начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Отказ от наследени задължения - давност, процедури и пр.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследени задължения - давност, процедури и пр.

Мнениеот daniabc » 13 Окт 2012, 13:42

Здравейте,

Моля за съвет и насоки, как се процедира, при възникналата ситуация:

Преди няколко дни, баща ми е получил покана от ЧСИ за доброволно изпълнение на задължение, в 14 дневен срок, към Топлофикация -за дългове наследени майка му. Изпълнителният лист е издаден на основание на съдебно решение на дело, което е от преди 11 години - 2001 г.
Татко ми е на 70 г., инвалид 97.3% на легло от 18 г., и в случай, че му запорират пенсията, без животоспасяващите лекарства които приема, вероятно няма да живее още дълго.

Фактите хронологически:
1. Делото, с което баба е осъдена, както споменах е от 2001 г.
2. Баба почина на 06.02. 2010 г. - докато живееше в дългогодишно в общинското жилище /върху което са задълженията/, с дъщеря си и братовчед ми/сина и. Първата настанителна заповед е на името на баба и леля от 1982 г, а втората е издадена непосредствено след смъртта на баба, на името на леля и синът и, който от 2-3 г. живееше в чужбина.
3. Леля ми почина десет месеца след баба /12.10.2010/
4. По адресна регистрация, лицата живели в апартамента са - баба, леля и сина и и чичо

Наследниците на баба ми са трите и деца /предполагам, че сина на дъщеря и, поема дяла на майка си/. Но доколкото разбрах, задължението се стоварва изцяло върху баща ми, понеже не могат да открият другите/нямат доходи , а татко има пенсия.

Баща ми, до този момент не е приемал наследство от майка си /то няма и какво/, не е вадил документ за наследници и никакви действия в тази насока, не са предприемани от него/негово име.

ПП.
Изтеглих декларация за отказ от наследство, но така и не разбах какви са сроковете за подаването и, след смъртта на родителя. Отделно, че в нея се изисква удостоверение за наследници, чието пък издаване, според всичко прочетено досега може да се тълкува, като интерес.
daniabc
Нов потребител

Назад към Семейни казуси