начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Завещание или дар на малолетен?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завещание или дар на малолетен?

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 12:56

Имам син на 6 г., който съм признал, без да имам брак с майката, не живеем заедно. Искам жилището ми след смъртта ми да остане за него. Ако е по наследство или му го даря, майката може да го продаде, докато е непълнолетен. Може ли да му го прехвърля срещу гледане, при положение, че е малолетен, остава ли същият риск от продажба? Или да му го завещая с някаква клауза, че не може да се продава? Ще съм благодарен на вашите съвети за най-разумния подход.
pudis
Младши потребител

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 13:22

Прав сте, че съм пускал темата отдавна, но за съжаление все още нямам удовлетворителен отговор освен един - Дарение със запазено право на ползване - разбирам, но все пак ползването е ПОЖИЗНЕНО. А ако почина, преди детето ми да е станало пълнолетно - пак майката е в правата си и може да продаде апартамента! Май нямам измъкване, дори да си потърся адвокат:)
pudis
Младши потребител

Мнениеот brymm » 02 Юни 2008, 13:26

В кои точно права е майката? :D

Имот на ненавършил пълнолетие се продава само с разрешение на съда, което се дава, ако се установи полза от продажбата за детето.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот pudis » 02 Юни 2008, 13:48

brymm написа:В кои точно права е майката? :D

Имот на ненавършил пълнолетие се продава само с разрешение на съда, което се дава, ако се установи полза от продажбата за детето.

Ами майката например "остава без доходи" /пише се безработна, извади медицинско, че е болна или др./ и хоп - районният съд й разрешава да продаде апартамента ми, че да си изхранва детето. И в крайна сметка то остава без нищо. При всичкото ми уважение към съда, предпочитам по-сигурно нещо от решението на районния съдия дали е в интерес на детето ми да има или няма апартамент. При тези цени на имотите майката може да се полакоми да продаде моя апартамент, дори да е дарен на детето й, и това искам да избегна. Може би някакво завещание със строга клауза, ако такова нещо има юридическа стойност у нас. За това търся съвет, а когато намеря удовлетворителен такъв, разбира се, че ще го оформя при адвокат, може и горния spammer, например:)
pudis
Младши потребител

Мнениеот abstract » 07 Юни 2008, 10:38

Май нямам измъкване, дори да си потърся адвокат:)
Мисля, че във форума търсите точно това. Е, поне мнение на юрист. И след като наберете мнения от форума какво ще направите - отивате при адвоката и му казвате " Във форума получих това мнение и искам точно по този начин да стане !!" Малко тъпичко /извинявам се за израза/. Аз на Ваше място ще се консултирам с няколко адвоката /естествено, ако не съм удовлетворен от консултацията на един адвокат/ и ще си избера решението, което ме удовлетворява.
Така като гледам би Ви удовлетворило единствено завещание.
abstract
Потребител

Назад към Семейни казуси