начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Развод по взаимно съгласие-питанка за споразумението

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по взаимно съгласие-питанка за споразумението

Мнениеот ocean » 29 Яну 2008, 10:26

Колеги,
В споразумението по чл.101 от СК мога ли да включа точка с такова (или в същия смисъл) съдържание:
"Родителите заявяват, че всеки един от тях има право да извежда детето от територията на Република България и да пътува с него в чужбина самостоятелно, т.е. без другия родител и в случай че е необходимо отделно заявеното им съгласие, ще го дават безпрепятствено."
Става дума за малолетно дете.

Никога не съм имала такава точка в споразуменията, нито съм попадала на споразумения с подобен текст, а родителите искат да бъде включена. Как гледа съдът на подобна клауза?
Делото ще бъде образувано в Софийския РС. Някакви впечатления?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот d_d » 29 Яну 2008, 10:40

Принципно не виждам пречка, но текста трябва да се прецизира. Споразумението има определено задължително съдържание, но не виждам пречка то да включва и "екстри". Все пак трябва да се има предвид и режима на лични контакти - ако този, който ще упражнява родителските права, замине с детето в Австралия, как другия ще упражнява правата си ? И обратно - този, който не упражнява род.права може да го изведе навън , но само в "своето" време.
d_d
Потребител

Мнениеот tiarra » 29 Яну 2008, 21:52

А защо не? След като декларацията се изисква да е с нотариална заверка на подписа, защо да не може съгласието да е дадено пред съдията в споразумението и да е отразено в решението?
tiarra
Потребител

Мнениеот ocean » 30 Яну 2008, 13:47

В точката за режима на свиждане между детето и родителя, на когото НЕ са предоставени родителските права, обикновено пиша "както и по всяко друго време, определено по взаимно съгласие на родителите". Винаги минава така, с изключение на един единствен случай, когато съдията ми каза, че това трябва да отпадне, защото не подлежи на принудително изпълнение. :? Не че не е прав, но има някаква морална обвързаност между родителите и е демонстрация на добра воля, все пак, каквато в това производство не е без значение. Но и аз тук само си разсъждавам.....

Не съм сигурна, че ако оставя клаузата, за която питам, и в залата съдията каже, че трябва да отпадне, единият от съпрузите няма да бъде против и това да означава, че не постигат спораузмение, т.е. съгласие и по тази причина съдът да прекрати производството. Ако и двамата се съгласят да отпадне-проблем няма да има.

Затова исках да чуя впечатления как съдът гледа на подобна точка в споразумението, за да не изпадаме в ситуации разни.

Очевидно ще трябва да разговарям по-подробно със страните за тази точка и да обсъдим какво ще правят, ако съдът поиска да я махнем.

Благодаря ви!
:roll:
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Семейни казуси