начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Припознаване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Припознаване

Мнениеот mopsy » 23 Ное 2007, 16:56

Здравейте, имам конкретно питане.
През януари ще се роди детенцето ми. В същото време влезе в сила разводът ми (от средата на октомври). Питането ми е: може ли бащата на детето, който не е бившият ми съпруг, да припознае детето или при всички положения ще се приложи чл. 32 от СК ?
mopsy
Младши потребител

Мнениеот iankov » 23 Ное 2007, 17:17

Ще се приложи презумцията по чл.32 от СК. Тя е оборима по съдебен ред. В случая оспорване на бащинство.
iankov
Младши потребител

Мнениеот iankov » 23 Ное 2007, 17:20

Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.
iankov
Младши потребител

Мнениеот bonbonche » 23 Ное 2007, 17:22

Имате и възможност предвидена в ал.2 на чл.32 СК: Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот mopsy » 24 Ное 2007, 00:10

Много благодаря за помощта :D И аз разбирам така закона, но има хора, на които все им се вярва, че има и друга "врътка" и не се доверяват на моите знания, които на този етап са само по учебник :roll:
А за общия ред на оспорване не ми се и помисля, защото бившият ми съпруг е германец и по немското право той няма никакви задължения към това дете. Това го успокоява и няма да си мръдне пръста да дойде до Бг, да си намери адвокат, преводач и да съдейства. :evil: това че имаме брак и по българското право не го касае-отново е налице немският шовинизъм :twisted:
още венъж благодаря
mopsy
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 26 Ное 2007, 18:09

Ми като се роди тетенцето.Заведете дело за издръжка пред Български съд срещу бившия си съпруг и ако той прецени нека плаща издръжката.Ако ли не да оспорва бащинството.
neznaiko
Потребител

Мнениеот joys » 26 Ное 2007, 18:19

Посъветвайте се с адвокат - специалист по международно частно право. Представете му всички документи. Казуса е сложен за да разчитате стпроцентово на форума.
joys
Младши потребител

Назад към Семейни казуси