начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Недействителност на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Недействителност на брак

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 15:20

poli_g написа:Не разбирам мястото на този въпрос в раздел "семейно". :roll:

Ами,как само един факт от действителността засяга два отрасъла СК и НК.Цъкни линка и разгледай :!: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/rep ... ichni.html
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Окт 2010, 16:38

poli_g написа::) De lege lata :arrow: нищожен.

Да споменем и обратните мнения-проф.Лиляна Ненова , проф.Цанка Цанкова и изобщо преобладаващото мнение на авторите-обобщени в коментара на СК са за унищожаемост на брака.И аз мисля така.Основен аргумент-специално правило на чл.46 ал.1 т.1-Сключването на брак в нарушение на правилата на чл.6 прави брака унищожаем и т,н, :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот magistrat1988 » 17 Окт 2010, 16:42

Значи цяла вечер мислих и схванах логиката за нищожност.
Ако бракът е унищожаем на 14 години то тогава следва, че на толкова трябва да се получи пълна дееспособност? Това ли е основанието за твърдението, че е нищожен?
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2010, 16:49

REVOLUTION написа:

Да споменем и обратните мнения-проф.Лиляна Ненова , проф.Цанка Цанкова и изобщо преобладаващото мнение на авторите-обобщени в коментара на СК са за унищожаемост на брака.И аз мисля така.Основен аргумент-специално правило на чл.46 ал.1 т.1-Сключването на брак в нарушение на правилата на чл.6 прави брака унищожаем и т,н, :D

А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свързани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:
Единствено изключение е за лица, навършили 16-годишна възраст, при наличие на предпоставките да се учреди специалната брачна дееспособност на това лице.
В тази връзка поддържам противоположното становище - граждански брак, сключен с малолетно лице, е нищожен.
Последна промяна Melly на 17 Окт 2010, 16:54, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Окт 2010, 16:52

Melly написа:А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свърани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:
В тази връзка поддържам противоположното становище - граждански брак, сключен с малолетно лице, е нищожен.

Aз никаква скоба не виждам.Пише -унищожаеми са браковете сключени в нарушение на чл.6 и чл.7.Скоба няма поне в моя СК :wink: :D .
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2010, 17:24

REVOLUTION написа:
Melly написа:А какво ще кажеш за пречките, обхванати от разпоредбата на чл.7 СК, свърани с дееспособността на лицето. Мисля същите да се извеждат ПРЕД скоба на чл.6 СК. :wink:

Aз никаква скоба не виждам.Пише -унищожаеми са браковете сключени в нарушение на чл.6 и чл.7.Скоба няма поне в моя СК :wink: :D .

На мен пък ми хареса разсъждението на колегата magistrat1988. :D
magistrat1988 написа:Значи цяла вечер мислих и схванах логиката за нищожност.
Ако бракът е унищожаем на 14 години то тогава следва, че на толкова трябва да се получи пълна дееспособност? Това ли е основанието за твърдението, че е нищожен?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 17:43

Здравейте, ами незнам дали някой не си поставя въпроса с документа за самоличност:

Раздел III.
Издаване, подмяна и ползване на личните карти на гражданите на Република
България
Чл. 29. (1) Всеки български гражданин, който живее на територията на
страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да
поиска издаването на лична карта. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2010, 18:30

REVOLUTION написа:

Добре, а ти какво ще кажеш за съгласието въздигнато в условия за сключване на брак съгласно чл. 5 от СК?
На пръв поглед си прав, но само на пръв.
В нормата на чл. 6 ще видиш,че разрешението е за лица на 16 и повече години, ерго- ако лицето е под 16, дори съдът не е компетентен да даде съгласие за такъв брак. Всъщност лицата под 16 изобщо са изключени от чл. 6 и по тази причина не може да се приложи и нормата на чл. 46.( вече го написах).
Няма и да прочетеш О за съдебно съгласие в тази насока, защото искането за такова ще бъде оставено без уважение. Безапелационно.
И излиза, че брачната връзка е нищожна само ако не е спазена формата- няма съставен АГБ или не е от компетентно лице( последното знаеш, не е абсолютна предпоставка, така щото със СК (68отм). бе преодоляно за браковете от средата на миналия век, а сега с нормата на ал.2 на чл. 11) и подписи. Съгласието?
Как се еманципирали 14г. ? :roll: Вероятно с простото "да". За последиците от един такъв, колкото и да е невъзможно ( наистина смятам спорът за теоретичен, защото на практика не мога да си представя такъв казус), граждански брак ще мислим някога. Или не? :)
Ще се санира, разбира се.

Pause, какво общо има издаване на документ за самоличност и визираната норма на ЗБЛД?

п.п. Съжалявам, но почти цялата ми литература е в офиса и не бих могла да погледна становището на цитираните автори. Ще прочета обезателно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 08 Фев 2011, 19:39

Да изразя възмущението си от асистентката по семейно и наследствено право. Водих спор с нея, че брак между лице под 16 години е абсурдно да се случи, а ако все пак това стане то той е абсолютно нищожен, тя ми се хванала за чл. 46 и го води унищожаем. Цел и смисъл на закона и нормата на ал. 6 - забрави, не пишело изрично. Просто да знаете, че има хора, които приемат за съвсем нормално такъв брак да бъде унищожаем, разбирайте възможност да бъде саниран. Евала.... :mrgreen:
whiskey
Потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси