начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Съсобственост при развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съсобственост при развод

Мнениеот maribnr » 08 Мар 2010, 18:43

Преди 5 години със съпруга ми се разведохме по взаимно съгласие. Преди развода той беше напуснал семейното ни жилище. В споразумението, прието от съда, както и в съдебното решение за развод е записано "Съпругът доброволно е напуснал жилището и го предоставя за ползване от бившата си съпруга и пълнолетния си син, като няма претенции за ползването му". Сега обаче, бившият ми съпруг реши, че има желание да се върне да живее в същото жилище, което по принцип е неделимо. Аз не съм съгласна с този вариант. Тогава той отказа да плаща данък за жилището.
Въпросът ми е - ако аз платя и неговия дял от данъка, това носи ли ми някакви предимства при евентуално завеждане на дело за делба от него? И има ли някакъв давностен срок, след който той няма да има претенции за собственост?
maribnr
Нов потребител

Re: Съсобственост при развод

Мнениеот svettoslav » 09 Мар 2010, 21:21

Може и да има.За препоръчване е да се обърнете към специалист по вещноправни въпроси.Ако е разведен-още по-добре.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 10 Мар 2010, 15:33

maribnr написа:Преди 5 години със съпруга ми се разведохме по взаимно съгласие. Преди развода той беше напуснал семейното ни жилище. В споразумението, прието от съда, както и в съдебното решение за развод е записано "Съпругът доброволно е напуснал жилището и го предоставя за ползване от бившата си съпруга и пълнолетния си син, като няма претенции за ползването му". Сега обаче, бившият ми съпруг реши, че има желание да се върне да живее в същото жилище, което по принцип е неделимо. Аз не съм съгласна с този вариант. Тогава той отказа да плаща данък за жилището.
Въпросът ми е - ако аз платя и неговия дял от данъка, това носи ли ми някакви предимства при евентуално завеждане на дело за делба от него? И има ли някакъв давностен срок, след който той няма да има претенции за собственост?

Ако двамата с бившия Ви съпруг в момента сте съсобственици на описаното от Вас бивше семейно жилище, то и двамата имате право да живеете в него. Както Вашето, така и неговото право на собственост е неприкосновено. Вие нямате право да ограничавате другия съсобственик да идва и да живее в това жилище, както и да му отказвате достъп до него.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 10 Мар 2010, 15:49

Как да няма право?
Щом като жилището е неделимо, отказвам достъп, като стой, та гледай! Става дума за дом!
razli4na
Активен потребител

Назад към Семейни казуси