начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Наследствено жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствено жилище

Мнениеот radiomen » 28 Яну 2011, 14:01

Здравейте,изправен съм пред следния проблем. Имам наследствено жилище от родителите на моя баща. В момента със съпругата ми сме в развод и атмосферата в къщи е непоносима. За да избегна каквито и да било усложнения я помолих да напусне жилището,но това не се случва. Искам съвет има ли право съпругата ми да ползва жилището след като е наследство от родителите на баща ми и след като тя има също наследствено жилище от нейните родители. P.S. Имаме деца но са пълнолетни.Благодаря предварително.
radiomen
Нов потребител

Re: Наследствено жилище

Мнениеот Pause » 29 Яну 2011, 12:23

Няма годно правно основание за ползване т.е. жилището ви е лично имущество Чл22СК.Добре сте постъпил понеже ,да няма самоуправни действия.Смятам ,че ако искате да я извадите от имота трябва дело по 108 ЗС.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Наследствено жилище

Мнениеот nk7702n » 30 Яну 2011, 17:54

Както е писал по - горе колегата, жилището е Ваша лична собственост, но Съдът с бракоразводното решение ще се произнесе относно ползването на т.н. семейно жилище. По принцип ползването се присъжда при точно определени предпоставки, посочени в СК, една от които е наличието на жилищна нужда на другия съпруг, както и ненавършили пълнолетие деца и предоставяне упражняването на родителските права на другия съпруг несобственик.Във Вашия случай, доколкото сте обяснили, не е налице нито една от двете предпоставки, така че би следвало да не бъде присъдено на другия съпруг.
След приключване на бракоразводното дело бихте могли с помощта на колега адвокат да уредите въпроса по напускане на жилището на другия съпруг несобственик! Желая Ви успех!
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси