начало

Адвокат Иво Ивков осъди „Левски“ за над 20 000 лева Адвокат Иво Ивков осъди „Левски“ за над 20 000 лева

казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 14:33

Колеги казуса по който работя е следния:

От брака сключен между двама съпрузи имат две деца.Брака е сключен на 02.01.1960 г. След сключването на брака съпрузите живеят в град Х.От брака имат две деца.Едното от децата е дадено за осиновяване при условията на пълно осиновяване. Осиновено е от вуйчо му, които живее в град С.Това става през 1974 г.Осиновяването е извършено в С. Районен съд. По време на брака съпрузите са придобили недв имот-апартамент.Между временно умира първо съпругата, а малко след това и съпруга /1994г./.Неосиновения син прехвърля апартамента на своя син срещу задължението за издръжка и гледане/1994/. През 2002 г. Претенции спрямо апартамента предявява и осиновения син, които твърди, че десет години преди да почине рождения му баща/1994/ през 1984 година осиновяването е развалено с влязло в законна сила решение на С.Районен съд, като представя такова решение на брат си и твърди че му се полага дял от апартамента.. През 2002 г. Завежда дело за съдебна делба като предмет на делбата е въпросният апартамент. До завеждането на делото и по време на делото става известен факта, че осиновяването е развалено.Никъде в регистрите за гражданско състояние не е отразено развалянето на осиновяването и едва преди завеждането на делото осиновения син предприема действия за вписване на този факт и промяна на фамилното му име.
По време на прехвърлянето на апартамента неосиновения син не е знаел, че осиновяването е прекратено, а и затова не е съобщено на съответните служби по гр.състояние. Следва да се направи извода, че прехвърлянето на апартамента е действително тъй като е било извършено добросъвестно и при така създалата се ситуация съдът не следва да допусне делбата, но той я допуска.

Очаквам вашите мнения дали прехвърлянето е действително и дали след развалянето на осиновяването разсиновения син има права на дял от апартамента при положение, че до момента на завеждане на делото от него на никой не е бил известен факта че е бил разсиновен.
Последна промяна solaris_ на 27 Дек 2009, 21:55, променена общо 1 път
solaris_
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Авг 2007, 14:45

Няма значение, че е бил добросъвестен. "Разсиновеният" син е също наследник на родителите си и би трябвало да се смята, че е придобил половината от имота.
Аз мисля обаче, че брат му и синът на брат му са придобили неговата част от имота по давност - като недобросъвестни владелци. Фактическата власт и намерението за владение на целия имот от тяхна страна са очевидни. Не мисля, че законът изисква нещо повече от това, дори при съсобственост.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 14:53

Нали по време на прехвърлянето неосиновения син е бил добросъвестен и не е знаел за осиновяването и излиза един вид, че разсиновения син е шмекерувал, а при това никъде не е отразено това още към момента на разсиновяване в службите по гражданско състояние.
solaris_
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Авг 2007, 14:57

Какво, като не е знаел? :roll: Прекратяването на осиновяването е факт.
Аватар
portokal
Старши потребител

kasus

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 15:47

Като е факт за да има дейстие е трябвало да бъде отразен в съответните регистри по гражданско състояние.За да се регистрира този факт.
solaris_
Младши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 15:49

Известно ли ви е да има някакъв срок, факта на прекратяване на осиновяването да трябва да се регистрира в съответните служби по гражданско състояние.
solaris_
Младши потребител

Re: kasus

Мнениеот portokal » 22 Авг 2007, 15:53

solaris_ написа:...за да има дейстие е трябвало да бъде отразен в съответните регистри по гражданско състояние

Това не е условие, за да има действие прекратяването на осиновяването.
Аватар
portokal
Старши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 16:05

Има логика във вашите мнения но, въпроса е защо е така?
solaris_
Младши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 16:17

Как ще се аргументирате колега, че факта на регистрацията не поражда правни последици?
solaris_
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Авг 2007, 16:20

Ами просто никъде не е предвидено прекратяването на осин. да има действие едва след отразяването му в регистрите и актовете за гражданско състояние.
Че трябва да се нанесе и там, няма спор. Но регистърът не е условие за действие на решението за прекратяване на осиновяването.
Аватар
portokal
Старши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 16:30

При условията на пълно осиновяване се съставя нов акт за раждане, в който осиновителя се вписва като родител.Съдът служебно изпраща решението с което е допуснато осиновяването на длъжностното лице по гражданското състояние по постоянен адрес на осиновителя.При съставяне на акта името на осиновения се променя-чл.18 ЗГР.Старият акт не се унищожава, но неговото действие се суспендира.Логично е при прекратяване на осиновяването стария акт да се обезсили.
solaris_
Младши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 16:35

В удостоверението за наследници е бил отразен само неосиновеният брат.Така, че към момента на прехвърляне на апартамента той е действал добросъвестно.Друг е въпроса е че е прехвърлил апартамента срещу договор за издръжка и гледане, ако това беше станало с продажба въпроса щеше да е друг.
solaris_
Младши потребител

Мнениеот portokal » 22 Авг 2007, 16:42

И при продажба въпросът щеше да е същият.
Няма значение, че братът е действал добросъвестно. Добросъвестността не те прави собственик.
Аватар
portokal
Старши потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 22 Авг 2007, 16:49

В такъв случаи излиза че неосиновения брат по никакъв начин не може да защити интересите си, тъй като и двамата с разсиновения му брат имат права върху апартамента.
solaris_
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Авг 2007, 14:07

Интересите на неосиновения брат са защитени от ЗН.
Това , че той иска да получи всичко , а не полагащата му се част е негов проблем. Малко връщам дискусията назад, но това , което твърдите за неотразяването е неправилно, а последиците биха били много страшни. По този начин разведени хора ще се водят семейни, осиновени , респ. разсиновени ще се водят в регистрите със стари имена и т.н. И що за безумие ще бъде, заради немърливостта на някой общински служител примерно , човекът да бъде лишен от наследство?
sunrise
Активен потребител

казус

Мнениеот solaris_ » 23 Авг 2007, 22:22

И аз това се питам, но такива са фактите, понякога не толкова правната страна усложнява нещата, а фактическата.
solaris_
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 24 Авг 2007, 10:09

Вписването в регистрите има единствено декларативно, а не конститутивно действие, така че невписването на разсиновяването не води до неговата нищожност, още по - малко пък вина за това може да се търси от осиновения брат, тъй като лютият е прав - преписи от съдебните актове се изпращат служебно и вероятно някоя мърлява бюрократка "просто" е пропуснала да впише съдебното решение в регистрите за ГС. Но при всички положения осиновеният има запазена част и в този случай добросъвестността на неосиновения брат е ирелевантна.
bay4o
Потребител

Мнениеот amateur » 28 Авг 2007, 13:25

Много ми е интересно, какво е накарало един, в най-добрия случай, 34 годишен мъж да прехвърли, пак в най-добрия случай, на 17 годишния си син, апартамент с договор за гледане и издръжка?!? И то в същата година, когато наследява този апартамент. Дали случайно този неосиновен син не е знаел, че брат му вече е не се води осиновен. Тук добросъвестността ми се вижда доста съмнителна.
amateur
Младши потребител

Re: казус

Мнениеот irina51 » 14 Сеп 2011, 12:29

Ето още един подобен казус, който ми създаде проблеми в общината, а и не намерих подобен случай във форума.
С Решение на СГС от 1993 година, на основание чл.64,ал.1, т.3 от Семейния кодекс, брат ми е поискал прекратяване на осиновяването на сина си, осиновен от него през 1982 година на основание чл.54 от отменения Семеен кодекс. Това е детето на съпругата му, чиито баща е друг човек. При осиновяването е взето съгласието на бащата на детето.
В Решението на съда е записано, че препис от същото трябва да се представи на длъжностното лице по гражданско състояние към съответната община по местоживеене на страните за промяна в регистрите и да се извърши промяна на акта за раждане, като се състави нов с първоначалните бащини и фамилни имена допреди осиновяването. Но до ден днешен в община Сердика, където е живял тогава сина на брат ми, не е направена тази промяна. За пояснение ще кажа, че брат ми почина през 1998 година. Преди това е живял в друга община - Триадица заедно с родителите ми. След смъртта на брат ми, аз си извадих удостоверение за наследници от община Триадица, без да фигурира там като наследник неговия син, защото е прекратено осиновяването. Наскоро почина и майка ми и за моя изненада в удостоверението за наследници се появи сина на брат ми. Обясниха ми, че трябва да отида в община Сердика, където е акта за раждане на това лице, и да занеса Решението на съда за прекратяване на осиновяването за да променят акта за раждане. Но в община Сердика служителката не пожела да признае Решението на съда, защото било неясно, защо е осиновен само от брат ми , имало и други неясни неща в личния картон на лицето. Възможно е и неговата майка - съпругата на брат ми, бивша вече, да не е биологична майка на детето.
Всичко това не е ли някакво престараване от страна на служителката ? Тя не трябва ли само да нанесе промените въз основа на Решението на съда, без да го тълкува? А се опита и да ме изкара виновна за тома, че не съм ги уведомила за това Решение, което и аз не знаех. Нямам връзка с това момче нито знам къде живее, но то изглежда продължава вече 18 години да носи името на брат ми.
И все още се лутам из дебрите на родната държавна администрация - от община на община и за разнообразие, малко Софийски градски съд. Но между другото, в Удостоверението за наследници, което ми издадоха официално, фигурира и разсиновения син на починалия ми брат. Това е. Май ще си търся правата по Закона за административното обслужване на физически и юридически лица, а хич не ми се иска да се разправям по този начин. Искаше ми се да положа праха с урната на майка ми спокойно при баща ми и брат ми в семейния гроб, но май ще трябва да питам и този наследник дали може. :?
А дали някой може да ми каже, мога ли да предявя такъв иск за оспорване съдържанието на издаден документ - по чл.25, ал.2 "Съдържанието на документ може да бъде оспорено от всяко заинтересовано лице." Срокът е 7 дни. Къде се подава този иск?
Моля за съвет.
irina51
Нов потребител

Назад към Семейни казуси