :roll: :shock:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот namakak » 06 Юни 2012, 14:58

Преди брака с вас,приятелят ви ще трябва да се разведе,да докаже че имота е лично негов и едва тогава да се помисли за сватба.
Но,за съпружеската обща вещ,за съпружеските начала,наистина трябва да се посъветвате с адвокат!
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот fani_i » 06 Юни 2012, 15:01

Колега Каранедев, не се чудете, допускам, че въпросът предхожда и мотивира решението да се сключи ли брак и кога, за да не стане късно :D
Макар и крайно погрешно зададен, целта е очевидна...
fani_i
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 06 Юни 2012, 21:03

Привет и от мен,
Придържам се към доводите на „fani_i”. Аз също долавям нотка на икономически по-скоро имуществен интерес. Обаче има и едно „Но” Ами ако питащата смята да участва в бъдещия строеж със свои труд и средства...?!? :roll: Въпреки, че в питането срещам словосъчетанието „строи” а не „строим” все пак си мисля, че съществува и „но”-то :? :D
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Юни 2012, 21:20

karanedeff написа:
joana12345 написа:един адвокат ме насочи към закон за собствеността

и Семейния кодекс
.
Да добавим и Закона за устройство на територията...

Акт 16 тук няма нищо общо, защото суперфициарното право се трансформира в право на собственост върху постройката с построяване й на етап "груб строеж", а не чак с въвеждането й в експлоатация.
Така че - ако бракът е сключен преди акт 14, сградата ще е СИО; в противен случай - лична собственост на мъжа
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 07 Юни 2012, 09:19

Така че - ако бракът е сключен преди акт 14, сградата ще е СИО; в противен случай - лична собственост на мъжа

За изчерпателност да добавим и следното: Ще е СИО, освен ако не се възприеме разделен режим на имуществото с брачен договор.
И пак са възможни някои особености по прилагането на презумпцията за СИО, дори и да няма брачен договор, но засега толкова...Безброй хипотези, за които ще се мисли, когато и ако се прояви съответната фактология във времето.
fani_i
Потребител

Назад към Семейни казуси