начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

kazus

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

kazus

Мнениеот glitter » 16 Дек 2007, 15:59

Въпрос: Със съпругата ми сключихме брак през 2000 г. През 2003 г. почина майка ми и ми остави в наследство двустаен апартамент. През следващата година продадох апартамента и с получените пари без знанието на съпругата ми закупих на мое име триетажна вила в провинцията. Сега искам да продам вилата и да вложа парите в по-изгодна инвестиция. За да получа парите от купувача на наследения апартамент, открих сметка на мое име. От нея наредих плащането за вилата. При това положение трябва ли и съпругата ми да се яви пред нотариуса за продажбата на вилата? Мога ли да представя пред нотариуса доказателства за личния характер на средствата, с които съм закупил вилата и по този начин да избегна участието на съпругата ми в сделката?

А.Р., София

ВАЖНИ насоки: Вие сте адвокат на А.Р. Обяснете му стъпка по стъпка какво ще предприемете в негов интерес, цитирайки законовите основания. Дайте възможните правни решения на неговия проблем. АРГУМЕНТИРАЙТЕ издържано всяко Ваше твърдение.
glitter
Нов потребител

Re: kazus

Мнениеот prof_prof » 16 Дек 2007, 16:56

glitter написа:Въпрос: ...................

А.Р., София

ВАЖНИ насоки: Вие сте адвокат на А.Р. Обяснете му стъпка по стъпка какво ще предприемете в негов интерес, цитирайки законовите основания. Дайте възможните правни решения на неговия проблем. АРГУМЕНТИРАЙТЕ издържано всяко Ваше твърдение.

Г-н Glitter :lol:
Благодаря Ви, че така ме разсмяхте в този мрачен и студен неделен декемврийски ден :lol:

И за добрината която несъзнателно ми направихте, аз ще Ви даря един напълно безплатен съвет.
За да не останете без нищо ТИЧАЙТЕ при Изображение /АДВОКАТ или НОТАРИУС/

:shock:
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот glitter » 16 Дек 2007, 17:34

Това е учебен казус,поради което има насоки.Не виждам смисъл от забележки :D
glitter
Нов потребител

Мнениеот divain » 16 Дек 2007, 17:49

хахахахах
и аз наистина се посмях ... благодаря !
Не знам защо , но наистина не приличаше на учебен казус ...а и тези ВАЖНИ насоки :lol: :lol: :lol:хахахаха и аз се "хванах" ... ама наистина помислих , че някой сериозно си пита ... хахахаха ...че и Важни насоки дава ... хахахаа
Последна промяна divain на 16 Дек 2007, 17:51, променена общо 1 път
divain
Потребител

Мнениеот prof_prof » 16 Дек 2007, 17:51

След като е учебен казус следва първо да поразмишлявате и едва след това ако имате въпроси да ги поставите :evil: , а не да очаквате тук да Ви се подготви домашното наготово :evil: :evil: :evil:
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Re: kazus

Мнениеот divain » 16 Дек 2007, 18:09

glitter написа:Въпрос: Със съпругата ми сключихме брак през 2000 г. През 2003 г. почина майка ми и ми остави в наследство двустаен апартамент. През следващата година продадох апартамента и с получените пари без знанието на съпругата ми закупих на мое име триетажна вила в провинцията. Сега искам да продам вилата и да вложа парите в по-изгодна инвестиция. За да получа парите от купувача на наследения апартамент, открих сметка на мое име. От нея наредих плащането за вилата. При това положение трябва ли и съпругата ми да се яви пред нотариуса за продажбата на вилата? Мога ли да представя пред нотариуса доказателства за личния характер на средствата, с които съм закупил вилата и по този начин да избегна участието на съпругата ми в сделката?

А.Р., София

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Сега , на второ четене вече взех да се съмнявам , че това наистина е учебен казус :lol: :lol: Твърде елементарно е - има отговор само на един въпрос :lol: ... и никаква , ама никаква нужда от ВАЖНИТЕ НАСОКИ ... :lol: :lol: :lol: . Едва ли някой уважаващ себе си професор би се ограничил само с 1 въпрос / отговор на подобен казус... :lol: ... най- малкото би трябвало да включи поне още двама - трима наследници със запазени части... :wink:
Все пак ме развеселихте много ... благодаря още веднъж!
divain
Потребител

Мнениеот glitter » 16 Дек 2007, 18:16

Всеки има право на мнение:) Няма значение,след като не желаете да помогнете,забавлявайте се.
glitter
Нов потребител

Мнениеот stroitel » 16 Дек 2007, 18:36

bay4o написа:OOOOO, я стига вече! Аман от измекяри, които чакат на готово някой да им даде решение за всеки казус...

Даваха филм за "Данъчния" - английска мутра,събирач на "данъци" и дългове.Май още е жив.
Ако го наемем, и оповестим това, форума ще се "изчисти".
Просто е :D
stroitel
Потребител

здравей

Мнениеот biancca » 17 Дек 2007, 18:13

вилата не е СИО...,защото е получена по наследство от майка му и е негово лично имущество по чл.20 ал.1.Той е собствник на вилата, а това му качество на наследник е лично и непрехвърляемо.
Не е необходимо съпругата му да участва в сделката
вижте за повече инфо чл.19-чл.20 от СК, то и без това днес е последния срок...
biancca
Нов потребител

Re: здравей

Мнениеот octavia » 17 Дек 2007, 18:47

biancca написа:вилата не е СИО...,защото е получена по наследство от майка му и е негово лично имущество по чл.20 ал.1.Той е собствник на вилата, а това му качество на наследник е лично и непрехвърляемо.

Вилата не е получена по наследство. Апартаментът е наследствен, а с парите от продажбата му е купена вила, която Е СИО. Тоест, съпругата трябва да присъства на сделката.
П.П. А този учебен казус за къде е? За Ботевградския университет може би? :D (Не се смейте, има и такъв)
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Re: здравей

Мнениеот balachev » 17 Дек 2007, 19:38

octavia написа:
biancca написа:вилата не е СИО...,защото е получена по наследство от майка му и е негово лично имущество по чл.20 ал.1.Той е собствник на вилата, а това му качество на наследник е лично и непрехвърляемо.

Вилата не е получена по наследство. Апартаментът е наследствен, а с парите от продажбата му е купена вила, която Е СИО. Тоест, съпругата трябва да присъства на сделката.
П.П. А този учебен казус за къде е? За Ботевградския университет може би? :D (Не се смейте, има и такъв)

Вилата не е СИО, при вилата имаме трансформация на лично имущество (от наследствен апартамент във вила). Друг е въпросът ако парите от продажбата на наследствения апартамент не стигат за покупката на вилата. Иначе няма нужда съпругата да участва

P.S. Иначе верно казусът е мега измислен и супер елементарен....
Последна промяна balachev на 17 Дек 2007, 19:42, променена общо 1 път
balachev
Младши потребител

Мнениеот octavia » 17 Дек 2007, 19:41

Напълно сте прав, колега, но това е относимо при подялба на имущество при развод и подлежи на доказване. За изповядване на сделка твърдо трябва да отиде съпругата - нотариусът не е компетентен да проверява с чие имущество е придобит имотът. При сделката е важно следното: имотът е закупен (възмездна сделка) по време на брака - значи е СИО.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот rts » 18 Дек 2007, 17:52

Съгласна съм с Балачев. Къде сте чели, че трансформация на лично имущество се прилага само при прекратяване на брака ?!
rts
Активен потребител

Мнениеот octavia » 19 Дек 2007, 11:02

Съвсем не твърдя, че трансформацията се прилага само при прекратяване на брака, а че подлежи на доказване (19, ал. 3 от СК - всички го знаем), и то не пред нотариус. Както е поставен "казуса", съпругата трябва да присъства на сделката - кой нотариус ще я изповяда без нея? Каквито и доказателства да му представите, че вилата е закупена с лично имущество на съпруга? И какво ще попречи на съпругата да иска разваляне на продажбата, дори да бъде изповядана?
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот jojobba » 20 Дек 2007, 16:07

Prawih edna zamqna s li4no imushtestvo otpredi braka i tova beshe zapisano v notarialniq akt. Syotvetno polu4enoto v zamqna jilishte si stavashe pak li4na sobstvenost (transformaciqta za koiato govorim). Oba4e tuk ne sym ubedena, 4e li4nata smetka e dostaty4no dokazatelstvo otkyde idvat parite.
jojobba
Младши потребител

Мнениеот renic » 20 Дек 2007, 22:43

[quote="rts"]Съгласна съм с Балачев. Къде сте чели, че трансформация на лично имущество се прилага само при прекратяване на брака ?![/quote]
Има си презумция и като изключение от нея трансформацията се доказва по съдебен ред.
renic
Младши потребител

Назад към Семейни казуси