начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Казус по Семейно право

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус по Семейно право

Мнениеот pladisamo » 04 Апр 2011, 12:33

Здравейте!

Имам въпрос по следния казус -

През ноември 2009 Стоянови закупуват апартамент, като за целта теглят общ кредит от 100 000 лв. Добавят и 20 000 от влог, който е направен през 2006 на името на Стоянова. Чия собственост е апартаментът?

Не съм цитирала буквално казуса, но информацията е точна. Въпросът ми е следният - какъв се води този влог на Стоянова - общо или лично имущество? Ако е лично защо?

Благодаря предварително
pladisamo
Нов потребител

Re: Казус по Семейно право

Мнениеот Гост. » 04 Апр 2011, 16:04

По въпроса с влога- "отговорът е някъде там"... от СК 1985г. до СК 01.09.2009г.
После малко за презумпциите, ако няма други писмени договорки, а реално- само съдът ще отсъди, защото това, което знае селото може и да го няма по делото.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pladisamo » 04 Апр 2011, 17:38

Да добре..но сега бях на изпит по Семейно право и разсъжденията ми бяха следните - заемът е общ на двамата общо имущество, влогът го разгледах по стария СК, според който пак се води общо имущество .. следователо апартаментът също е общо имущество на двамата.. но очевидно имам грешка според резултата ..

Моя колежка твърди, което може да е напълно така, че влоговете, направени преди новия СК, се водят в заварено положение.. и следователно излиза че апартаментът не е общо имущество, а частично е само неин.. та се чудя къде мога да видя така ли е за тези влогове..
pladisamo
Нов потребител

Мнениеот Melly » 04 Апр 2011, 17:51

Така, И защото сте все още обучаващ/а се, би било хубаво да си припомните общата теория на правото. По-точно - гражданско право ОБЩА ЧАСТ относно общият принцип на действие на правната норма по време, място и спрямо лицата.
Един съвет - винаги поглеждайте ПЗР на новия закон - там може и да е придадено обратно действие на някоя норма (по-скоро като изключение от общия принцип), т.е. същата да преурежда и заварените до влизането в сила на новия НА обществени отношения. :wink:

ТрЕбе си малко пОтене, а не само да търсите отговор наготово. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Апр 2011, 18:18

pladisamo написа:Да добре..но сега бях на изпит по Семейно право и разсъжденията ми бяха следните - заемът е общ на двамата общо имущество, влогът го разгледах по стария СК, според който пак се води общо имущество .. следователо апартаментът също е общо имущество на двамата.. но очевидно имам грешка според резултата ..

Моя колежка твърди, което може да е напълно така, че влоговете, направени преди новия СК, се водят в заварено положение.. и следователно излиза че апартаментът не е общо имущество, а частично е само неин.. та се чудя къде мога да видя така ли е за тези влогове..

Ако това е фактологията по целия казус ... как да дадете смислен отговор?
По въпроса за влоговете- параграф 4 СК(2009г) - лично имущество на съпругата, без оглед факта, че банковия влог е открит по време на СК(85)- специалистите трактати развиха по въпроса( вземанията са изключени от общността).
По въпроса за собствеността на жилището, като съобразите, че СК е в сила от 01.10( горе съм подранила с месец).2009г. , а покупката е след тази дата( ноември) може да варира в режим на СИО, разделност или договорен ( чл.18).
Тук, понеже познавайки битността на двойките, предполагам с голяма степен на вероятност да е придобито в режим на общност ( не знам защо сте огорчен от резултата)- от там отивате при чл. 21 и четете( вещните права...), като съобразите презумпцията в ал.3.( до доказване на противното, ама противното ще се докаже в дело с правно основание чл. 29, ал.3).

Трябва да съобразите и нормата на чл. 23, ал.2 - защото 20хиляди са значителна част от стойността по сделката, но това е във връзка с последното ми изречение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dotsin » 04 Апр 2011, 20:38

а искам да попитам те от кога са женени? преди 2006 или ?
Аватар
dotsin
Нов потребител

Назад към Семейни казуси